A magyarok több, mint fele nem utazik belföldön

Pénzcentrum
2008. április 21. 15:00

A magyarok közel 60 százaléka egyáltalán nem vesz részt a belföldi idegenforgalomban. Nyaraló és személygépkocsi nélkül kevesen engedhetik meg maguknak a belföldi utazást.

A KSH nemrég közzétett, többnapos belföldi utazásokra vonatkozó adatai szerint a magyar lakosság 42 százaléka vett részt 2007-ben belföldi idegenforgalomban, vagyis tett többnapos belföldi utazást.

Az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt a lakosság utazási aktivitása, az utazásra fordított szabadidő és a fogyasztási kiadás is. 2007-ben ez a lakosság fogyasztási kiadásainak 2,5-2,6 százalékát jelentette.

Öt- és annál több napos utakon a magyarok közel egynegyede vett részt, azonban a megoszlás igen nagy regionális különbséget mutat, összefüggésben a lakosság életszínvonalával. A fővárosban és Pest megyében lakók 34 százaléka, míg az elmaradottabb régióban élőknek mindössze 18-23 százaléka vett részt többnapos belföldi utazáson.

A legtöbbet a társas vállalkozások tulajdonosai utaztak (43%), míg a nyugdíjasoknak mindössze 17 százaléka engedhette ezt meg magának. De meghatározó tényező még a személygépkocsival rendelkezés és a családi állapot is üdülés szempontjából. Az egyedülállók közül valamivel kevesebben (18%) utaznak, mint a fiatal gyermektelen párok, illetve a családosok (30%).

Hétvégi házzal, illetve nyaralóval rendelkező háztartások több mint háromötöde viszont el tudott utazni hosszabb időre is.

A legkedveltebb úti cél hosszabb utak esetében még mindig a Balaton, az összes utazás 27-28 százaléka ide irányult tavaly, különösen a budapesti lakosság vette célba a tavat.

Forrás: KSH

A hétvégi típusú, 2-4 napos utazások valamivel kedveltebbek voltak a magyarok körében, a lakosság közel 1/3-a vett részt ilyen úton. Itt a regionális különbségek sem akkorák, mint a hosszabb utak esetében, azonban az anyagi helyzet továbbra is mérvadó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Személygépkocsi nélkül csak minden negyedik háztartás vág neki hétvégi utaknak, a szerény, illetve szűkös anyagi helyzetűeknek pedig csak 28 illetve 20 százaléka.

Családi helyeztet tekintve a gyermekes családok körében a legkedveltebbek a hétvégi kiruccanások, 40 százalékuk részt vett ilyenen az elmúlt évben.

A 2-4 napos utak elsődleges célja a hosszabb utakkal ellentétben nem annyira a szórakozás, mint inkább a rokon, ismerős látogatás.

A lakosság többsége (60 százaléka) azonban egyáltalán nem utazott turisztikai céllal belföldön. A legtöbben ugyanis nem tartják anyagilag megfizethetőnek az utazást, de szintén sokan egészségügyi okok miatt nélkülözik ezt a fajta kikapcsolódást.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?