20 °C Budapest

Mélyponton a bizalom

Pénzcentrum
2008. január 10. 08:15

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös komplex Fogyasztói Bizalom Indexe 2007 utolsó negyedévében 8 százalékpontnyit csökkent és ezzel megdöntötte a 2006 decemberi negatív rekordot. A csökkenés mértékéhez leginkább a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság visszaesése járult hozzá, de az ország rövid távú gazdasági kilátásait illetően is egyre nő a borúlátók aránya. A válaszadók 47 százaléka gondolja úgy, hogy az elkövetkező 12 hónapban emelkedni fognak a hitelkamatok.

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem által közösen mért komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) 2007 decemberében szeptemberhez képest 8 pontot esett és 138,8 pontot elérve megdöntötte a tavaly decemberi negatív rekordot.

A tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság zuhant legnagyobb mértékben - 10 százalékpontnyit - de az ország elkövetkező 12 hónapban várható gazdasági helyzetének megítélése is 5 százalékpontot esett. Az ország hosszú távú - következő öt éves - gazdasági helyzetének megítélése 3 százalékpontnyit mozdult negatív irányba; a háztartások saját anyagi helyzetükre vonatkozó megítélése viszont gyakorlatilag nem változott.
A Vásárlási Hajlandóság Index (VHI) az előző negyedévhez képest 7,6 százalékpontos csökkenést mutat és jelenleg 129,2 ponton áll, ami a 2002 óta mért legalacsonyabb érték.

A Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI) ennél nagyobb mértékben esett: a 2007. szeptemberben mért 156,9-ről most 147,5 pontra mérséklődött, ezzel megközelítve a 2006. decemberi 146,3 pontos mélypontot.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozások a 2007. szeptemberi átmeneti javulás után számottevően nem változott az év utolsó negyedévében: jelenleg 52 százalék azoknak az aránya, akik a munkanélküliség növekedésére számítanak.

Közel minden második megkérdezett (47 százalék) számít az elkövetkező 12 hónap során emelkedő hitelkamatokra 2007 decemberében - arányuk az előző negyedévhez képest 4 százalékpontos növekedést mutat.

A növekvő árakra számítók arányában nem tapasztalható elmozdulás az előző negyedévhez képest: ez a csoport - szeptemberhez hasonlóan - 92 százalékos arányt képvisel. 2007 júniusával összevetve azonban 14 százalékponttal magasabb azok hányada, akik áremelkedésekre számítanak: A megkérdezettek átlagosan 11,7 százalékos inflációval számolnak a fél évvel ezelőtti 8,9 százalékhoz képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Decemberben az előző negyedévhez képest kis mértékben - 4 százalékponttal 31 százalékra - csökkent azok aránya, akik nem vennének fel hitelt egy nagyobb vásárláshoz. Csupán a válaszadók 13 százaléka - szeptemberhez képest 3 százalékponttal kevesebben - véli úgy, hogy időszerű lenne megtakarításait valamilyen beszerzéshez felhasználni. Ezzel szemben 7 ponttal emelkedett azok aránya, akik az időpontot nem tartják alkalmasnak megtakarításaik felhasználásához.

Az előző negyedévhez képest 10 százalékpontos csökkenés figyelhető meg azok arányában, akik tartós fogyasztási cikket vásárolnának. Az ilyen beszerzéseket 2007 decemberében a megkérdezettek 51 százaléka tartotta időszerűnek. A vásárlási hajlandóság visszaesésének indokaként a kedvező vásárlási feltételek beszűkülése és az említhető, hogy beszerzéseinket egyre inkább a szükség határozza meg.

Az autóvásárlást érdemesnek találók aránya szintén negatív irányba mozdult el: az előző negyedévhez képest három százalékponttal kevesebben gondolják, hogy érdemes lenne autót venni az elkövetkező egy évben. Érvként a kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségeket és a költséges fenntartást említették a válaszadók.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm