Síút karácsonyra? Megmutatjuk, hol a legolcsóbb!

Pénzcentrum
2007. december 4. 16:00

Bár a dollár gyengülése közel 30 százalékkal olcsóbbá tette az egyesült államokbeli síparadicsomokat, a Post Office Travel Services által készített nemzetközi felmérés szerint továbbra is azok járnak a legjobban, akik Kelet-Európába szervezik a téli vakációt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legolcsóbb síelési célpontnak ugyanis a bulgáriai Borovets bizonyult, melyet a legkedvezőbb helyek listáján a romániai Poiana Brasov és a szlovéniai Kranjska Gora követ. Előbbi esetében közel fele annyiból síelhet a család mint az amerikaiak kedvelt üdülőhelyén, Vail-ben, Colorado államban.

Borovets, Bulgária

Forrás: www.directski.com

A Post Office egy hat napos túra árát hasonlította össze a különböző síterepeken, azaz a sífelszerelés, az oktatás, a síbérlet díját, valamint az éttermekben jellemző árakat. A felmérés szerint a legdrágább és legolcsóbb síparadicsom között majd 300 fontos eltérés is elképzelhető, vagyis a szemfüles síelő akár 100 ezer forintot is megspórolhat ez alatt az egy hét alatt.

A kelet-európai célpontok mellett a korábban kedvező árairól híres andorrai Soldeu is elvesztette csillogását. Ez az olyan apróságokban nyilvánul meg, mint a síbérlet ára, mely tetemes költséget jelent egy 6 napos kiruccanás esetében. Míg a legjobb román célpont esetében a síbérlet ára csupán 82 font (30 ezer forintot), addig Soldeuban ugyanezért a szolgáltatásért 144 fontot (50 ezer forintot) kérnek el.

Európában azonban nem csak a közép-kelet európai célpontok jelentenek kedvezőbb megoldást mint a tengerentúli üdülőhelyek, hanem a kedvelt svájci, francia és osztrák célpontok is. Ez azonban nem jelent egyet azzal, hogy csupán az árakat tekintve, a hagyományos európai síterepek versenybe tudnának szállni a feltörekvő kelet-európai üdülőhelyekkel.

A Post Office által felállított rangsorban a kelet-európai országokban található síparadicsomokat a németországi Garmisch-Partenkirchen és az olaszországi La Thuile követi, így az első ötben csakis európai desztinációk szerepelnek. A lista alját, vagyis a legdrágábbnak járó helyet a kanadai Banff foglalja el, ahol nem kevesebb mint 458 dollárba (164 ezer forintba) kerül a hatnapos túra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Banff, Kanada
Forrás: www.ski-canada.com

12 célpont költségeinek összehasonlítása persze nem tud teljes képet adni arról, hogy a vizsgált országok esetében hogyan alakulna a rangsor. Ezt bizonyítja az is, hogy Bulgáriában is találkozhatunk olyan síparadicsommal, ahol az árak minden bizonnyal jelentősen meghaladják a Borovecs esetében jellemző mértéket.

Ilyen üdülőhely a bolgár fővárostól 2 órányira található Bansko, amely több négy- és ötcsillagos szállodával és apartmanházak sorával is rendelkezik. A Property Growth International adatai szerint jelenleg Bansko iránt érdeklődik a külföldi ingatlanbefektetők többsége.

A felmérést végző utazási iroda munkatársa hangsúlyozta emellett, hogy a síparadicsomok közötti választáskor a költségeken kívül fontos szerepet játszik, hogy az ott található pályák mennyire jelentenek kihívást egy kezdő és egy gyakorlott síző számára. Így míg egy család várhatóan az alacsonyabb költségek mellett dönt, addig egy tapasztalt síelő esetleges a fekete jelzésű pályák száma alapján határoz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09