27 °C Budapest

Egy gyors lehetőség: BKV-val, mobiljeggyel

Pénzcentrum
2008. március 12. 11:24

A BKV Zrt. vezetése a 2008. évi tarifaemelési javaslat részeként javaslatot tett a mobiljegy bevezetésére, melyről a Fővárosi Közgyűlés döntést hozott, önálló hatályba léptető rendelkezéssel. Ezek alapján a BKV Zrt. kidolgozta a kísérleti mobiljegy bevezetéséről szóló előterjesztést, melyet a Társaság Igazgatósága március 11-i ülésén elfogadott.

Az Igazgatósági határozat értelmében a Társaság 2008. I. felében megteremti a kísérleti mobiljegy bevezetésének feltételeit. A további fejlesztéseket, féléves tesztidőszakot követően - a mobiljegy vásárlási szokások kialakulása után - határozzák meg.

A kísérleti mobiljegy rendszer kialakításánál alapvető követelményként fogalmazódik meg, hogy értékesítési szempontból biztonságos, naprakészen ellenőrizhető legyen, a hamisíthatóság lehetőségét a lehető legkisebbre csökkentve. Fontos eleme, hogy ellenőrzéskor a mobiltelefonnal vásárolható jegy érvényessége gyorsan és nagy biztonsággal megállapítható legyen. A kísérleti mobiljegy rendszer elemei a később bevezetendő e-ticketing kiépítésekor is alkalmazhatók lesznek.

A mobiljegy módszere már több európai nagyvárosban is sikeresen működik. A skandináv országokban a jegyforgalom 40%-át már ez a típus adja, de a tavalyi évben bevezetett bécsi közösségi közlekedésben is felfutóban van.

Reményeink szerint a budapesti utazóközönség és a magyar fővárosba érkező turisták is pozitívan fogadják majd ezt a lehetőséget, hiszen általa elkerülhetővé válik, hogy valaki a jegyautomata meghibásodása, megrongálása miatt ne tudjon jegyet vásárolni. Ráadásul bárhonnan elérhető, nem kell automatát, pénztárat, aprópénzt keresgetni. Bárhol, bármelyik járaton, akár többszöri átszállásnál és éjszakai időpontokban is használható lesz.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kísérleti mobiljegy ára - hétköznapokon 60 perces, hétvégén 90 perces időtartamra - 499 Ft, amely korlátlan számú felszállásra jogosít.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?