7 °C Budapest

VPOP együttműködés a gyógyszerhamisítás és a csempészet ellen

Pénzcentrum
2008. június 13. 14:52

A Vám és Pénzügyőrség a mai napon együttműködési megállapodást kötött az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületével a jogszabályban meghatározott feladataik maradéktalan ellátása, a gyógyszerhamisítás, a hamis gyógyszerek illegális kereskedelmének megfékezése és felszámolása céljából.

Az együttműködő felek célja a hamis gyógyszerek határokon átnyúló forgalomba hozatalának és kereskedelmének megakadályozása, különös figyelemmel a szabadalom és védjegybitorlás káros jelenségeinek és a bűncselekmények felszámolására.

Világszerte egyre növekvő problémát okoz a gyógyszerek hamisítása. Statisztikai adatok szerint - hasonlóan más európai országokhoz - a magyarországi gyógyszerpiac mintegy 1-2 százalékát teszik ki a hamisított készítmények. Összehasonlításul Oroszországban 30 %, Mexikóban 40 %, Nigériában pedig 80%(!) a legális gyógyszerpiacból való részesedés.

A hamis, illetve hamisított gyógyszernek nincs egységesen elfogadott meghatározása, igazából minden olyan termék annak minősül, melyet szándékosan és tisztességtelen céllal olyan tulajdonságúnak tüntetnek fel, mint az eredeti termék. Az ilyen termék jellemzője, hogy vagy nem tartalmaz hatóanyagot, vagy az előírtnál kevesebbet, illetve szennyezett, nem megfelelő minőségű, esetleg mérgező hatóanyag, segédanyag található benne. Mindezek következtében enyhe esetben csak hatástalanságot, súlyos esetben mellékhatásokat, akár maradandó károsodást, sőt halált is okozhatnak ezek a termékek. Az egészségügyi kockázaton kívül nem hanyagolható el az anyagi, társadalmi veszély sem, a vásárló jogorvoslatra, kártérítésre nem számíthat illegális helyről származó gyógyszer okozta károsodás, mellékhatás esetén.

A hamisított gyógyszerekkel szembeni küzdelem jelenleg legismertebb formája a gyógyszer-kereskedelmi lánc zártságának biztosítása. További megoldást jelentene a gyógyszergyártók részéről olyan technológiai megoldások (pl. hologramok) kifejlesztése, mely megkönnyítené az eredeti termék azonosítását.

Az engedély nélküli gyógyszer-kereskedelem legelterjedtebb formája a szolgáltatásra vonatkozó engedéllyel nem rendelkező internetes, vagy egyéb csomagküldő szolgálat, illetve az ún. "virtuális gyógyszertár" (e-pharmacy), valamint az utcai, piaci árusok tevékenysége jelentősebb mértékben távol-keletről származó termékekkel.

Az említett illegális tevékenységek súlyos anyagi, jogi károkat okoznak mind a Magyar Köztársaság mind az Európai Unió lakossága, mind az érintett gyógyszer-kereskedelmi gazdasági társaságok számára, így az együttműködő szervezetek hatékonyan, eredményesen együttműködve kívánnak fellépni ezek kereskedelme ellen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete az együttműködés során vállalja, hogy a gyógyszerhamisítás, hamis gyógyszerek határokon átnyúló forgalomba hozatala és kereskedelme, illetve a gyógyszerekkel kapcsolatos szabadalombitorlás és védjegybitorlás elleni fellépés érdekében térítésmentes szakmai képzések szervezésével, megrendezésével és szakmai anyagok rendelkezésre bocsátásával támogatja a vámszervezet munkáját, illetve az eljárás tárgyát képező gyógyszeripari termékek laboratóriumi bevizsgálását térítésmentesen elvégzi, és együttműködik a sajtó és egyéb kommunikációs anyagok közzétételében.

A Vám- és Pénzügyőrség az együttműködés során vállalja, hogy a kijelölt szakterületének munkatársai részt vesznek az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által szervezett oktatásokon, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által rendelkezésre bocsátott képzési anyagokat hasznosítja, a bejelentések és operatív információk feldolgozása érdekében a szükséges intézkedéseket megteszi. A Vám- és Pénzügyőrség biztosítja annak lehetőségét, hogy az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete - a kijelölt kapcsolattartók útján - a gyógyszerhamisítással, hamis gyógyszerek határokon átnyúló forgalomba hozatalával, kereskedelmével, illetve a gyógyszerekkel kapcsolatos szabadalombitorlásra és védjegybitorlásra vonatkozó bejelentéseit a nap 24 órájában megtehesse.

A megállapodás tapasztalatait az együttműködő felek évente legalább egy alkalommal értékelik és meghatározzák annak új irányait, feladatait. Szükség esetén a megállapodást közös megegyezéssel írásban módosítják.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem