19 °C Budapest

Vandálbiztos ATM-eket!

Pénzcentrum
2008. április 10. 08:45

Az automatákat ért sorozatos támadásokat követően magnőtt a bankok érdeklődése a védelmi lehetőségek kiterjesztése iránt. Az utóbbi időben tapasztalt támadások mögött - az elkövetési módszerek hasonlósága miatt - egy bűnözői kört feltételeznek. A támadásokban már több bank is érintett, a presztízsveszteség miatt azonban csak ritkán jelenik meg a sajtóban, hogy a kirabolt ATM melyik bankhoz tartozik - írja a Napi Gazdaság.

A bankok igyekeznek a nemzetközileg elfogadott legkorszerűbb rendszereket alkalmazni, folyamatosan bővítik a biztonsági eszköztárakat. Nehézségekbe ütközik azonban, hogy az összes automatához viszonyítva még mindig alacsony a támadások száma és a hitelintézetek biztosítást is kötnek a készpénzkiadó gépekre, így minden ATM biztonsági eszközökkel történő felszerelése óriási többletköltséget jelenten.

A gyártók azt javasolják, hogy legalább a támadásoknak jobban kitett készülékeket szereljék fel a bankjegyeket megfestő modullal, így a rablók nem tudnak majd mit kezdeni a zsákmánnyal. A legmodernebb ATM-eket már felszerelik mozgás- és gázérzékelővel is, azok jeleznek, ha ki akarják rángatni- vagy robbantani őket a falból.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44