21 °C Budapest

Már belföldön is fizethetünk a hívásfogadásért, ha nem vagyunk szemfülesek

Pénzcentrum
2008. június 26. 12:25

Akadnak olyan települések az országban, ahol szándékunktól függetlenül, országon belül is roaming tarifát számítanak fel kezdeményezett és fogadott hívásaink, sms-eink, vagy mobilnet használatunk után, ugyanis előfordulhat, hogy tudtunkon kívül külföldi hálózatra csatlakozik mobilkészülékünk. Ez pedig borsos összegekbe kerülhet - hívta fel Takács Péter, a a hírközlési fogyasztói jogok képviselője a jelenségre a figyelmet egy sajtótájékoztató keretében.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) közösen elkészítettek egy olyan interaktív térképet, amely feltünteti, hogy hazánkban melyek azok a határmenti települések, illetve területek, ahol nagy eséllyel külföldi hálózatra csatlakozik mobilunk, és így roaming tarifát kell fizetnünk a szolgáltatásokért. Ilyen például Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Őriszentpéter, Szeged, Gyula, Sárospatak és még számos egyéb település és környéke.

Forrás: www.nhh.hu

A térképen pirossal jelölt szegély mutatja azokat a területeket, ahol a külföldi szolgáltatók jele fogható. Ez a térkép megtalálható az NHH honlapján is, ahol részletesen felbontásban is meg lehet tekinteni ezt, településnevekkel együtt.

Ez úgy fordulhat elő, hogy a GSM jelek, illetve térerő alapján, a telefon maga választ hálózatot, amennyiben automatikus hálózatválasztás van beállítva rajta, mint ahogy szinte minden készüléken ez a gyári alapértelmezett beállítás. Ebben az esetben tehát ugyanakkora díjat kell fizetnünk a szolgáltatásokért, mintha külföldön tartózkodnánk.

A térkép összeállítására, amely 116 útvonal és mintegy 145 ezer mérőponton végzett felmérés alapján készült, azért került sor, mert az utóbbi időben elszaporodtak az NHH-hoz érkező ilyen jellegű panaszok, vagyis ahol ügyfelek az országot el sem hagyva igen magas számlát kaptak készhez, roamingolás címén.

Ez természetesen jogos díjkiszabás a szolgáltatók részéről, vagyis az összeget mindenképp be kell fizetnünk, ha ilyen fordulna elő velünk, ugyanakkor az NHH értesülései szerint vannak olyan panaszosok, akik számára a szolgáltató esetenként megengedi ilyen esetben a részletfizetést.

Létezik ugyan olyan országok, illetve szolgáltatók közötti megállapodás, melynek értelmében az országhatárok közelében csak bizonyos sugárzási erősséget enged meg, azonban még ez sem akadályozza meg, hogy a fent vázolt eset előforduljon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természetesen az éremnek van másik oldala is, vagyis a magyar határ túloldalán előfordulhat, hogy találkozunk itthoni szolgáltató jelével, így hazai percdíjakon telefonálhatunk, azonban arról nincsenek információi a hatóságoknak, hogy ez hány kilométeres körzetben, és milyen eséllyel fordulhat elő.

Hogy mégis mit tehetünk a szándékolatlan roaming ellen? Egyrészt minden szolgáltató sms-ben tájékoztat a hálózatválasztásról és célszerű figyelni a kijelzőn megejelenő szolgáltató nevét is, hiszen ha ez a megszokottól eltérő, akkor biztosan roaming-környezetben vagyunk. Ezt legegyszerűbben úgy védhetjük ki, ha automatikus helyett kézi hálózatválasztásra állítjuk telefonunkat, így az nem tud átállni más szolgáltató hálózatára.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm