9 °C Budapest

Már belföldön is fizethetünk a hívásfogadásért, ha nem vagyunk szemfülesek

Pénzcentrum
2008. június 26. 12:25

Akadnak olyan települések az országban, ahol szándékunktól függetlenül, országon belül is roaming tarifát számítanak fel kezdeményezett és fogadott hívásaink, sms-eink, vagy mobilnet használatunk után, ugyanis előfordulhat, hogy tudtunkon kívül külföldi hálózatra csatlakozik mobilkészülékünk. Ez pedig borsos összegekbe kerülhet - hívta fel Takács Péter, a a hírközlési fogyasztói jogok képviselője a jelenségre a figyelmet egy sajtótájékoztató keretében.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) közösen elkészítettek egy olyan interaktív térképet, amely feltünteti, hogy hazánkban melyek azok a határmenti települések, illetve területek, ahol nagy eséllyel külföldi hálózatra csatlakozik mobilunk, és így roaming tarifát kell fizetnünk a szolgáltatásokért. Ilyen például Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Őriszentpéter, Szeged, Gyula, Sárospatak és még számos egyéb település és környéke.

Forrás: www.nhh.hu

A térképen pirossal jelölt szegély mutatja azokat a területeket, ahol a külföldi szolgáltatók jele fogható. Ez a térkép megtalálható az NHH honlapján is, ahol részletesen felbontásban is meg lehet tekinteni ezt, településnevekkel együtt.

Ez úgy fordulhat elő, hogy a GSM jelek, illetve térerő alapján, a telefon maga választ hálózatot, amennyiben automatikus hálózatválasztás van beállítva rajta, mint ahogy szinte minden készüléken ez a gyári alapértelmezett beállítás. Ebben az esetben tehát ugyanakkora díjat kell fizetnünk a szolgáltatásokért, mintha külföldön tartózkodnánk.

A térkép összeállítására, amely 116 útvonal és mintegy 145 ezer mérőponton végzett felmérés alapján készült, azért került sor, mert az utóbbi időben elszaporodtak az NHH-hoz érkező ilyen jellegű panaszok, vagyis ahol ügyfelek az országot el sem hagyva igen magas számlát kaptak készhez, roamingolás címén.

Ez természetesen jogos díjkiszabás a szolgáltatók részéről, vagyis az összeget mindenképp be kell fizetnünk, ha ilyen fordulna elő velünk, ugyanakkor az NHH értesülései szerint vannak olyan panaszosok, akik számára a szolgáltató esetenként megengedi ilyen esetben a részletfizetést.

Létezik ugyan olyan országok, illetve szolgáltatók közötti megállapodás, melynek értelmében az országhatárok közelében csak bizonyos sugárzási erősséget enged meg, azonban még ez sem akadályozza meg, hogy a fent vázolt eset előforduljon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen az éremnek van másik oldala is, vagyis a magyar határ túloldalán előfordulhat, hogy találkozunk itthoni szolgáltató jelével, így hazai percdíjakon telefonálhatunk, azonban arról nincsenek információi a hatóságoknak, hogy ez hány kilométeres körzetben, és milyen eséllyel fordulhat elő.

Hogy mégis mit tehetünk a szándékolatlan roaming ellen? Egyrészt minden szolgáltató sms-ben tájékoztat a hálózatválasztásról és célszerű figyelni a kijelzőn megejelenő szolgáltató nevét is, hiszen ha ez a megszokottól eltérő, akkor biztosan roaming-környezetben vagyunk. Ezt legegyszerűbben úgy védhetjük ki, ha automatikus helyett kézi hálózatválasztásra állítjuk telefonunkat, így az nem tud átállni más szolgáltató hálózatára.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?