23 °C Budapest

Hatalmas pofont kapott a Tesco: váratlan helyről jött a döfés!

Pénzcentrum
2007. december 3. 05:40

Korai akció aranyat ér... Ilyet nem sokszor látunk! Röviden ennyiben összegezhetnénk havi rendszerességű bevásárló körképünk legújabb felvonásának tapasztalatait. Csaknem két éves felmérésünk során kizárólag a legextrémebb akciós időszakokban fordulhatott elő, hogy árukosarunkra vetítve a legdrágább üzlet státuszát elveszíti a Kaiser's, most azonban úgy tűnik, hogy a SPAR cégcsoport tagja sokkal korábban kezdett akciózni, mint versenytársai, így megcsípte az ezüstérmet, a legdrágább üzlet címét pedig átadta a "legkisebb is számít" Tescónak. Elöljáróban ennyit, lássuk a részleteket!

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti árváltozást bemutató grafikon most még a szokásosnál is szemléletesebb, rávilágít ugyanis, hogy a december hónapot markáns akciókkal kezdő Kaiser's képes volt maga mögé utasítani a diszkont, illetve hipermarket modell alapján működő konkurenseit. A meredek árzuhanásnak a Tesco örülhet legkevésbé, a közel sem alacsony bázisról ugyanis így túl soknak bizonyult a kosarunkra vetített 2,4%-os áremelés egy hónap alatt, így sikerült megszerezni a legdrágább üzlet címét a vizsgált termékkört és időpontot alapul véve. A keménydiszkont modell megtestesítője, a Plus sem lehet igazán boldog, a drágasági toplistán ugyanis szorosan követi az egykor még a legolcsóbb címet is megcsípő Auchant.


Az év/év alapú árváltozásokat szemlélve szinte már egyértelműnek tűnik, hogy a finomliszt elsősége elvitathatatlan, ki kell azonban emelni, hogy az elmúlt hetekben is folytatódott az étolaj drágulása, az éves felértékelődési listát így a mindennapi életben megkerülhetetlen alaptermékek (liszt, étolaj, kenyér) vezetik. Az étolaj az általunk vizsgált üzletekben az utóbbi egy hónap alatt átlagosan 15%-ot meghaladó mértékben drágult, így az éves áremelkedés már csaknem 50%-os!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Egy különleges hónap számokban

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?