Hol találhatóak a világ legjobb éttermei? Talán érdemes kipróbálni őket nyaraláskor...

Pénzcentrum
2008. május 21. 15:00

2002-óta minden évben megválasztják a világ 100 legjobb éttermét, amelyen az idei győztes spanyol étterem minden évben az első három hely valamelyikén végez. A legtöbb kitűnőnek minősített, első ötvenbe sorolt vendéglőt azonban Franciaország tudhatja magáénak.

A S.Pellegrino ásványvíz nevével fémjelzett rangos díjat idén hetedik alkalommal osztották ki a világ legjobb éttermei között. A listán szereplő éttermek számát tekintve a maga 11 helyezésével Franciaország viszi a prímet idén is, ugyan úgy, mint a megelőző három évben. Azonban soha nem sikerült még francia étteremnek elnyernie a legjobbnak járó címet.

Forrás: www.theworlds50best.com, Economist

Az ötven legjobb étteremhez Franciaországon kívül az Egyesült Államok, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Olaszország járul hozzá a legtöbbel, azonban ide tartozik még Ausztrália, Németország, Dánia, Finnország és még egy-egy étterem a világ különböző tájairól. Hazánk nem szerepelt még soha a listán.

Az idei győztes spanyol étterem, az El Bulli nem először vezeti a listát, hiszen minden évben az első három helyen szerepelt, sőt idén negyedszerre veheti át az elsőnek járó díjat.

A Michelin által kiadott évkönyv, a Le Guide Michelin szintén az egyik legrangosabb kulináris díját, az úgynevezett Michelin csillagokat osztja ki minden évben a legjobb szállodáknak és éttermeknek. Az Economist szerint Tokió kapta eddig a világon a legtöbb ilyen csillagot, azonban a S. Pellegrino listán 2002-óta még csak 3 japán étterem szerepelt.

A rangsor felállítása úgy történik, hogy a Nespresso nevét viselő, a világ 24 régióját képviselő szakemberekből álló zsűri tagjai öt szavazatot adnak le, amiből egy zsűritag maximum kettőt adhat saját régiójában lévő étteremre. Továbbá a szavazatleadás feltétele az is, hogy az adott éttermet a megelőző 18 hónapban személyesen kipróbálta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kelet-európai régiót a hazánkban élő Bianca Otero, a PrintXBudavár Kiadó képszerkesztője képviseli a zsűriben. A kiadóhoz tartoznak olyan hazai magazinok, mint a Dining Guide éttermi kalauz, vagy a Where Budapest.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05