Hogyan hat a családi állapot a memóriazavarokra?

Pénzcentrum
2008. augusztus 11. 18:00

Idősebb embereknél gyakran fordul elő, hogy nem jut eszébe egy-egy név, keresnie kell a szavakat, nem emlékszik, hova tette a kulcsot, stb. Az időskori memóriazavart, illetve az ezzel járó betegségeket összefoglalóan demenciának nevezik. Kevesen tudják azonban, hogy ezen kellemetlen betegség ellen mi magunk is tehetünk, de legalábbis csökkenthetjük a kialakulás esélyeit. A Forbes magazin összeszedte azokat a tényezőket, melyek hatással lehetnek memóriánkra.

Jóból is megárt a sok! Így van ez a tofuval is, a legfrissebb tudományos eredmények szerint ugyanis túlzott fogyasztása időskori memóriazavarokhoz vezethet. Brit egyetemek által, több mint 700 indonéz, 52 és 98 év közötti idős ember körében végzett felmérés szerint, azok akik legalább naponta egyszer tofut esznek - különösen a '60-as éveikben - nagyobb eséllyel esnek a demencia, vagy egyéb memóriazavarral járó betegség áldozatává.

Szintén érdemes visszaszorítani az egyébként egészségesnek hitt rizs fogyasztását is, ugyanis az tele van szénhidráttal, amit az szervezetünkben található inzulin szabályoz, így utóbbi - egyes kutatók szerint - nem tudja azokat a káros proteineket lebontani, melyek az Alzheimer-kór, vagyis az egyik legsúlyosabb, szellemi képesség hanyatlásával járó betegség kialakulásáért felelősek.

A középkorú nők számára egyébként is sok kellemetlenséget okozó hőhullámokról, az Illinois-i Egyetem kutatói kiderítették, hogy egyéb negatív hatásai is vannak, nevezetesen minél több hőhullámot él át egy nő, annál rosszabbá válik a memóriája, kevesebb névre és történetre emlékszik vissza.

Akit még nem tántorított el a dohányzás rengeteg ismert káros hatása, azoknak íme még egy: egy júniusban publikált felmérés szerint a dohányosok memóriája és szókincs jóval gyengébb, de még az ex-dohányosoké is, vagyis hiába hagyja valaki abba a cigizést, az általa okozott károk már nem állíthatók helyre.

Az orvosok már hosszú évek óta használják a sztatinokat koleszterin-szint csökkentésre. Ezekről a készítményekről az is kiderült, hogy csökkentik az memóriazavarokkal járó betegségek, a demencia kialakulásának esélyét is, mivel csökkentik az agyban található inzulin szintjét, ami összefüggésben áll az Alzheimer-kórral.

A pajzsmirigy elégtelenség is összefüggésben áll a memóriazavarral, ekkor ugyanis a koleszterinszint megemelkedik, ami a már korábban leírt okok folytán hanyatló szellemi működéshez vezet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szintén kutatási eredmények bizonyítják, hogy azok akik hajlamosak a negatív gondolatokra, depresszióra, túlzott aggodalomra, 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel találják szembe magukat időst kort megelőző memóriazavarral.

A krónikus fájdalomban szenvedők mindennapjait nem csak maga a fájdalomérzet, de az alvászavarok, a depresszió is tönkre teszik, amit csak tetéz az a felmérési eredmény, miszerint kétharmaduknál figyelemzavart, és memóriaproblémákat figyeltek meg.

Egy svéd felmérés szerint sokat segít az időskori szellemi állapot fenntartásában, ha valaki házas életet él. 1400 középkorú megfigyelése alapján, 21 év múltán azok között, akik házasságban éltek jóval kevesebb szenvedett memóriakárosodást, mint a szinglik, elváltak, vagy özvegyül maradtak.

A halfogyasztásról már sok jót hallottunk, azt talán kevesebben tudják, hogy a magas omega 3 zsírsavakban gazdag halak, például a tonhal fogyasztása 26 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának esélyét.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20