13 °C Budapest

Hatástalanok a gyógyszerreklámok - legalábbis kanadai és amerikai kutatók szerint

Pénzcentrum
2008. szeptember 3. 10:30

Bár a legtöbb országban tilos receptre kapható gyógyszereket reklámozni, akad néhány ország, ahol a betegek akár televíziós reklámok alapján is meggyőzhetik orvosukat, milyen gyógyszert írjon fel nyavalyájukra. Kanadai és amerikai felmérések szerint azonban csak igen csekély forgalomnövekedést eredményeznek ezek a reklámok.

2005-ben közel 3 milliárd dollárt költöttek amerikai gyógyszercégek reklámokra, azonban vajmi kevés sikerrel. Az USA-n kívül Új-Zélandon engedélyezett még a hasonló reklámozás, Kanadában csak a gyógyszerek neve hangozat el a hirdetésekben, az, hogy mire használható már nem.

Kanadai és amerikai egyetemi professzorok felmérést készítettek arról, hogy a reklámok hatására hány százalékkal több receptre írás következik be, az eredmények talán nem olyan meglepőek.

Kanada francia anyanyelvűek lakta részén nem sugároznak USA-beli reklámokat, így tökéletesnek bizonyultak kontroll csoportnak, vagyis jól össze lehetett hasonlítani, hogy három gyógyszer esetén több kerül-e forgalomba az USA-ban, ahol reklámozzák azokat, mint Kanadában, ahol nem.

2700 gyógyszertár forgalmi adatait összevetve, két gyógyszer esetében nem találtak eltérést, vagyis az amerikai reklámok nem jártak hatással, egy gyógyszer esetében azonban az angol anyanyelvűek lakta kanadai területeken 40 százalékkal megnőtt a forgalom az USA-beli reklámok beindulása után, igaz erre magyarázatul szolgált, hogy az adott készítményt semmilyen más gyógyszer nem tudta helyettesíteni.

Mivel a receptre kapható gyógyszerek esetén egy reklám maximum annyi hatást érhet el, hogy a beteg felkeresi orvosát, elmondja panaszát, és megkérdezi, ő is ajánlja-e számára az adott készítményt, itt még rengeteg tényező meggátolhatja abban, hogy végül meg is vegye azt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy korábbi felmérés szerint az amerikai lakosság (illetve a megkérdezettek) 91 százaléka látott, hallott receptre kapható gyógyszert hirdető reklámot, azonban csak egyharmaduk említette azt orvosának, 54 százalékuk pedig még ezek után is más receptet kapott a doktortól.

Orvosok körében végzett felmérés szerint, ők csak az esetek 5 százalékában írják fel azt a gyógyszert, amit a beteg a reklám hatására kér.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm