VPOP együttműködés a gyógyszerhamisítás és a csempészet ellen

Pénzcentrum
2008. június 13. 14:52

A Vám és Pénzügyőrség a mai napon együttműködési megállapodást kötött az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületével a jogszabályban meghatározott feladataik maradéktalan ellátása, a gyógyszerhamisítás, a hamis gyógyszerek illegális kereskedelmének megfékezése és felszámolása céljából.

Az együttműködő felek célja a hamis gyógyszerek határokon átnyúló forgalomba hozatalának és kereskedelmének megakadályozása, különös figyelemmel a szabadalom és védjegybitorlás káros jelenségeinek és a bűncselekmények felszámolására.

Világszerte egyre növekvő problémát okoz a gyógyszerek hamisítása. Statisztikai adatok szerint - hasonlóan más európai országokhoz - a magyarországi gyógyszerpiac mintegy 1-2 százalékát teszik ki a hamisított készítmények. Összehasonlításul Oroszországban 30 %, Mexikóban 40 %, Nigériában pedig 80%(!) a legális gyógyszerpiacból való részesedés.

A hamis, illetve hamisított gyógyszernek nincs egységesen elfogadott meghatározása, igazából minden olyan termék annak minősül, melyet szándékosan és tisztességtelen céllal olyan tulajdonságúnak tüntetnek fel, mint az eredeti termék. Az ilyen termék jellemzője, hogy vagy nem tartalmaz hatóanyagot, vagy az előírtnál kevesebbet, illetve szennyezett, nem megfelelő minőségű, esetleg mérgező hatóanyag, segédanyag található benne. Mindezek következtében enyhe esetben csak hatástalanságot, súlyos esetben mellékhatásokat, akár maradandó károsodást, sőt halált is okozhatnak ezek a termékek. Az egészségügyi kockázaton kívül nem hanyagolható el az anyagi, társadalmi veszély sem, a vásárló jogorvoslatra, kártérítésre nem számíthat illegális helyről származó gyógyszer okozta károsodás, mellékhatás esetén.

A hamisított gyógyszerekkel szembeni küzdelem jelenleg legismertebb formája a gyógyszer-kereskedelmi lánc zártságának biztosítása. További megoldást jelentene a gyógyszergyártók részéről olyan technológiai megoldások (pl. hologramok) kifejlesztése, mely megkönnyítené az eredeti termék azonosítását.

Az engedély nélküli gyógyszer-kereskedelem legelterjedtebb formája a szolgáltatásra vonatkozó engedéllyel nem rendelkező internetes, vagy egyéb csomagküldő szolgálat, illetve az ún. "virtuális gyógyszertár" (e-pharmacy), valamint az utcai, piaci árusok tevékenysége jelentősebb mértékben távol-keletről származó termékekkel.

Az említett illegális tevékenységek súlyos anyagi, jogi károkat okoznak mind a Magyar Köztársaság mind az Európai Unió lakossága, mind az érintett gyógyszer-kereskedelmi gazdasági társaságok számára, így az együttműködő szervezetek hatékonyan, eredményesen együttműködve kívánnak fellépni ezek kereskedelme ellen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete az együttműködés során vállalja, hogy a gyógyszerhamisítás, hamis gyógyszerek határokon átnyúló forgalomba hozatala és kereskedelme, illetve a gyógyszerekkel kapcsolatos szabadalombitorlás és védjegybitorlás elleni fellépés érdekében térítésmentes szakmai képzések szervezésével, megrendezésével és szakmai anyagok rendelkezésre bocsátásával támogatja a vámszervezet munkáját, illetve az eljárás tárgyát képező gyógyszeripari termékek laboratóriumi bevizsgálását térítésmentesen elvégzi, és együttműködik a sajtó és egyéb kommunikációs anyagok közzétételében.

A Vám- és Pénzügyőrség az együttműködés során vállalja, hogy a kijelölt szakterületének munkatársai részt vesznek az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által szervezett oktatásokon, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által rendelkezésre bocsátott képzési anyagokat hasznosítja, a bejelentések és operatív információk feldolgozása érdekében a szükséges intézkedéseket megteszi. A Vám- és Pénzügyőrség biztosítja annak lehetőségét, hogy az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete - a kijelölt kapcsolattartók útján - a gyógyszerhamisítással, hamis gyógyszerek határokon átnyúló forgalomba hozatalával, kereskedelmével, illetve a gyógyszerekkel kapcsolatos szabadalombitorlásra és védjegybitorlásra vonatkozó bejelentéseit a nap 24 órájában megtehesse.

A megállapodás tapasztalatait az együttműködő felek évente legalább egy alkalommal értékelik és meghatározzák annak új irányait, feladatait. Szükség esetén a megállapodást közös megegyezéssel írásban módosítják.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?