23 °C Budapest

Meztelenül a reptéren: legálisan kukkolnak!

Pénzcentrum
2008. június 12. 05:40

Az Egyesült Államok 10 repterén vezetik be azt a ruhaátvilágító rendszert, mely a hagyományos motozást hivatott helyettesíteni, kiválóan alkalmas ugyanakkor az utazók meztelen testének megjelenítésén át személyiségi jogaik megsértésére.

Az átvilágítás során az utasnak egy üvegfülkébe kell bemennie, míg a biztonságiak egy elkülönített helyiségben nézik a meztelen testének képét. A delikvensek arca ugyan ki van takarva és a képeket semmilyen módon nem tárolják, nem nyomtatják ki és nem küldik tovább, ennek ellenére azonban rengetegen felháborítónak tartják az eljárást.

A ruha átvilágítását jelenleg már Phoenix és Arizona mellett az amsterdami Schipol reptéren is alkalmazzák. A dolog éléből sokat elvesz, hogy amennyiben az utas nem járul hozzá az eljáráshoz, akkor hagyományos motozással vizsgálják át.

Személyiségi jogi szakértők szerint ugyanakkor az is aggályos, hogy az utasoknak úgy kell dönteniük, hogy nincsenek tisztában azzal, milyen részletességű és mélységű képet látnak a biztonságiak az átvilágításkor. (A gyakorlatban az eszköz csak a ruhát világítja át, így valójában "levetkőzteti" az utasokat a biztonsági személyzet előtt néhány másodperc erejéig. Kérdés, hogy a szúrópróbaszerű ellenőrzéseknél a kiválasztást nem befolyásolja-e majd egy-egy személy testi adottsága...)

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?