13 °C Budapest

A magyarok több, mint fele nem utazik belföldön

Pénzcentrum
2008. április 21. 15:00

A magyarok közel 60 százaléka egyáltalán nem vesz részt a belföldi idegenforgalomban. Nyaraló és személygépkocsi nélkül kevesen engedhetik meg maguknak a belföldi utazást.

A KSH nemrég közzétett, többnapos belföldi utazásokra vonatkozó adatai szerint a magyar lakosság 42 százaléka vett részt 2007-ben belföldi idegenforgalomban, vagyis tett többnapos belföldi utazást.

Az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt a lakosság utazási aktivitása, az utazásra fordított szabadidő és a fogyasztási kiadás is. 2007-ben ez a lakosság fogyasztási kiadásainak 2,5-2,6 százalékát jelentette.

Öt- és annál több napos utakon a magyarok közel egynegyede vett részt, azonban a megoszlás igen nagy regionális különbséget mutat, összefüggésben a lakosság életszínvonalával. A fővárosban és Pest megyében lakók 34 százaléka, míg az elmaradottabb régióban élőknek mindössze 18-23 százaléka vett részt többnapos belföldi utazáson.

A legtöbbet a társas vállalkozások tulajdonosai utaztak (43%), míg a nyugdíjasoknak mindössze 17 százaléka engedhette ezt meg magának. De meghatározó tényező még a személygépkocsival rendelkezés és a családi állapot is üdülés szempontjából. Az egyedülállók közül valamivel kevesebben (18%) utaznak, mint a fiatal gyermektelen párok, illetve a családosok (30%).

Hétvégi házzal, illetve nyaralóval rendelkező háztartások több mint háromötöde viszont el tudott utazni hosszabb időre is.

A legkedveltebb úti cél hosszabb utak esetében még mindig a Balaton, az összes utazás 27-28 százaléka ide irányult tavaly, különösen a budapesti lakosság vette célba a tavat.

Forrás: KSH

A hétvégi típusú, 2-4 napos utazások valamivel kedveltebbek voltak a magyarok körében, a lakosság közel 1/3-a vett részt ilyen úton. Itt a regionális különbségek sem akkorák, mint a hosszabb utak esetében, azonban az anyagi helyzet továbbra is mérvadó.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Személygépkocsi nélkül csak minden negyedik háztartás vág neki hétvégi utaknak, a szerény, illetve szűkös anyagi helyzetűeknek pedig csak 28 illetve 20 százaléka.

Családi helyeztet tekintve a gyermekes családok körében a legkedveltebbek a hétvégi kiruccanások, 40 százalékuk részt vett ilyenen az elmúlt évben.

A 2-4 napos utak elsődleges célja a hosszabb utakkal ellentétben nem annyira a szórakozás, mint inkább a rokon, ismerős látogatás.

A lakosság többsége (60 százaléka) azonban egyáltalán nem utazott turisztikai céllal belföldön. A legtöbben ugyanis nem tartják anyagilag megfizethetőnek az utazást, de szintén sokan egészségügyi okok miatt nélkülözik ezt a fajta kikapcsolódást.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?