24 °C Budapest

Változik a Ptk. - Néhány érdekeség...

Pénzcentrum
2007. november 15. 08:15

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) már nem tartalmazza majd azt a tilalmat, amely szerint játékon vagy fogadáson nyert összeg megfizetését nem lehet bírósági úton kikényszeríteni. Vagyis a kártyanyeremény peresíthetővé válik. Többek között ez is változott az új Ptk.-ban. - írja a Népszabadság.

A tervezet egyik fő célja az indokolatlan korlátozások megszüntetése, a másik a kiszolgáltatott helyzetben levők fokozott védelme - hangsúlyozta Gadó Gábor, az igazságügyi tárca szakállamtitkára.

Mivel a családjogi résszel kibővített Ptk. a legterjedelmesebb hazai jogszabály lesz - mintegy ezerháromszáz paragrafust tartalmaz -, ügyeltek arra is, hogy könnyebbé tegyék a használatát. A törvény ezért tartalomjegyzékkel kezdődik, és minden paragrafust címmel is jelölnek. A parlament az általános vitát a jövő tavaszi ülésszakon folytatná le, a részletes vitára ősszel kerülne sor. A kódex 2010 januárjában lépne hatályba.

Az új Ptk. szerint a jövőben körültekintőbben járnak majd el, amikor cselekvőképességről döntenek. Bevezetnék az előzetes jognyilatkozatot: ezzel azok élhetnének, akik tartanak tőle, vagy számítanak rá, hogy belátási képességük előbb vagy utóbb romlani fog. A nyilatkozatban az érintettek megnevezhetnék, hogy kit kívánnak gondnokukként, rendelkezhetnének a későbbi ápolásról is.

Bevezetnék a sérelemdíjat. A bíróság ma mérlegeli, hogy például a jó hírnév megsértése okozott-e valamiféle - ha nem is vagyoni - kárt, és ha igen, annak megtérítésére kötelez. Az új Ptk. szerint azonban ilyen kárt nem kellene bizonyítani. A sérelemdíj mértékét az ügy súlya, illetve következményei alapján állapítanák meg. A tervezet tartalmazza a gyűlöletbeszéd elleni fellépést is, ám az erről most elfogadott törvénymódosítást a köztársasági elnök előzetes normakontrollra küldte.

Az új Ptk. családjogi része az élettársi kapcsolatot a házassághoz hasonló együttéléssé emeli. Az élettárs a kapcsolat megszakadása után igényt tarthatna a közös lakás és a vagyon őt illető részére, tartásdíjat is követelhetne. A tervezet külön nem szól az azonos neműekről, de az ő élettársi együttélésükre is ezek a szabályok vonatkoznak. Az államtitkár elmondta: az azonos neműek házassága szóba sem került, mert ellentétes lenne az AB határozatával.
A nagyobb jogbiztonság érdekében több esetben növelnék az elévülési időket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az államtitkár szerint semmi nem indokolja, hogy például baleset, szabadságelvonással járó intézkedés vagy a környezetben okozott károk esetén az általános öt évnél lényegesen rövidebb időt adjanak per kezdeményezésére. Egyről három évre emelnék a megtévesztésen alapuló vagy erőszakkal kikényszerített szerződések megtámadására biztosított időt is.

Az üzleti élet szereplőit, és persze a magánszemélyeket is védi, hogy a szerződésszegéssel okozott kárért a vétkességtől függetlenül kell majd helytállni. A jó erkölcsbe ütköző szerződést azonban csak kivételes esetben lehetne megsemmisíteni.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?