6 °C Budapest

Drága az élelmiszer - vajon meddig tart mindez?

Pénzcentrum
2008. április 9. 12:00

A befektetők közül sokan az élelmiszerben látják meggazdagodásuk kulcsát, nem véletlenül, ugyanis az elmúlt időszakban igencsak hatalmas áremelkedésnek lehettünk tanúi. Az éremnek azonban két oldala van, a Világbank is kongatja a vészharangokat, hiszen a szegény rétegeket sújtja leginkább az élelmiszerár-emelkedés negatív következménye.

A probléma - egyre drágább az élelmiszer

Múlt héten tette közzé a Világbank az emelkedő élelmiszerárakkal foglalkozó írását, melyben kiemelik, korántsem biztos, hogy véget ért az árak emelkedése. Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) világpiaci árindexe - amely tartalmazza a hús, a tejtermékek, a gabonafélék, az olaj, s a cukor árát - hűen tükrözi az emelkedést. Az adatok alapján 2000 óta dollár 75 százalékkal emelkedett meg az élelmiszerek ára.


A helyzetet csak súlyosbítja, hogy az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Tanács (Unescap) legutóbbi jelentése szerint a gyenge mezőgazdasági politika növeli a gazdagok és szegények közötti szakadékot. Az éves mezőgazdasági munkatermelékenység 2000 és 2002 között 1 százalékot tett ki, szemben a '90-es évek 2,2 százalékával.

Mi vezérli az élelmiszerárak drágulását?

Szakértők három faktort azonosítanak, melyek az élelmiszerek árának emelkedésére vezetnek. Az egyik ok, amely igencsak sokat nyom a latba, a népességnövekedés, illetve a feltörekvő országok fejlődése. Kínában és Indiában egyre csak emelkedik az élelmiszerek iránti kereslet. A Financial Times szerint az elmúlt évtized során Kínának volt köszönhető a szójabab és hús iránti megnövekedett kereslet 40 százaléka.

Ezekben az országokban, mint arra egy, a The Timesban megjelent, a témával foglalkozó cikk is rámutat, egyre több család hagy fel a saját termesztéssel, azonban a jövedelem emelkedésével lehetősége nyílik annak megvételére. Ráadásul az emelkedő húsfogyasztás növekvő takarmányigényhez vezet, ami újfent drágítja az alapanyagokat.

Egy másik problémát az emelkedő olajár jelent, ugyanis a 100 dollár feletti hordónkénti ár nem csupán a szállítás, hanem a trágyázás, a termesztés és a feldolgozás költségeit is megemeli.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A globális felmelegedés miatt jelentkező szélsőséges időjárás sem kedvez a terményeknek, így az Ausztráliában és Dél-Afrikában jelentkező szárazság, a nyugat-afrikai árvizek, a múlt év végi sosem látott kínai fagyos időszak, vagy a melegrekord Európában. S végül, de nem utolsó sorban a bioüzemanyagok iránti kereslet is felhajtja a gabonafélék, illetve a kukorica árát.

Mit lehet tenni a szegények érdekében?

A Világbank számos példát, megoldási lehetőséget is felsorakoztat, mellyel valamelyest segíteni, enyhíteni lehet az emelkedő élelmiszerárak problémáján. A szabályozott árak miatt kialakuló szűkös kereslet a legszegényebb rétegeket érinti a legsúlyosabban, ráadásul a központilag meghatározott ár a termelőket sem ösztönzi a nagyobb termelésre.

Az irányított támogatás ugyan nagy terhet ró az egyes kormányzati költségvetésekre, ugyanakkor egy átmeneti időszakra ténylegesen segítséget nyújthat a rászoruló családoknak. Vagyis tehát ha tartósan magasan maradnak az élelmiszerek árai, abban az esetben igencsak nehéz helyzetbe kerülnek a támogatást folyósító államok, vagyis mindenképp egy hosszútávon fenntartható stratégia kidolgozására volna szükség.


Az élelmiszerár-emelkedés nem áll meg a határokon, ezt saját bőrünkön is érezhetjük, ráadásul a monetáris politika irányítójának is alapos fejfájást okozhat, hogyan törjék le infláció-generáló hatását.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem