16 °C Budapest

Nézzük a válság pozitív oldalát! Kutatási eredmények alapján...

Pénzcentrum
2008. október 12. 12:00

A válság szó már önmagában is negatív tartalommal bír, hiszen mindenkinek az anyagi problémák, a szűkölködés jut róla eszébe, azonban a Stanford University kutatói szerint ennek a jelenségnek is megvan a pozitív oldala, nevezetesen kevesebbet dohányzunk, fittebbek és vékonyabbak leszünk, és még az utak is biztonságosabbak gazdasági visszaesés idején.

Válság idején sajnos rendszerint számos ember elveszíti munkahelyét, és pénzkereseti lehetőségét, ami feszültséget szül a lakosság szegényebb rétegei körében, és a bűntettek száma is növekedni szokott.

A következmények között azonban az alkoholfogyasztás csökkenése, a dohányzás elhagyása és a súlyveszteség is szerepel, ami valljuk be, nem feltétlenül rossz dolog az egészségre nézve. Ilyenkor ráadásul az oktatásban eltöltött idő is növekedni szokott, miután állást találni egyébként is nehezebb lenne, és még a levegő szennyezettsége is csökken, a kevesebb autóhasználat nyomán.

A stanfordi és az észak-kaliforniai egyetemek felmérései szerint ugyan többen járnak konditermekbe gazdasági boom idején, ugyanakkor jóval többen fogyasztanak alkoholt, valamint zsírosabb ételek is. Recesszió alatt viszont többet foglalkozunk családunkkal, idősebb rokonainkkal, és a gyerekek is több időt töltenek a családdal, a délutáni fizetős programok és különórák helyett.

Természetesen ilyenkor az öngyilkosságok száma is emelkedik, amit azonban kiegyenlít, hogy jóval kevesebben szenvednek munkahelyi stressztől, ennek következtében bekövetkező szívinfarktustól, és a közúti balesetek száma is csökken.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Környezetvédelmi szempontból szintén előnyös lehet ez az időszak, ugyanis jólét idején sokkal több élelmiszert dobunk ki, sokkal gyakrabban cseréljük le televíziónkat, vagy egyéb műszaki cikkeinket, akkor is, ha azok még működőképesek. Brit felmérések szerint az ottani lakosság az elmúlt fél évben jóval kevesebb háztartási szemetet produkált, mint azt megelőzően.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?