Mire jutott a BKV: lesz járatritkítás?

Pénzcentrum
2008. április 1. 10:00

"Mindössze" két milliárd forintos megtakarítás szükséges a BKV-nál, amit ugyan továbbra is járatritkításokkal akarnak elérni, de ez már az eredetileg tervezett összeg harmada. A kabinet péntekre várja a 2 milliárdos változat elkészítését a közlekedési vállalattól - írja a Népszabadság.

A főváros vezetésének elvárása, hogy a BKV építse be a paraméterkönyvbe az önkormányzatok javaslatait, amelyek leginkább a járatok összekötését, és az átszállások ritkítását tartalmazzák. Óbudán például elutasították a 6-os és 86-os járatok megszüntetését, és a javaslatok között szerepel többek között egy új buszjárat indítása a Megyeri hídon Békásmegyerről Újpestre.

A kerületi javaslatok figyelembe vétele után a megtakarítás akár 2 - 2,2 milliárd forint is lehet, bár az tény, hogy a BKV hiányát a paraméterkönyv egyáltalán nem oldja meg, így a főváros további költségcsökkentési és bevétel növelési javaslatokat vár.

Az eredeti tervek szerint 7 milliárdot kellett volna lefaragnia a BKV-nak, amihez 10 százalékkal kellett volna ritkítani a járatokat. A kerültek és a civil szervezetek tiltakoztak, a BKV szakszervezetei pedig sztrájkot hirdettek április 7-re, ha ezt megvalósítják. Ennek következtében már a múlt héten enyhítettek a javaslaton, a főváros már csak 3 milliárdos megtakarítást várt a közlekedési vállalattól.

A probléma az, hogy a BKV 80 milliárdos adósságállománnyal rendelkezik, viszont tarifát már nem emelhet, további hiteleket pedig nem tud felvenni. Korábbi megoldásként az is szóba került, hogy magánkézbe adnák a HÉV-vonalakat, és egyes járatokon (például reptérbusz) az is elképzelhető lenne, hogy azoknak is jegyet kellene venniük, akik egyébként bérlettel rendelkeznek. Kész javaslat egyelőre nem született, az egyeztetések továbbra is folytatódnak, így nem lehet tudni, hogy mire számíthatnak majd a fővárosi utazók...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem