13 °C Budapest

Hatalmas pofont kapott a Tesco: váratlan helyről jött a döfés!

Pénzcentrum
2007. december 3. 05:40

Korai akció aranyat ér... Ilyet nem sokszor látunk! Röviden ennyiben összegezhetnénk havi rendszerességű bevásárló körképünk legújabb felvonásának tapasztalatait. Csaknem két éves felmérésünk során kizárólag a legextrémebb akciós időszakokban fordulhatott elő, hogy árukosarunkra vetítve a legdrágább üzlet státuszát elveszíti a Kaiser's, most azonban úgy tűnik, hogy a SPAR cégcsoport tagja sokkal korábban kezdett akciózni, mint versenytársai, így megcsípte az ezüstérmet, a legdrágább üzlet címét pedig átadta a "legkisebb is számít" Tescónak. Elöljáróban ennyit, lássuk a részleteket!

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti árváltozást bemutató grafikon most még a szokásosnál is szemléletesebb, rávilágít ugyanis, hogy a december hónapot markáns akciókkal kezdő Kaiser's képes volt maga mögé utasítani a diszkont, illetve hipermarket modell alapján működő konkurenseit. A meredek árzuhanásnak a Tesco örülhet legkevésbé, a közel sem alacsony bázisról ugyanis így túl soknak bizonyult a kosarunkra vetített 2,4%-os áremelés egy hónap alatt, így sikerült megszerezni a legdrágább üzlet címét a vizsgált termékkört és időpontot alapul véve. A keménydiszkont modell megtestesítője, a Plus sem lehet igazán boldog, a drágasági toplistán ugyanis szorosan követi az egykor még a legolcsóbb címet is megcsípő Auchant.


Az év/év alapú árváltozásokat szemlélve szinte már egyértelműnek tűnik, hogy a finomliszt elsősége elvitathatatlan, ki kell azonban emelni, hogy az elmúlt hetekben is folytatódott az étolaj drágulása, az éves felértékelődési listát így a mindennapi életben megkerülhetetlen alaptermékek (liszt, étolaj, kenyér) vezetik. Az étolaj az általunk vizsgált üzletekben az utóbbi egy hónap alatt átlagosan 15%-ot meghaladó mértékben drágult, így az éves áremelkedés már csaknem 50%-os!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Egy különleges hónap számokban

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?