22 °C Budapest

Csatározások középpontjában az online patika: a betegek isszák meg a vita levét?

Pénzcentrum
2007. október 26. 15:00

Míg hazánkban még csak néhány hete indult meg a különböző vény nélkül kapható gyógyhatású termékek drogériákban és benzinkutakon való forgalmazása, addig Németországban a tartományok illetékesei már visszalépéseket fontolgatnak a patikaliberalizáció terén.

A kritikák középpontjában az online gyógyszertárak állnak, melyekről a tartományi szociális miniszterek egy része úgy véli, hogy veszélyeztetik a betegellátást, és jelentős szereppel bírnak a gyógyszerállomány felhígulásában, illetve a hamisított termékek terjedésében.

Észak-Rajna-Westfália szociális minisztere ezért azt javasolja, hogy korlátozzák az online patikák által kínálható termékek körét a vény nélkül kapható gyógyszerekre, így a vényköteles készítmények ismét a gyógyszertárak falai közé szorulnának.

Németországban az online patikák piaci részesedése, az értékesíti volument tekintve elérte a 4 százalékot, miközben csupán minden ötvenedik fogyasztó használja az Internetet a felírt vagy szükséges gyógyszerek, gyógyhatású termékek beszerzéséhez.

A tartományi vezetők véleménye eltér abban a kérdésben, hogy szükséges-e a reformoktól való visszalépés. A bonn-i egyetem szakértőjének véleménye a reform mellett kardoskodók érveit támasztja alá, Herald Schweim szerint ugyanis az online patikák ellenőrzése legalább olyan szigorú mint a hagyományos gyógyszertáraké. Ez biztosítja, hogy a hamisított termékek forgalmazásának valószínűsége közel azonos a két típus esetében.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A reformok mellett kiálló politikusok szerint az online gyógyszertárak tevékenységének korlátozása ismét a verseny mérséklődéséhez vezetne, melynek következményeit a betegeknek kell majd megfizetniük. Emellett az engedélyezéskor az elsődleges érvek között jelent meg, hogy az online patikák képesek lesznek az egyre inkább elhanyagolt vidéki gyógyszertárak termékpalettájának kiegészítésére.

Futárszolgálat hazánkban is működik, a Gyógyszerfutár vényköteles és vény nélkül kapható termékeket is szállít. A szolgáltatás lényege, hogy a futár a vényköteles gyógyszerek esetében elsőként felveszi a recepteket, a patikában a gyógyszerészek összeállítják a csomagot, a lezárt doboz az előre leegyeztetett időpontban kerül átadásra.

Hazánkban ez az egyetlen ilyen kezdeményezés, az online patikát megtestesítő webáruház azonban a jelek szerint még fejlesztés alatt áll. A futárszolgálat a magas díjak miatt viszont bizonyosan nem tud versenyképes ajánlatot adni a hagyományos patikákkal szemben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?