A bankokat nem érdeklik a nyugdíjasok? Van kivétel...

Pénzcentrum
2008. június 3. 05:40

Aki már elérte a nyugdíjkorhatárt, joggal gondolhatja, hogy neki ugyanúgy személyre szabott ajánlatok kellenek, mint a fiataloknak. Így van ez a bankszámlákkal kapcsolatban is, az egyéni igényekhez, egyéni ajánlatok szükségesek, amire már több pénzintézet is felkészült, különleges ajánlatokkal várják a nyugdíjasokat...

Az összeállítás elkészítésében a K & H Bank, az FHB Bank, az Erste Bank, a CIB Bank, az Allianz Bank, a Raiffeisen Bank, az OTP Bank, az Unicredit Bank és a Citibank volt a Pénzcentrum segítségére.

Az Erste Bank például 2007. júniusában vezette be a kifejezetten nyugdíjasoknak szóló számlacsomagját, Erste Senior Bankszámla néven, amit kizárólag azon ügyfelek igényelhetnek, akik a számla megnyitásakor bemutatják a nyugdíjas igazolványukat. Amennyiben a számlára egy adott hónapban legalább 50 ezer forint egyösszegű jóváírás (vagyis nyugdíj) érkezik, a bank 169 forintra csökkenti a számla havidíját, valamint elengedi egy csoportos beszedési megbízás és egy ATM készpénzfelvétel díját.

Az Erste Senior Bankszámlával a bank normál lakossági számlacsomagjához viszonyítva a nyugdíjas ügyfél éves szinten legalább 4 ezer forintot takaríthat meg. Bár a számla alig egy éve létezik, a bank ügyfeleinek már 1 százaléka döntött emellett, de mivel az érdeklődés folyamatos, a bank további növekedést vár.

Allianz Bank szintén megpróbálja speciális ajánlatokkal kiszolgálni az idősebb ügyfeleket, Allianz Senior bankszámlát kínálva a nyugdíjasoknak. A bankszámla teljes körű, klasszikus pénzügyi szolgáltatásokat kínál, kedvezményes számlavezetési díjakkal és ingyenes VISA Electron bankkártyával. Ha a bankszámlához VISA Classic bankkártyát igényel az ügyfél, akkor 50 százalék kedvezményt kap a bankkártya díjából. Ezen kívül Telebank szolgáltatást is igénybe lehet venni, illetve az ügyfél az egyenlegéhez bankkártyával külföldön és belföldön egyaránt bármikor hozzáférhet.

A klasszikus szolgáltatások mellett a bank kedvezményeket is kínál biztosítási termékek díjából, ha a számlatulajdonosnak az Allianz Hungáriánál van biztosítása. Akár 7 százalék is lehet a kedvezmény a casco és LA, ALA típusú otthonbiztosítási díjból, életbiztosítás esetén pedig a bankszámla első éves számlavezetési díját vállalja át a biztosítótársaság, ha a díj fizetése Allianz Senior bankszámláról történik. Aktív számlahasználat esetén azonban további kedvezmények vannak a számlavezetési és készpénzfelvételi díjakból.

Itt is kevesebbre jön ki a havonta fizetendő összeg, mint egy alap számlacsomagnál, amennyiben bankkártyát is igényelt az ügyfél a termék mellé, úgy minimum 750 Ft-ot takaríthat meg, de ez az összeg a biztosítási díjkedvezményekkel még tovább növelhető.

Akik másképp gondolják...

Az Unicredit Bank véleménye ezzel szemben egy kicsit más, a tapasztalataik szerint a számlavezetéshez kapcsolódó igények a diákokat leszámítva nem az életkorra vagy a munkaerőpiacon betöltött, vagyis be nem töltött státusszal mutatnak összefüggést. Az igényeket szerintük leginkább a bankolási, tranzakciós szokások határozzák meg, az ügyfelek nagy része ez alapján dönti el, hogy milyen számlacsomagot választ. Emiatt mindegyik jellegzetes bankolási igénnyel rendelkező ügyfél megtalálhatja a saját számításait.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A K & H Bank korábbi nyugdíjas számlacsomagja összevonásra került a K&H alapcsomaggal, így jelenleg ezt kínálják a nyugdíjas ügyfeleknek is. Ez egy hagyományos számlacsomag, amihez bankkártya és forint készpénzfelvételi díjkedvezmények járnak, az első évben ingyenes elektronikus típusú kártyát választhatnak hozzá az ügyfelek, a havi első kettő K&H-s banki ATM-felvétel ingyenes. Ezeknek a kedvezményeknek a segítségével egy hónapban átlagosan 500 forintot takarítható meg a K&H Lakossági Bankszámlához képest.

Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. szintén nem különbözteti meg ügyfeleit kor alapján, így nincs kifejezetten nyugdíjasoknak szóló számlacsomag. A nyugdíjas ügyfelek jelentős része nagyra értékeli a bankszámlához tartozó FHB TeleBankot és az ingyenesen igényelhető, ezt követően külön havi és SMS díjak nélkül használható NetBank szolgáltatást is. Az FHB bankszámlánál a nyitási díj és a minimális nyitóösszeg egyaránt 0 Ft. A jóváírások teljes köre szintén ingyenes. A közüzemi átutalások tételenként 50 Ft díjjal intézhetőek, az összes hazai ATM-ből a havi két első készpénzkivétel ingyenes, utána 290 forintot kell fizetni minden alkalommal. A havi számlavezetési díj 99 Ft, azonban az FHB Időskori Program ügyfelei számára élő akcióban ezt is elengedi az FHB Bank.

Az OTP Bank ügyfelei számára számlahasználati szokásaiknak megfelelően ajánlja bankszámla termékeit. Így a nyugdíjasok esetében is a megfelelő számlacsomag kiválasztásának alapja, hogy milyen és mennyi tranzakciót kívánnak végezni, illetve milyen szolgáltatásokat kívánnak igénybe venni. Az igényeknek megfelelően kialakított számlacsomagok különböző kedvezményeket kínálnak, azonban a bank nem különbözteti meg korcsoport szerint az ügyfeleket, így kifejezetten a nyugdíjasoknak kialakított csomag nem érhető el a banknál.

A CIB Bank, a Citibank, és a Raiffeisen Bank jelenleg nem rendelkezik kifejezetten nyugdíjasoknak szóló számlacsomaggal.

Attól függetlenül, hogy sok bank egyáltalán nem rendelkezik korcsoportonkénti bontással az ajánlatokat illetően, minden korosztályt megpróbálnak elérni különböző módokon. Vannak, akik elsősorban az üzletkötőkre bízzák az idős ügyfelek figyelmének felkeltését, van aki a fiókokban elhelyezett szórólapokon és a fióki tanácsadókon keresztül, van aki pedig egyszerűen a fiókhálózat bővítésével, tanácsadókkal igyekszik ezt a kört is meghódítani.

Bár egyelőre még csak két bank kínál az időseknek szóló külön ajánlatokat, a piac egyre fejlődik, ahogyan emelkedik a nyugdíjasok aránya Magyarországon, így a többi pénzintézet is előbb-utóbb kénytelen lesz lépést tartani a jelenlegi gazdasági és demográfiai folyamatokkal, hogy meg tudják őrizni ezen a területen is a piaci részesedésüket. Sokan ugyanis már csak azért is választanak egy bankot, mert a saját korosztályának külön ajánlatot tud mutatni, így talán úgy érezhetik az idősek, hogy többet törődnek velük.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm