16 °C Budapest

A magyarok több, mint fele nem utazik belföldön

Pénzcentrum
2008. április 21. 15:00

A magyarok közel 60 százaléka egyáltalán nem vesz részt a belföldi idegenforgalomban. Nyaraló és személygépkocsi nélkül kevesen engedhetik meg maguknak a belföldi utazást.

A KSH nemrég közzétett, többnapos belföldi utazásokra vonatkozó adatai szerint a magyar lakosság 42 százaléka vett részt 2007-ben belföldi idegenforgalomban, vagyis tett többnapos belföldi utazást.

Az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt a lakosság utazási aktivitása, az utazásra fordított szabadidő és a fogyasztási kiadás is. 2007-ben ez a lakosság fogyasztási kiadásainak 2,5-2,6 százalékát jelentette.

Öt- és annál több napos utakon a magyarok közel egynegyede vett részt, azonban a megoszlás igen nagy regionális különbséget mutat, összefüggésben a lakosság életszínvonalával. A fővárosban és Pest megyében lakók 34 százaléka, míg az elmaradottabb régióban élőknek mindössze 18-23 százaléka vett részt többnapos belföldi utazáson.

A legtöbbet a társas vállalkozások tulajdonosai utaztak (43%), míg a nyugdíjasoknak mindössze 17 százaléka engedhette ezt meg magának. De meghatározó tényező még a személygépkocsival rendelkezés és a családi állapot is üdülés szempontjából. Az egyedülállók közül valamivel kevesebben (18%) utaznak, mint a fiatal gyermektelen párok, illetve a családosok (30%).

Hétvégi házzal, illetve nyaralóval rendelkező háztartások több mint háromötöde viszont el tudott utazni hosszabb időre is.

A legkedveltebb úti cél hosszabb utak esetében még mindig a Balaton, az összes utazás 27-28 százaléka ide irányult tavaly, különösen a budapesti lakosság vette célba a tavat.

Forrás: KSH

A hétvégi típusú, 2-4 napos utazások valamivel kedveltebbek voltak a magyarok körében, a lakosság közel 1/3-a vett részt ilyen úton. Itt a regionális különbségek sem akkorák, mint a hosszabb utak esetében, azonban az anyagi helyzet továbbra is mérvadó.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Személygépkocsi nélkül csak minden negyedik háztartás vág neki hétvégi utaknak, a szerény, illetve szűkös anyagi helyzetűeknek pedig csak 28 illetve 20 százaléka.

Családi helyeztet tekintve a gyermekes családok körében a legkedveltebbek a hétvégi kiruccanások, 40 százalékuk részt vett ilyenen az elmúlt évben.

A 2-4 napos utak elsődleges célja a hosszabb utakkal ellentétben nem annyira a szórakozás, mint inkább a rokon, ismerős látogatás.

A lakosság többsége (60 százaléka) azonban egyáltalán nem utazott turisztikai céllal belföldön. A legtöbben ugyanis nem tartják anyagilag megfizethetőnek az utazást, de szintén sokan egészségügyi okok miatt nélkülözik ezt a fajta kikapcsolódást.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem