18 °C Budapest

Extrém felszerelések tengerparti nyaraláshoz!

Pénzcentrum
2008. június 25. 15:00

A nyári szabadságolások idején egyre többen választják a tengerpartokat a pihenés helyszínéül. Akik szeretik a kihívásokat és a tenger szépségeit, azoknak sokszor elég egy szemüveg és egy uszony is a merüléshez, de a Forbes magazin összegyűjtötte, hogy milyen extrém lehetőségek állnak még bevetésre készen.

Az amerikai hadsereg kutatói a pingvinek mozgását megfigyelve fejlesztették ki a PowerSwim névre keresztelt lábra erősíthető berendezést. Ennek segítségével a búvár 4-5 kilométer per órás sebességet érhet el, ami jóval gyorsabb haladást eredményez. A technológia fejlesztése még folyamatban van, de a kutatók szerint 5-10 éven belül a nagyközönség számára is elérhető lesz.


Forrás: forbes.com
Az uszonyok fejlesztése is folyamatban van, a búrárok alig várják az újabbnál újabb modelleket. A formatervezésnek köszönhetően kevesebb energiával érhető el ugyanolyan sebesség.

A rugalmas anyagból készült gumiuszony segítségével a búvár kényelmesen és gyorsan halad a víz alatt. Fontos kiegészítők még az úszószemüveg és a víz alatti fényképező is, megfelelő fényviszonyok mellett csodálatos képeket lehet készíteni a tengeri élővilágról.

A víz szerelmeseinek már számos lehetőség elérhető. A búvárkodáshoz használt tárgyak és felszerelések mellett vannak drágább eszközök is, melyeket nem mindenki engedhet meg magának. Ilyenek lehetnek a gyorsabb haladás érdekében üvegszálas anyagból készült kajak és a saját célú kis-tengeralattjáró is.

Az üvegszálas kajak súlya mindössze 70 %-a a műanyagból gyártott daraboknak, ennek köszönhetően hatékonyabban használható és bár drágább is, a súlyának köszönhetően gyorsabban szeli a vizet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Forrás: forbes.com
A búvárruhák fejlesztése sem állt meg, a legmodernebb darabokért akár ezer dollárt (160 ezer forintot) is elkérnek. A vékony, rugalmas anyagból készített búvárruha könnyű és a gyors mozdulatokra is jól reagál. A viselője számára a kiegészítő felszerelések még könnyebbé teszik az úszást.

A fenti cikkek értékesítésével foglalkozó vállalkozások szerint a tárgyak nagyon népszerűek, mégis csökkentek az eladási statisztikák. A felszereléseket nem mindenki tudja megfizetni, ezért a csónakok és kenuk tekintetében 4,4 %-os a búvárfelszerelések eladásánál pedig 8,6 %-os visszaesést mértek az előző évhez képest.

Többen úgy tartják, hogy a szezon java még hátra van, ezért nőhet a kereslet a következő hónapokban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?