19 °C Budapest

Amerikai tudós nyerte a közgazdasági Nobel-díjat!

Pénzcentrum
2008. október 13. 18:00

Az amerikai Priceton Egyetem tudósa, az 55 éves Paul Krugman nyerte az idei közgazdasági Nobel-díjat. Az elismerést a Svéd Bank hívta életre 1969-ben, a díj eredetileg nem szerepelt Alfred Nobel végakaratában.


Paul Krugman

A professzor egy külkereskedelmi séma kidolgozásáért és a gazdasági földrajzzal kapcsolatos kutatásaiért kapta az elismerést. Az előzetes esélylatolgatások során voltak, akik nagyobb eséllyel pályáztak, de Krugman érdemeit ez egyáltalán nem csökkenti.

Annyiban bejöttek az előzetes számítások, hogy egy olyan amerikai kutatónak ítélték oda a díjat, aki nem a mostani válsággal kapcsolatos megoldási tervezettel állt elő, hanem egy hosszú távú kutatással érdemli ki a címet.

A negyvenedik alkalommal kiosztásra kerülő közgazdasági elismerést eddig minden esetben férfiak nyerték. Utoljára kilenc évvel ezelőtt fordult elő, hogy nem államokbeli tudós kapta a díjat, akkor a kanadai Robert Mundellt érte a megtiszteltetés.

Idén az esélyesek mellett szerepelt Eugene Fama, Robert Barro, Stanfordi Paul Romer, Christopher Sims, Thomas Sargent és Jagdish Bhagwati neve is.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?