9 dolog, amit nem árt tudni a pezsgőről

Pénzcentrum
2007. december 27. 14:00

Ha szilveszter, akkor pezsgőbontás, de persze nem csupán az év utolsó, avagy épp első napján pukkanhat az üveg. Pezsgőt bontunk, illetve iszunk a legtöbb jeles eseményen, születésnapon. Ennek ellenére egyes adatok szerint az éves pezsgőfogyasztás 80 százalékát a hálaadás és szilveszter közötti időszak adja. Így nem árt, ha tudunk néhány dolgot arról, ami a poharunkba kerül.

Mi az a pezsgő? A pezsgő Franciaországból származik, a Párizstól észak-nyugatra fekvő Champagne régióból. A régió 80 000 holdnyi területéből 75 000 szőlőtermesztést szolgál. Összesen 3 fajta szőlőt termesztenek a régióban: pinot noir, pinot meunier és chardonnay.

Miért lehet drága a pezsgő? A pezsgő ára függhet attól, hogy milyen eljárással készítik. A drágább pezsgők általában munkaerő-igényesebb módszerrel készülnek. Tipikusan ilyen eljárás az, mikor az első erjesztés utáni alapbort több alapborral, cukorral és élesztővel keverik és a palackban érlelik több hónapon keresztül.

Máshol nem készítenek minőségi pezsgőt? Természetesen igen, de országonként változhat elnevezésük. Franciaországban például a Champagne régión kívül készült borokat Crémant-nak hívják, míg Spanyolországban cavat, Németországban sektet ihatunk.

Hogyan kell kibontani egy üveg pezsgőt? A pezsgősdugónak nem feltétlenül kell érintkeznie a plafonnal. A lényeg az, hogy a nedű megfelelően le legyen hűtve, s mikor megszabadítottuk a borítástól, fogjuk meg a dugót, s tekerjünk egyet az üvegen, s hagyjuk, hogy a dugó magától kijöjjön.

Miből igyuk a pezsgőt? Ugyan a kristálypohárban nem lesz finomabb az ital, azonban érdemes tulipán formájú poharakban szervírozni, a buborék látványának kedvéért.

Mióta iszunk pezsgőt különleges alkalmakkor? A francia királyokatt a Reimsi katedrálisban koronázták meg a Champagne régió szívében. Minden ceremónián pezsgő folyt, ezután terjedt el a világon, hogy a pezsgő az ünneplés szimbóluma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kizárólag ünnepekkor ihatunk pezsgőt? Úgy tartják, hogy a pezsgő hihetetlenül sokoldalú ital, könnyebb ételekhez pezsgőt választani, mint bort.

Milyen italok készíthetők pezsgőből? Az ital sokszínűségét az is bizonyítja, hogy tucatnyi koktélt lehet vele készíteni, így keverhető narancslével, baracklével is.

Hogyan tároljuk a kibontott italt? Lehet vásárolni külön erre a célra kifejlesztett dugót, de fel lehet használni a maradék italt - a borhoz hasonlóan - ételek készítésekor is.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?