16 °C Budapest

9 dolog, amit nem árt tudni a pezsgőről

Pénzcentrum
2007. december 27. 14:00

Ha szilveszter, akkor pezsgőbontás, de persze nem csupán az év utolsó, avagy épp első napján pukkanhat az üveg. Pezsgőt bontunk, illetve iszunk a legtöbb jeles eseményen, születésnapon. Ennek ellenére egyes adatok szerint az éves pezsgőfogyasztás 80 százalékát a hálaadás és szilveszter közötti időszak adja. Így nem árt, ha tudunk néhány dolgot arról, ami a poharunkba kerül.

Mi az a pezsgő? A pezsgő Franciaországból származik, a Párizstól észak-nyugatra fekvő Champagne régióból. A régió 80 000 holdnyi területéből 75 000 szőlőtermesztést szolgál. Összesen 3 fajta szőlőt termesztenek a régióban: pinot noir, pinot meunier és chardonnay.

Miért lehet drága a pezsgő? A pezsgő ára függhet attól, hogy milyen eljárással készítik. A drágább pezsgők általában munkaerő-igényesebb módszerrel készülnek. Tipikusan ilyen eljárás az, mikor az első erjesztés utáni alapbort több alapborral, cukorral és élesztővel keverik és a palackban érlelik több hónapon keresztül.

Máshol nem készítenek minőségi pezsgőt? Természetesen igen, de országonként változhat elnevezésük. Franciaországban például a Champagne régión kívül készült borokat Crémant-nak hívják, míg Spanyolországban cavat, Németországban sektet ihatunk.

Hogyan kell kibontani egy üveg pezsgőt? A pezsgősdugónak nem feltétlenül kell érintkeznie a plafonnal. A lényeg az, hogy a nedű megfelelően le legyen hűtve, s mikor megszabadítottuk a borítástól, fogjuk meg a dugót, s tekerjünk egyet az üvegen, s hagyjuk, hogy a dugó magától kijöjjön.

Miből igyuk a pezsgőt? Ugyan a kristálypohárban nem lesz finomabb az ital, azonban érdemes tulipán formájú poharakban szervírozni, a buborék látványának kedvéért.

Mióta iszunk pezsgőt különleges alkalmakkor? A francia királyokatt a Reimsi katedrálisban koronázták meg a Champagne régió szívében. Minden ceremónián pezsgő folyt, ezután terjedt el a világon, hogy a pezsgő az ünneplés szimbóluma.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kizárólag ünnepekkor ihatunk pezsgőt? Úgy tartják, hogy a pezsgő hihetetlenül sokoldalú ital, könnyebb ételekhez pezsgőt választani, mint bort.

Milyen italok készíthetők pezsgőből? Az ital sokszínűségét az is bizonyítja, hogy tucatnyi koktélt lehet vele készíteni, így keverhető narancslével, baracklével is.

Hogyan tároljuk a kibontott italt? Lehet vásárolni külön erre a célra kifejlesztett dugót, de fel lehet használni a maradék italt - a borhoz hasonlóan - ételek készítésekor is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?