Változik a Ptk. - Néhány érdekeség...

Pénzcentrum
2007. november 15. 08:15

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) már nem tartalmazza majd azt a tilalmat, amely szerint játékon vagy fogadáson nyert összeg megfizetését nem lehet bírósági úton kikényszeríteni. Vagyis a kártyanyeremény peresíthetővé válik. Többek között ez is változott az új Ptk.-ban. - írja a Népszabadság.

A tervezet egyik fő célja az indokolatlan korlátozások megszüntetése, a másik a kiszolgáltatott helyzetben levők fokozott védelme - hangsúlyozta Gadó Gábor, az igazságügyi tárca szakállamtitkára.

Mivel a családjogi résszel kibővített Ptk. a legterjedelmesebb hazai jogszabály lesz - mintegy ezerháromszáz paragrafust tartalmaz -, ügyeltek arra is, hogy könnyebbé tegyék a használatát. A törvény ezért tartalomjegyzékkel kezdődik, és minden paragrafust címmel is jelölnek. A parlament az általános vitát a jövő tavaszi ülésszakon folytatná le, a részletes vitára ősszel kerülne sor. A kódex 2010 januárjában lépne hatályba.

Az új Ptk. szerint a jövőben körültekintőbben járnak majd el, amikor cselekvőképességről döntenek. Bevezetnék az előzetes jognyilatkozatot: ezzel azok élhetnének, akik tartanak tőle, vagy számítanak rá, hogy belátási képességük előbb vagy utóbb romlani fog. A nyilatkozatban az érintettek megnevezhetnék, hogy kit kívánnak gondnokukként, rendelkezhetnének a későbbi ápolásról is.

Bevezetnék a sérelemdíjat. A bíróság ma mérlegeli, hogy például a jó hírnév megsértése okozott-e valamiféle - ha nem is vagyoni - kárt, és ha igen, annak megtérítésére kötelez. Az új Ptk. szerint azonban ilyen kárt nem kellene bizonyítani. A sérelemdíj mértékét az ügy súlya, illetve következményei alapján állapítanák meg. A tervezet tartalmazza a gyűlöletbeszéd elleni fellépést is, ám az erről most elfogadott törvénymódosítást a köztársasági elnök előzetes normakontrollra küldte.

Az új Ptk. családjogi része az élettársi kapcsolatot a házassághoz hasonló együttéléssé emeli. Az élettárs a kapcsolat megszakadása után igényt tarthatna a közös lakás és a vagyon őt illető részére, tartásdíjat is követelhetne. A tervezet külön nem szól az azonos neműekről, de az ő élettársi együttélésükre is ezek a szabályok vonatkoznak. Az államtitkár elmondta: az azonos neműek házassága szóba sem került, mert ellentétes lenne az AB határozatával.
A nagyobb jogbiztonság érdekében több esetben növelnék az elévülési időket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az államtitkár szerint semmi nem indokolja, hogy például baleset, szabadságelvonással járó intézkedés vagy a környezetben okozott károk esetén az általános öt évnél lényegesen rövidebb időt adjanak per kezdeményezésére. Egyről három évre emelnék a megtévesztésen alapuló vagy erőszakkal kikényszerített szerződések megtámadására biztosított időt is.

Az üzleti élet szereplőit, és persze a magánszemélyeket is védi, hogy a szerződésszegéssel okozott kárért a vétkességtől függetlenül kell majd helytállni. A jó erkölcsbe ütköző szerződést azonban csak kivételes esetben lehetne megsemmisíteni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm