16 °C Budapest

Atomtámadás? Ezt mondja a rádió...

Pénzcentrum
2008. október 3. 18:00

Több mint harminc évig tartották titokban azt a dokumentumot, ami a brit kormány üzenete lett volna a lakosság felé egy atombomba ledobása esetén. Az iratot eddig a Nemzeti Irattárban őrizték, Londonban.

A hetvenes évek elején a kormány és a BBC között tárgyalásra került az is, hogy milyen módon működhetne egy esetleges szovjetek elleni háborúban a rádiós sugárzás, és hogy mit üzennének a lakosságnak egy nukleáris támadás esetén.

A válasz meglehetősen egyszerű: "mindenki őrizze meg nyugalmát, és maradjon otthon". Ezzel persze nem sokakat vigasztalhattak volna. Hátramaradt röplapok alapján olyan tanácsokkal is ellátták a lakosságot, hogy szerelkezzenek fel otthon minél több konzervvel és ivóvízzel, és hallgassák a BBC rádiót.

Az atomcsapásról direkt módon nem ejtettek volna szót, mindössze arra figyelmeztették volna a népet, hogy a lakás elhagyásának semmi értelme, a miérteket nem feszegették.

Hasznos tanácsként még szerepel a dokumentumban, hogy minden gázcsapot el kell zárni a lakásban, a tüzeket el kell oltani, és csak ezek után szabad a csapvizet (ha maradt) kannákba és hordókba tölteni fogyasztás céljából.

Arra is figyelmeztették volna őket, hogy semmilyen körülények között ne használják a wc-t, ne öblítsék azt le, és alakítsanak ki egy másikat addig, amíg a rádióban nem közlik, hogy ismét használatba vehetik a mosdót.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár atomcsapás elleni óvóhelyről nem esik szó az írásban, azonban mindenkit felszólítottak volna arra, hogy a lakás közepén, távol az ajtóktól és ablakoktól alakítsanak ki egy búvóhelyet, szükség esetére.

Egy 1974-es keltezésű levélben az akkori hírközlési miniszter azt is megemlítette, hogy nem olvashatja be akárki az üzenetet, hiszen egy rossz hangszín akár további pánikot is okozhat. Szintén nem javasolta, hogy előre felvegyék az üzenetet, hiszen az azt a gondoltatot ébreszthette volna az emberekben, hogy már nincs senki a BBC-nél.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?