23 °C Budapest

Spórolnak a dolgozókon a budapesti hotelek!

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 09:00

Talán még akad valami, amiben jól teljesítünk. A nemzetközi szállodaláncok budapesti egységei ugyanis a legeredményesebbek szerte Európában. Itt nőtt a profit a legnagyobb mértékben - írja a Világgazdaság.

A fix költségek előtt számított egy szobára jutó napi nyereség 34,5 százalékkal, 62,54 euróra emelkedett Budapesten. Ez jórészt annak köszönhető, hogy az itteni szállodák komoly költségcsökkentési intézkedéseket hoztak, elsősorban alkalmazottaktól váltak meg.

Az összehasonlítás vizsgálta az InterContinental, a Marriott, a Park Plaza, a Le Meridien, a Corinthia és a Kempinski itteni egységeit. Összesen 2074 szobával rendelkeznek a vizsgált hotelek, ami a KSH adatai szerinti összes budapesti szobához (17 828) képest elég kevés, így nem biztos, hogy teljes képet ad a fővárosi szállodapiac alakulásáról.

Bár az tény, hogy kizárólag nemzetközi láncokat vizsgáltak, mivel így összehasonlítható a teljesítményük. Ezzel szemben Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség államtitkára szerint a magyar szállodák jövedelme évről évre csökken, ami részben a kínálati bővülésnek és a kereslet stagnálásának köszönhető.

Európa keleti országaiban átlagosan 86,89 euróval a legmagasabb az egy szobára jutó bevétel, viszont a foglaltság az elmúlt egy évben 0,9 százalékkal, 58,5-re csökkent, ami a legrosszabb Európában.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44