28 °C Budapest

Már belföldön is fizethetünk a hívásfogadásért, ha nem vagyunk szemfülesek

Pénzcentrum
2008. június 26. 12:25

Akadnak olyan települések az országban, ahol szándékunktól függetlenül, országon belül is roaming tarifát számítanak fel kezdeményezett és fogadott hívásaink, sms-eink, vagy mobilnet használatunk után, ugyanis előfordulhat, hogy tudtunkon kívül külföldi hálózatra csatlakozik mobilkészülékünk. Ez pedig borsos összegekbe kerülhet - hívta fel Takács Péter, a a hírközlési fogyasztói jogok képviselője a jelenségre a figyelmet egy sajtótájékoztató keretében.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) közösen elkészítettek egy olyan interaktív térképet, amely feltünteti, hogy hazánkban melyek azok a határmenti települések, illetve területek, ahol nagy eséllyel külföldi hálózatra csatlakozik mobilunk, és így roaming tarifát kell fizetnünk a szolgáltatásokért. Ilyen például Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Őriszentpéter, Szeged, Gyula, Sárospatak és még számos egyéb település és környéke.

Forrás: www.nhh.hu

A térképen pirossal jelölt szegély mutatja azokat a területeket, ahol a külföldi szolgáltatók jele fogható. Ez a térkép megtalálható az NHH honlapján is, ahol részletesen felbontásban is meg lehet tekinteni ezt, településnevekkel együtt.

Ez úgy fordulhat elő, hogy a GSM jelek, illetve térerő alapján, a telefon maga választ hálózatot, amennyiben automatikus hálózatválasztás van beállítva rajta, mint ahogy szinte minden készüléken ez a gyári alapértelmezett beállítás. Ebben az esetben tehát ugyanakkora díjat kell fizetnünk a szolgáltatásokért, mintha külföldön tartózkodnánk.

A térkép összeállítására, amely 116 útvonal és mintegy 145 ezer mérőponton végzett felmérés alapján készült, azért került sor, mert az utóbbi időben elszaporodtak az NHH-hoz érkező ilyen jellegű panaszok, vagyis ahol ügyfelek az országot el sem hagyva igen magas számlát kaptak készhez, roamingolás címén.

Ez természetesen jogos díjkiszabás a szolgáltatók részéről, vagyis az összeget mindenképp be kell fizetnünk, ha ilyen fordulna elő velünk, ugyanakkor az NHH értesülései szerint vannak olyan panaszosok, akik számára a szolgáltató esetenként megengedi ilyen esetben a részletfizetést.

Létezik ugyan olyan országok, illetve szolgáltatók közötti megállapodás, melynek értelmében az országhatárok közelében csak bizonyos sugárzási erősséget enged meg, azonban még ez sem akadályozza meg, hogy a fent vázolt eset előforduljon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen az éremnek van másik oldala is, vagyis a magyar határ túloldalán előfordulhat, hogy találkozunk itthoni szolgáltató jelével, így hazai percdíjakon telefonálhatunk, azonban arról nincsenek információi a hatóságoknak, hogy ez hány kilométeres körzetben, és milyen eséllyel fordulhat elő.

Hogy mégis mit tehetünk a szándékolatlan roaming ellen? Egyrészt minden szolgáltató sms-ben tájékoztat a hálózatválasztásról és célszerű figyelni a kijelzőn megejelenő szolgáltató nevét is, hiszen ha ez a megszokottól eltérő, akkor biztosan roaming-környezetben vagyunk. Ezt legegyszerűbben úgy védhetjük ki, ha automatikus helyett kézi hálózatválasztásra állítjuk telefonunkat, így az nem tud átállni más szolgáltató hálózatára.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?