5 °C Budapest

Még nem késő venni? Robbanás előtt a török ingatlanpiac

Pénzcentrum
2007. március 22. 08:00

Tengerpart és nagyváros: mit kaphatsz a pénzedért? A csatlakozási tárgyalások megkezdése mindenképpen pozitív hatással van Törökország nemzetközi megítélésére, melynek következtében várhatóan tovább növekszik majd az országba beáramló külföldi tőke nagysága. Az ingatlanpiacon tapasztalható egyre nagyobb nyüzsgés is könnyen érthetővé válik, ha sorra vesszük a török riviéra nyújtotta előnyöket: az ingatlanárak alacsony színvonalát, és várható emelkedését, illetve a többi európai országban jellemző procedúránál jóval egyszerűbb adásvételi ügyletet.

Miért érdemes itt kisbefektetőként ingatlant venni?

Alapvetően három indokot lehet felhozni a török ingatlan vásárlása mellett: az egyre nagyobb turistaszámban rejlő lehetőségeket, az egyelőre még igencsak alacsony árszínvonal európai színvonalhoz való közeledéséből származó árnövekedést és a török lakosság korösszetételéből adódó óriási potenciális keresletet, amely várhatóan további áremelkedéshez vezet.

2002 és 2006 között erősen megnövekedett a Törökországba látogató turisták száma, (bár 2006-ban viszonylagos visszaesés volt tapasztalható), így Törökország felkerült a világ 10 leglátogatottabb helyeinek sorába. A 2005-ös bevételek elérték a 17,5 milliárd amerikaidollárt, azaz a 3 234,5 milliárd forintot, amely ugyancsak a 10 legnagyobb turisztikai bevétellel rendelkező ország közé emelte a keleti államot.

Az Utazási és Turisztikai Világszövetség szerint Törökország még csupán a felszínét érintette az országban rejlő óriási turisztikai fejlődési potenciálnak. Jelenleg, amit Törökország kínál, az kimerül a napfényes tengerpartban, holott az ország hatalmas és változatos kultúrával rendelkezik, megvan a lehetősége arra, hogy kiépítse az ökoturimust, üzleti utak célpontjává váljon, kalandturizmust, síparadicsomokat és kulturális turisztikai központokat hozzon létre.


Az új lakások árai körülbelül 1 000 (184 ezer forint) és 2 300 dollár (425 ezer forint) között mozognak négyzetméterenként, de 2500 dollárért akár már luxusapartmanokat is megkaphatunk. Ez az árszínvonal jelentősen elmarad akár még a hazánkban tapasztaltaktól is, nemhogy az európai színvonaltól. A növekedés pedig szinte kézzel foghatóvá válik, ahogy a csatlakozási tárgyalások előbbre haladnak.
Az árnövekedést azonban nem csupán az európai színvonalhoz való közeledés generálja, erős belföldi kereslet is jelentkezik az ingatlanpiacon, erről azonban csak a következőkben szólunk majd bővebben.

Hol érdemes vásárolni?

Akár azt is mondhatnánk, hogy szinte bárhol érdemes ingatlan vásárolni, de a leggyorsabban megtérülő befektetésnek jelenleg mégiscsak a tengerparti apartmanok illetve a nagyvárosokban található ingatlanok számítanak.

A tengerparti helyek adják a török turisztikai ipar központjait, melyeket mind a török állampolgárok, mind a Nyugat-Európából érkező turisták szívesen látogatnak, ezek többsége a délnyugati, illetve az Égei-tengerpart déli szakaszán található, főként a Földközi-tenger partján, Antalya mellett. Antalyát tartják egyébiránt a turizmus fellegvárának, de további fontos turisztikai célpontot jelent még Bodrum, Fethiye, Maemaris, Kusadasi, Cesme, Didim és Alanya is.

A nagyvárásokban való ingatlanvásárlást indokolja, hogy Törökország lakosságának fele 25 év alatti. Ez a demográfiai adottság komoly fejlődési potenciált jelent a török ingatlanpiac számára, hiszen a lakosság jelentős része a következő évtizedekben szeretne majd lakáshoz jutni, jelentős keresletnövekedést generálva az ingatlanpiacon. Ez a jelenség főként a nagyvárosokban lesz jellemző, vagyis Ankarában, Izmirben, Isztambulban, Antalyaban és Adanában.


A szakértők szerint a nagyarányú keresletnövekedést nem tudják majd kielégíteni a jelenleg épülő beruházások, így főként Isztambulban, de az ország többi nagyvárosában is súlyos ingatlanhiány alakulhat ki, melynek hatására egekbe szökhetnek az ingatlanárak.


A becslések szerint csupán Isztambulban 6 millió ingatlan megépítésére lenne szükség 2012-ig, hogy lefedjék a jelenlegi keresletet. A GDP növekedés hatására meginduló életszínvonal növekedés pedig várhatóan további keresletet teremt majd a luxuspiacon is.


 

A vásárlás rejtelmei: buktatók a szabad piacon?

Ingatlant vásárolni Törökországban: mi sem egyszerűbb?

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?