13 °C Budapest

Már belföldön is fizethetünk a hívásfogadásért, ha nem vagyunk szemfülesek

Pénzcentrum
2008. június 26. 12:25

Akadnak olyan települések az országban, ahol szándékunktól függetlenül, országon belül is roaming tarifát számítanak fel kezdeményezett és fogadott hívásaink, sms-eink, vagy mobilnet használatunk után, ugyanis előfordulhat, hogy tudtunkon kívül külföldi hálózatra csatlakozik mobilkészülékünk. Ez pedig borsos összegekbe kerülhet - hívta fel Takács Péter, a a hírközlési fogyasztói jogok képviselője a jelenségre a figyelmet egy sajtótájékoztató keretében.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) közösen elkészítettek egy olyan interaktív térképet, amely feltünteti, hogy hazánkban melyek azok a határmenti települések, illetve területek, ahol nagy eséllyel külföldi hálózatra csatlakozik mobilunk, és így roaming tarifát kell fizetnünk a szolgáltatásokért. Ilyen például Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Őriszentpéter, Szeged, Gyula, Sárospatak és még számos egyéb település és környéke.

Forrás: www.nhh.hu

A térképen pirossal jelölt szegély mutatja azokat a területeket, ahol a külföldi szolgáltatók jele fogható. Ez a térkép megtalálható az NHH honlapján is, ahol részletesen felbontásban is meg lehet tekinteni ezt, településnevekkel együtt.

Ez úgy fordulhat elő, hogy a GSM jelek, illetve térerő alapján, a telefon maga választ hálózatot, amennyiben automatikus hálózatválasztás van beállítva rajta, mint ahogy szinte minden készüléken ez a gyári alapértelmezett beállítás. Ebben az esetben tehát ugyanakkora díjat kell fizetnünk a szolgáltatásokért, mintha külföldön tartózkodnánk.

A térkép összeállítására, amely 116 útvonal és mintegy 145 ezer mérőponton végzett felmérés alapján készült, azért került sor, mert az utóbbi időben elszaporodtak az NHH-hoz érkező ilyen jellegű panaszok, vagyis ahol ügyfelek az országot el sem hagyva igen magas számlát kaptak készhez, roamingolás címén.

Ez természetesen jogos díjkiszabás a szolgáltatók részéről, vagyis az összeget mindenképp be kell fizetnünk, ha ilyen fordulna elő velünk, ugyanakkor az NHH értesülései szerint vannak olyan panaszosok, akik számára a szolgáltató esetenként megengedi ilyen esetben a részletfizetést.

Létezik ugyan olyan országok, illetve szolgáltatók közötti megállapodás, melynek értelmében az országhatárok közelében csak bizonyos sugárzási erősséget enged meg, azonban még ez sem akadályozza meg, hogy a fent vázolt eset előforduljon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Természetesen az éremnek van másik oldala is, vagyis a magyar határ túloldalán előfordulhat, hogy találkozunk itthoni szolgáltató jelével, így hazai percdíjakon telefonálhatunk, azonban arról nincsenek információi a hatóságoknak, hogy ez hány kilométeres körzetben, és milyen eséllyel fordulhat elő.

Hogy mégis mit tehetünk a szándékolatlan roaming ellen? Egyrészt minden szolgáltató sms-ben tájékoztat a hálózatválasztásról és célszerű figyelni a kijelzőn megejelenő szolgáltató nevét is, hiszen ha ez a megszokottól eltérő, akkor biztosan roaming-környezetben vagyunk. Ezt legegyszerűbben úgy védhetjük ki, ha automatikus helyett kézi hálózatválasztásra állítjuk telefonunkat, így az nem tud átállni más szolgáltató hálózatára.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm