12 °C Budapest

Az internetezés javíthatja az idősek agyműködését - kutatók bizonyítják!

Pénzcentrum
2008. október 16. 18:00

Egy friss kutatás szerint, az idősebbek által történő web-szörfölgetés közben agyuk olyan területét használják, amely a gondolkodásért, és döntéshozásért felelős.

Idősebb korban az ember hajlamos a feledékenységre, és bizony már nem áll mindig szellemi csúcspontján. A leépülést általában keresztrejtvényfejtéssel, barkóbával, az újabban felkapott sodukuval, vagy egyéb agyi tevékenységet igénylő játékokkal is meg lehet előzni, ezek ugyanis segítenek az agysejtek mozgásban tartásában.

Egy új felfedezés szerint azonban az internetezés is hasonló előnyökkel jár az idősebb generáció számára. Kaliforniai kutatók két tucat 55-74 év közötti önkéntes agyát vetették vizsgálat alá, miközben ők a neten olvasgattak, illetve keresgéltek. Mindkét tevékenység során vér áramlott azokra a területekre, amelyek a memóriáért és a beszédért felelősek, valamint azon területek aktivitása is megnőtt, melyek a gondolkodásért felelősek.

Ráadásul a hatás jóval erősebben, kétszeresen jelentkezett azoknál, akik az internetet már nagyobb rutinnal használták. Az eredményeket egyébként jövőhéten teszik közzé egy amerikai geriátriai orvosi szaklapban.

Érdemes tehát bekötni az internetet a nagyszülőkhöz, és még az egészségüket is megőrizzük ezzel!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?