16 °C Budapest

Melyek a legolcsóbb nyaralási uticélok?

Pénzcentrum
2008. június 21. 07:30

Mire lehet szükségünk egy igazi kikapcsolódást jelentő nyaraláson? Tengerre és jó időre mindenképp, ezekről azonban nem a pénztárcánk dönt. Ellenben a naptej, gumimatrac, sör és fagyi ára már más kérdés. Lássuk hol kerülnek legtöbbe a nyaralás "kiegészítői".

Tíz európai ország 50 fürdőhelyén került összehasonlításra 48 különböző termék, természetesen főszezonban, hogy ne érhesse meglepetés az utazókat, ha mégis magasabb árakkal találkoznának.

Az összehasonlított termékeket öt kategóriába lehet sorolni: egészségügyi és testápoló szerek (például tusfürdő, fájdalomcsillapító), kommunikációs eszközök és fotó (például elem, internethasználat, digitális fényképezőgép), ételek-italok (pl. fagylalt, cappuccino, sült krumpli), szabadidős kellékek (gumimatrac) valamit ruha és egyéb kiegészítők (pl. Fürdőlepedő, napszemüveg, póló).

Ez alapján a vizsgált 10 ország közül Lengyelország nyerte a "versenyt", ahol az átlag fogyasztói kosár árához képest közel 20 százalékot lehet spórolni. A legdrágább országnak pedig Franciaország számít, ahol akár negyedével is többe kerülnek a nevezett termékek az európai átlagtól.


A felmérés során termékkategóriákként is összehasonlították az árakat, és ezek súlyozásával jött ki az eredmény. A legolcsóbbnak számító Lengyelországban is különösen drágának számít például egy üveg bor (16 euro, hozzávetőleg 3800 forint), vagy egy napilap (1,1 euro, 266 forint), ezzel szemben Spanyolországban a fagyi drágább az átlagnál, gombóconként hozzávetőleg 1,63 euróba (394 forint) kerül.

A magyar turisták körében kedvelt horvát tengerparti városkák közül Rovin árai átlagosnak mondhatóak, ezzel szemben például Dubrovnik már a drága kategóriába tartozik. Viszonylag olcsó terméknek számít a fagyi (1 gombóc 0,81 euro, vagyis 196 forint), ugyanakkor egy óra internetezésért akár 5,6 eurót (1355 forint)is kifizethetünk.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?