12 °C Budapest

Változik a Ptk. - Néhány érdekeség...

Pénzcentrum
2007. november 15. 08:15

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) már nem tartalmazza majd azt a tilalmat, amely szerint játékon vagy fogadáson nyert összeg megfizetését nem lehet bírósági úton kikényszeríteni. Vagyis a kártyanyeremény peresíthetővé válik. Többek között ez is változott az új Ptk.-ban. - írja a Népszabadság.

A tervezet egyik fő célja az indokolatlan korlátozások megszüntetése, a másik a kiszolgáltatott helyzetben levők fokozott védelme - hangsúlyozta Gadó Gábor, az igazságügyi tárca szakállamtitkára.

Mivel a családjogi résszel kibővített Ptk. a legterjedelmesebb hazai jogszabály lesz - mintegy ezerháromszáz paragrafust tartalmaz -, ügyeltek arra is, hogy könnyebbé tegyék a használatát. A törvény ezért tartalomjegyzékkel kezdődik, és minden paragrafust címmel is jelölnek. A parlament az általános vitát a jövő tavaszi ülésszakon folytatná le, a részletes vitára ősszel kerülne sor. A kódex 2010 januárjában lépne hatályba.

Az új Ptk. szerint a jövőben körültekintőbben járnak majd el, amikor cselekvőképességről döntenek. Bevezetnék az előzetes jognyilatkozatot: ezzel azok élhetnének, akik tartanak tőle, vagy számítanak rá, hogy belátási képességük előbb vagy utóbb romlani fog. A nyilatkozatban az érintettek megnevezhetnék, hogy kit kívánnak gondnokukként, rendelkezhetnének a későbbi ápolásról is.

Bevezetnék a sérelemdíjat. A bíróság ma mérlegeli, hogy például a jó hírnév megsértése okozott-e valamiféle - ha nem is vagyoni - kárt, és ha igen, annak megtérítésére kötelez. Az új Ptk. szerint azonban ilyen kárt nem kellene bizonyítani. A sérelemdíj mértékét az ügy súlya, illetve következményei alapján állapítanák meg. A tervezet tartalmazza a gyűlöletbeszéd elleni fellépést is, ám az erről most elfogadott törvénymódosítást a köztársasági elnök előzetes normakontrollra küldte.

Az új Ptk. családjogi része az élettársi kapcsolatot a házassághoz hasonló együttéléssé emeli. Az élettárs a kapcsolat megszakadása után igényt tarthatna a közös lakás és a vagyon őt illető részére, tartásdíjat is követelhetne. A tervezet külön nem szól az azonos neműekről, de az ő élettársi együttélésükre is ezek a szabályok vonatkoznak. Az államtitkár elmondta: az azonos neműek házassága szóba sem került, mert ellentétes lenne az AB határozatával.
A nagyobb jogbiztonság érdekében több esetben növelnék az elévülési időket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az államtitkár szerint semmi nem indokolja, hogy például baleset, szabadságelvonással járó intézkedés vagy a környezetben okozott károk esetén az általános öt évnél lényegesen rövidebb időt adjanak per kezdeményezésére. Egyről három évre emelnék a megtévesztésen alapuló vagy erőszakkal kikényszerített szerződések megtámadására biztosított időt is.

Az üzleti élet szereplőit, és persze a magánszemélyeket is védi, hogy a szerződésszegéssel okozott kárért a vétkességtől függetlenül kell majd helytállni. A jó erkölcsbe ütköző szerződést azonban csak kivételes esetben lehetne megsemmisíteni.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?