Miért veszünk drága gyógyszereket, ha van olcsó is?

Pénzcentrum
2008. szeptember 19. 09:30

Egy amerikai felmérés eredményei szerint egyedül a betegek tájékozatlansága miatt vásárolnak kevesebben generikus gyógyszereket, melyek mint tudjuk, jóval olcsóbbak lehetnek az originális készítményeknél, holott hatékonyságukban egyáltalán nem különböznek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szabadalmi idő lejárta után az adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítményeket már más gyártók is előállíthatják és forgalmazhatják, melyek jellemzően olcsóbbak a korábban szabadalommal védett originális gyógyszereknél, miután több cég gyártja őket, és így sokkal több beteg emberhez is eljut a hatóanyag.

Az USA-ban egy felmérés során több mint 20 ezer ember gyógyszervásárlási szokásait figyelték meg. Mivel ott gyógyszerkészítményeket házhoz szállító vállalkozások is működnek patikák mellett, így a megrendelők közül néhány ezernek e-mailben tájékoztatót küldtek egy altatóval kapcsolatban, miszerint már kapható annak generikus változata is.

Ezek után 34 százalékos növekedést figyeltek meg ezen betegek körében, vagyis ennyivel többen vásároltak nem originális készítményeket, és nem csak az adott altató esetében, szemben azokkal, akik patikában, és így tájékozatlanul vásárolnak.

Korábban lefolytattak már egy hasonló, tájékoztató kampányt a tengerentúlon egy koleszterinszint csökkentő készítmény generikus változatának megjelenéséről, ami után azt tapasztalták, hogy az adott gyógyszert 8 százalék helyett a betegek több mint 53 százaléka választotta, és így éves szinten mintegy 600 millió dollárt (101 milliárd forint) spóroltak önmaguknak és az egészségbiztosítónak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?