Emelkedő bérek a közszférában: ki mennyit kap jövőre?

Pénzcentrum
2007. december 6. 09:15

Megállapodásra jutott az Országos Közszolgáltai Érdekegyeztető Tanács a közszférában dolgozók jövő évi béremeléséről. Eszerint mind a közalkalmazotti bértábla illetménytételei, mind pedig a köztisztviselői illetményalap 5 százalékkal emelkedik majd 2008-ban - írja a Napi.

A felek abban is egyetértettek, hogy a béremelés, mely a jelek szerint nem eredményez majd reálbér-növekedést, hiszen a 2008-as költségvetés elkészítésekor a kormány 4,8 százalékos fogyasztói inflációval számolt, nem jár majd együtt létszám-leépítésekkel.

Bánk Gábor, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülési titkára elmondta, hogy az öt százalékos átlagos béremelés csak a bértábla szerinti illetményekre vonatkozik. Ezen belül is az alsó kategóriákban várhatóan átlag feletti, míg az F,G,H kategóriákban 5 százalék alatti emelkedés várható.

A most megszületett megállapodás szerint emellett a legalacsonyabb fizetésnek a közszférában is el kell érnie a jövő évi minimálbér 69 ezer forintos összegét, az érettségihez kötött munkakörökben pedig az OÉT három éves megállapodásának keretében garantált bérminimum az irányadó.

Azok a közalkalmazottak, akik a bértábla fölött kapják jövedelmüket várhatóan alacsonyabb, 3 százalékos bérnövekedésre számíthatnak, a köztisztviselői illetmény 5, a közalkalmazotti pótlék pedig 2 százalékkal emelkedik jövő januártól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Változik emellett a 13. havi fizetés kifizetésének rendje is, a 2007-re vonatkozó összeg második felét januárban, a 2008-as 13. havi fizetést pedig a havonta kiegészítésként kapják majd meg a közszférában dolgozók.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?