12 °C Budapest

Szétlopják a BKV-t!

Pénzcentrum
2008. február 13. 10:46

Az elmúlt időszakban több alkalommal is maffiamódszerekkel tulajdonítottak el értékes, rézből készült légkábeleket a BKV Zrt. vonalain. Az okozott kár az elmúlt fél év során több tízmillió forint volt. Az utazóközönség számára ezek a kábelhibák nem voltak érzékelhetőek, mert a legtöbb alkalommal nem okoztak forgalmi akadályt. Azonban, olyan eset is előfordult, hogy több mint 4 órán keresztül kellett a HÉV-nek egy vágányon közlekednie Szentendre és Pomáz, vagy Ráckeve és Soroksár között. Ezen a pályaszakaszon, januárban előfordult, hogy a kábellopás miatt nem volt fűtés, vagy a legsúlyosabb esetben a szerelvények a pályán álltak, mert olyan kábelt is elvágtak, amely azonnali leállást okozott. Ez szerencsére a BKV Zrt. többszörösen összetett és biztosított rendszerének köszönhetően ritkán fordul elő. De a példa mutatja, hogy súlyos társadalmi problémaként kell kezelni ezt az utas- és balesetbiztonsági kérdést, ahogy a BKV Zrt. a Rendőrséggel együtt így is teszi.

Sajnos a profi módszerekkel, szervezetten, az éjszaka során elkövetett kábellopások elkövetőit nem érdekli, hogy ezzel az utasok és a közlekedés biztonságát is veszélyeztetik. Éppen ezért a BKV Zrt. együttműködik a BRFK és az ORFK szerveivel, valamint a Pest Megyei Rendőrfőkapitánysággal is. Ha a járművezető érzékeli a problémát, vagy ha a műszerek érzékelik a vezetékekben az áramerősség csökkenését, a rendszer jelt ad a fődiszpécsernek, a műszaki kollégák azonnal az adott helyszínre sietnek és a rendőrség is rövid időn belül megérkezik.

Figyelemreméltó az, hogy a tolvajoknak bizonyos előképzettséggel kell rendelkezniük, hogy halálos baleset nélkül elvágják és eltulajdonítsák a közvagyon tárgyát képező légkábeleket. Ezek a felső és alsóvezetékek ugyanis többezer voltos feszültségűek, így azonnali halált okoznának, annak, aki megpróbálná valaki szakszerűtlenül elvágni őket.

A BKV Zrt. kára egy évben megközelíti a 200 millió forintot, mely sajnos az utóbbi öt évre visszamenőleg évente 10-20%-kal emelkedik.

A kábellopásokkal kapcsolatban kivétel nélkül az összes kerületi Rendőrkapitányság nyomozást kezdeményez az elkövetők elfogása érdekében. A felderítés nehéz, de az ellenőrzések növelésével csökkenthetőek a károkozások. Ezért a BKV Zrt. fokozza az éjjeli ellenőrzéseket és ebben a rendőrséggel is szorosabbá fűzi az együttműködést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Összefogásra van szükség, ezért a BKV Zrt. felhívja az utasok figyelmét, ha bármi gyanúsat észlelnek, azonnal hívják az Ügyfélszolgálatot, vagy a rendőrséget. Nem nézhetjük tétlenül, hogy felelőtlen, maffiamódszerekkel dolgozó színesfém-tolvajok - feltehetőleg a használt hulladékkereskedőkkel karöltve - folyamatosan veszélyeztessék az utasok épségét és kárt okozzanak a közösségi közlekedésnek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem