3 °C Budapest

Biztos, hogy egészséges? Olvasd el az összetevőket!

Pénzcentrum
2008. július 31. 15:00

Egy 2006-ban készült amerikai felmérés szerint, a laikus vásárlók töredéke képes csak értelmezni az élelmiszereken található címkék jelentését, vagyis hogy mit jelent a javasolt napi szénhidrát-, vagy fehérjebevitel, és hogy ebből mennyi található az adott élelmiszerben. De még az is sokaknak fejtörést okoz, hogy mi a különbség a teljes kiőrlésű lisztből készült, vagy a különböző magvas kenyerek között.

Manapság már szinte mindenki tudatos vásárlónak tartja magát, és igyekszünk figyelni napi kalória-bevitelünkre is. Sokan ezt úgy próbálják elérni, hogy mindenből a "light"-ot veszik, azon viszont kevesen gondolkodnak el, hogy vajon mit vontak ki ezekből az élelmiszerekből, hogy fele annyi kalóriát tartalmazzanak.

Egy light gyümölcslé esetében általában a cukor mennyiségét csökkentik, amit mesterséges édesítőszerrel pótolnak, és sok esetben akár 60 százalékkal is kevesebb lehet a gyümölcsszármazék bennük.

Sokkal egyszerűbben is megoldhatnánk a kevesebb kalóriabevitelt, például azzal ha 100 százalékos gyümölcslevet vásárolnánk, amiből persze kevesebbet kell inni, és akár még vízzel is lehet hígítani, miközben biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaz káros anyagot.

Persze ha még értjük is, hogy mi áll az élelmiszercímkén, akkor sem lehetünk biztosak benne, hogy valóban azt és olyan mennyiségben tartalmaz a termék, mint ami azon fel van tüntetve, hiszen a gyártók gyakran trükköznek.

A Forbes magazin összegyűjtötte azokat a praktikákat, amit a gyártók alkalmaznak, hogy termékük egészségesnek és táplálónak tűnjön.

Az egyik ilyen megtévesztő állítás, mikor azt látjuk a címkén, hogy a termék nem tartalmaz transzzsírsavat, ugyanis például a hidrogénezett szója szintén tartalmaz transzzsírsavat, ami emeli a káros koleszterin szintjét.

Szintén gyakori, hogy azt látjuk a csomagolásra írva, hogy az adott élelmiszer rostokban gazdag, ugyanakkor ha nem találunk az összetevők között olyan alapanyagot, ami valóban rostokat tartalmaz, például magvakat, vagy teljes kiőrlésű lisztet, csak mondjuk cikóriát, már nem biztos, hogy valóban elérjük azt a hatást, amit a rostoktól várnánk.

Járjunk utána annak is, hogy a rengeteg kenyér közül (az egyik barna, a másik csak félbarna, a harmadik rozs, a negyedik hárommagos) melyik tartalmaz valóban csak teljes kiőrlésű lisztet, és melyiket vegyítik hagyományos fehér liszttel, ugyanis ezzel is sokszor trükköznek a gyártók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A különféle vitaminnal dúsított és ízesített vizek szintén megtévesztők, mivel a legtöbb mesterséges ízesítőt és színezéket tartalmaz, és egyáltalán nem biztos, hogy valóban fedezik a napi szükséges bevitelt az adott vitaminból. Ugyanez a helyzet a müzliszeletekkel, ugyanis az abban található magvak és gyümölcsök nem tartalmaznak elegendő vitamint, így külön hozzáadott anyagokkal javítják fel azokat.

Ne bízzunk vakon azokban az előre csomagolt élelmiszerekben sem, melyeket orvosok, vagy akár milyen neves dietetikusok ajánlanak is, hiszen egy-egy ilyen bevizsgált élelmiszerről kiderült, hogy a rajta szereplő vitaminnak, vagy nyomelemnek csak töredéke található meg benne.

A Cornell Egyetem egyik pszichológus professzora gyakran hangoztatja azt a viccét, hogy valószínűleg sokakkal meg lehet etetni még a legutáltabb csokoládét is, ha két szót ráírnak előtte: alacsony zsírtartalom. Egy 2006-ban készült felmérése szerint ugyanis, különösen az elhízott emberek képesek 50 %-kal magasabb kalória bevitelt elérni alacsony zsírtartalmúnak titulált élelmiszerek fogyasztásával, mintha hagyományos ételeket ennének. Az alacsony zsírtartalom nem jelent ugyanis feltétlenül alacsonyabb kalóriaszámot is.

A különféle immunrendszert erősítő pirulák, amiket már szinte akármelyik közértben be lehet szerezni, nem biztos, hogy valóban szükségesek a szervezetünk rendben tartásához, hiszen az azokban fellelhető anyagok közül nem mindegyik segít elő valami pozitív egészségtani folyamatot, önmagában egy vitamin jelenléte még nem biztos, hogy megvéd minket bármilyen betegségtől.

Hogy mit lehet mégis tenni ebben az útvesztőben? A legfontosabb, hogy ne csak az csomagolás elejét, de a hátulját is alaposan olvassuk el, különös figyelmet szentelve az első néhány összetevőnek, ugyanis a sorrendet a mennyiségük határozza meg, tehát ezekből található a legtöbb az élelmiszerben. Figyeljünk a nehezen kibetűzhető alapanyagokra is, ezek legtöbbször ugyanis mesterséges összetevők, és azt is nézzük meg, hogy egy adag elfogyasztása a napi kalória-, zsír-, vagy vitaminbevitelünk hány százalékát fedezi. Megéri a fáradságot!

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57