12 °C Budapest

Tavaly volt a nyugdíjasboom

Pénzcentrum
2008. április 15. 08:30

Tavaly a korábbi években jellemzőnél jóval többen döntöttek úgy, hogy nyugdíjba mennek. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) előzetes adatai szerint miközben 2006-ban 95 ezer körül volt az öregségi nyugdíj megállapítását igénylők száma, tavaly jó 30 százalékkal többen, 126 ezren kérték időskori ellátásuk kiszámítását - írja a Népszabadság.

Egyre kevesebben mennek viszont rokkantnyugdíjba - derül ki az ONYF közzétett adataiból. Tíz év alatt 55 ezerről 34 ezerre csökkent a rokkantsági nyugdíjat megállapító határozatok száma. Igaz, a rokkantnyugdíjasok létszáma korántsem mérséklődött ilyen ütemben: az idén januárban korhatár alatt több mint 430 ezren - a korhatárt betöltöttekkel együtt majd 800 ezren - kaptak rokkantsági nyugdíjat.

2007 januárjában mintegy kilencezer igénybejelentés érkezett, az idei első hónapban 6700, februárban pedig a tavalyi majd nyolcezerrel szemben alig ötezer.
A nyugdíjat megállapító határozatok száma hasonlóképpen alakult: míg tavaly mintegy 25 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbit, és még az idén januárban is jó 30 százalékkal több volt, mint egy éve, februárban már harmadával volt kevesebb a teljesítő határozat, mint 2007 februárjában.

Ezt a nyugdíjba meneteli lázat az váltotta ki, hogy változtak a nyugdíj-megállapítás szabályai, és mindazok, akik már ebben az évben mennek - korhatár alatt - nyugdíjba, ellátásuk mellett legföljebb a minimálbérnek megfelelő fizetésért dolgozhatnak.

A bérekhez viszonyítva a nyugdíjak szintje tavaly megugrott: míg 2006-ban a nyugdíj átlaga a nettó átlagkereset 65 százaléka alatt volt, tavaly megközelítette a 70 százalékot. Ez három tényezőnek tudható be: a svájci indexálásnak, a korrekciós intézkedéseknek, valamint annak, hogy az idősebb kisnyugdíjasok helyére magasabb ellátásra jogot szerzettek lépnek. A svájci indexálással - amely az ellátás értékmegőrzését szolgáló emelésnél felerészben az árakat és felerészben a béreket veszi alapul - tavaly az ellátások, egyébként ritka kivételként, gyorsabban emelkedtek, mint a bérek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nyugdíjak reálértéke 1989-hez viszonyítva összességében mintegy hét százalékkal nőtt, míg a keresetéknél ez az ütem 14 százalékot tett ki. Az olló 1996-ban kezdett el szétnyílni, és a különbség azért csak ennyi, mert az elmúlt hét-nyolc évben a parlament időről időre többletemelést hagyott jóvá vagy éppen módosította az emelésről rendelkező törvényt (plusz három százalék 2001-2002-ben, vagy a 13. havi nyugdíj bevezetése, illetve a korrekciós intézkedések). A tendencia azonban azt mutatja, ha a bérek reálértéke folyamatosan nő, az időskori ellátások a keresetekhez viszonyítva vesztenek vásárlóerejükből. Ez azt jelenti, hogy az, aki nyugdíjasként sem akar sokat veszíteni aktív korában elért életszínvonalából, pusztán a társadalombiztosításból kapott ellátására nem támaszkodhat.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?