8 °C Budapest

Tavaly volt a nyugdíjasboom

Pénzcentrum
2008. április 15. 08:30

Tavaly a korábbi években jellemzőnél jóval többen döntöttek úgy, hogy nyugdíjba mennek. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) előzetes adatai szerint miközben 2006-ban 95 ezer körül volt az öregségi nyugdíj megállapítását igénylők száma, tavaly jó 30 százalékkal többen, 126 ezren kérték időskori ellátásuk kiszámítását - írja a Népszabadság.

Egyre kevesebben mennek viszont rokkantnyugdíjba - derül ki az ONYF közzétett adataiból. Tíz év alatt 55 ezerről 34 ezerre csökkent a rokkantsági nyugdíjat megállapító határozatok száma. Igaz, a rokkantnyugdíjasok létszáma korántsem mérséklődött ilyen ütemben: az idén januárban korhatár alatt több mint 430 ezren - a korhatárt betöltöttekkel együtt majd 800 ezren - kaptak rokkantsági nyugdíjat.

2007 januárjában mintegy kilencezer igénybejelentés érkezett, az idei első hónapban 6700, februárban pedig a tavalyi majd nyolcezerrel szemben alig ötezer.
A nyugdíjat megállapító határozatok száma hasonlóképpen alakult: míg tavaly mintegy 25 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbit, és még az idén januárban is jó 30 százalékkal több volt, mint egy éve, februárban már harmadával volt kevesebb a teljesítő határozat, mint 2007 februárjában.

Ezt a nyugdíjba meneteli lázat az váltotta ki, hogy változtak a nyugdíj-megállapítás szabályai, és mindazok, akik már ebben az évben mennek - korhatár alatt - nyugdíjba, ellátásuk mellett legföljebb a minimálbérnek megfelelő fizetésért dolgozhatnak.

A bérekhez viszonyítva a nyugdíjak szintje tavaly megugrott: míg 2006-ban a nyugdíj átlaga a nettó átlagkereset 65 százaléka alatt volt, tavaly megközelítette a 70 százalékot. Ez három tényezőnek tudható be: a svájci indexálásnak, a korrekciós intézkedéseknek, valamint annak, hogy az idősebb kisnyugdíjasok helyére magasabb ellátásra jogot szerzettek lépnek. A svájci indexálással - amely az ellátás értékmegőrzését szolgáló emelésnél felerészben az árakat és felerészben a béreket veszi alapul - tavaly az ellátások, egyébként ritka kivételként, gyorsabban emelkedtek, mint a bérek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyugdíjak reálértéke 1989-hez viszonyítva összességében mintegy hét százalékkal nőtt, míg a keresetéknél ez az ütem 14 százalékot tett ki. Az olló 1996-ban kezdett el szétnyílni, és a különbség azért csak ennyi, mert az elmúlt hét-nyolc évben a parlament időről időre többletemelést hagyott jóvá vagy éppen módosította az emelésről rendelkező törvényt (plusz három százalék 2001-2002-ben, vagy a 13. havi nyugdíj bevezetése, illetve a korrekciós intézkedések). A tendencia azonban azt mutatja, ha a bérek reálértéke folyamatosan nő, az időskori ellátások a keresetekhez viszonyítva vesztenek vásárlóerejükből. Ez azt jelenti, hogy az, aki nyugdíjasként sem akar sokat veszíteni aktív korában elért életszínvonalából, pusztán a társadalombiztosításból kapott ellátására nem támaszkodhat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem