2 °C Budapest

Hogyan hat a családi állapot a memóriazavarokra?

Pénzcentrum
2008. augusztus 11. 18:00

Idősebb embereknél gyakran fordul elő, hogy nem jut eszébe egy-egy név, keresnie kell a szavakat, nem emlékszik, hova tette a kulcsot, stb. Az időskori memóriazavart, illetve az ezzel járó betegségeket összefoglalóan demenciának nevezik. Kevesen tudják azonban, hogy ezen kellemetlen betegség ellen mi magunk is tehetünk, de legalábbis csökkenthetjük a kialakulás esélyeit. A Forbes magazin összeszedte azokat a tényezőket, melyek hatással lehetnek memóriánkra.

Jóból is megárt a sok! Így van ez a tofuval is, a legfrissebb tudományos eredmények szerint ugyanis túlzott fogyasztása időskori memóriazavarokhoz vezethet. Brit egyetemek által, több mint 700 indonéz, 52 és 98 év közötti idős ember körében végzett felmérés szerint, azok akik legalább naponta egyszer tofut esznek - különösen a '60-as éveikben - nagyobb eséllyel esnek a demencia, vagy egyéb memóriazavarral járó betegség áldozatává.

Szintén érdemes visszaszorítani az egyébként egészségesnek hitt rizs fogyasztását is, ugyanis az tele van szénhidráttal, amit az szervezetünkben található inzulin szabályoz, így utóbbi - egyes kutatók szerint - nem tudja azokat a káros proteineket lebontani, melyek az Alzheimer-kór, vagyis az egyik legsúlyosabb, szellemi képesség hanyatlásával járó betegség kialakulásáért felelősek.

A középkorú nők számára egyébként is sok kellemetlenséget okozó hőhullámokról, az Illinois-i Egyetem kutatói kiderítették, hogy egyéb negatív hatásai is vannak, nevezetesen minél több hőhullámot él át egy nő, annál rosszabbá válik a memóriája, kevesebb névre és történetre emlékszik vissza.

Akit még nem tántorított el a dohányzás rengeteg ismert káros hatása, azoknak íme még egy: egy júniusban publikált felmérés szerint a dohányosok memóriája és szókincs jóval gyengébb, de még az ex-dohányosoké is, vagyis hiába hagyja valaki abba a cigizést, az általa okozott károk már nem állíthatók helyre.

Az orvosok már hosszú évek óta használják a sztatinokat koleszterin-szint csökkentésre. Ezekről a készítményekről az is kiderült, hogy csökkentik az memóriazavarokkal járó betegségek, a demencia kialakulásának esélyét is, mivel csökkentik az agyban található inzulin szintjét, ami összefüggésben áll az Alzheimer-kórral.

A pajzsmirigy elégtelenség is összefüggésben áll a memóriazavarral, ekkor ugyanis a koleszterinszint megemelkedik, ami a már korábban leírt okok folytán hanyatló szellemi működéshez vezet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szintén kutatási eredmények bizonyítják, hogy azok akik hajlamosak a negatív gondolatokra, depresszióra, túlzott aggodalomra, 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel találják szembe magukat időst kort megelőző memóriazavarral.

A krónikus fájdalomban szenvedők mindennapjait nem csak maga a fájdalomérzet, de az alvászavarok, a depresszió is tönkre teszik, amit csak tetéz az a felmérési eredmény, miszerint kétharmaduknál figyelemzavart, és memóriaproblémákat figyeltek meg.

Egy svéd felmérés szerint sokat segít az időskori szellemi állapot fenntartásában, ha valaki házas életet él. 1400 középkorú megfigyelése alapján, 21 év múltán azok között, akik házasságban éltek jóval kevesebb szenvedett memóriakárosodást, mint a szinglik, elváltak, vagy özvegyül maradtak.

A halfogyasztásról már sok jót hallottunk, azt talán kevesebben tudják, hogy a magas omega 3 zsírsavakban gazdag halak, például a tonhal fogyasztása 26 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának esélyét.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem