19 °C Budapest

Miért veszünk drága gyógyszereket, ha van olcsó is?

Pénzcentrum
2008. szeptember 19. 09:30

Egy amerikai felmérés eredményei szerint egyedül a betegek tájékozatlansága miatt vásárolnak kevesebben generikus gyógyszereket, melyek mint tudjuk, jóval olcsóbbak lehetnek az originális készítményeknél, holott hatékonyságukban egyáltalán nem különböznek.

A szabadalmi idő lejárta után az adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítményeket már más gyártók is előállíthatják és forgalmazhatják, melyek jellemzően olcsóbbak a korábban szabadalommal védett originális gyógyszereknél, miután több cég gyártja őket, és így sokkal több beteg emberhez is eljut a hatóanyag.

Az USA-ban egy felmérés során több mint 20 ezer ember gyógyszervásárlási szokásait figyelték meg. Mivel ott gyógyszerkészítményeket házhoz szállító vállalkozások is működnek patikák mellett, így a megrendelők közül néhány ezernek e-mailben tájékoztatót küldtek egy altatóval kapcsolatban, miszerint már kapható annak generikus változata is.

Ezek után 34 százalékos növekedést figyeltek meg ezen betegek körében, vagyis ennyivel többen vásároltak nem originális készítményeket, és nem csak az adott altató esetében, szemben azokkal, akik patikában, és így tájékozatlanul vásárolnak.

Korábban lefolytattak már egy hasonló, tájékoztató kampányt a tengerentúlon egy koleszterinszint csökkentő készítmény generikus változatának megjelenéséről, ami után azt tapasztalták, hogy az adott gyógyszert 8 százalék helyett a betegek több mint 53 százaléka választotta, és így éves szinten mintegy 600 millió dollárt (101 milliárd forint) spóroltak önmaguknak és az egészségbiztosítónak.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?