Csatározások középpontjában az online patika: a betegek isszák meg a vita levét?

Pénzcentrum
2007. október 26. 15:00

Míg hazánkban még csak néhány hete indult meg a különböző vény nélkül kapható gyógyhatású termékek drogériákban és benzinkutakon való forgalmazása, addig Németországban a tartományok illetékesei már visszalépéseket fontolgatnak a patikaliberalizáció terén.

A kritikák középpontjában az online gyógyszertárak állnak, melyekről a tartományi szociális miniszterek egy része úgy véli, hogy veszélyeztetik a betegellátást, és jelentős szereppel bírnak a gyógyszerállomány felhígulásában, illetve a hamisított termékek terjedésében.

Észak-Rajna-Westfália szociális minisztere ezért azt javasolja, hogy korlátozzák az online patikák által kínálható termékek körét a vény nélkül kapható gyógyszerekre, így a vényköteles készítmények ismét a gyógyszertárak falai közé szorulnának.

Németországban az online patikák piaci részesedése, az értékesíti volument tekintve elérte a 4 százalékot, miközben csupán minden ötvenedik fogyasztó használja az Internetet a felírt vagy szükséges gyógyszerek, gyógyhatású termékek beszerzéséhez.

A tartományi vezetők véleménye eltér abban a kérdésben, hogy szükséges-e a reformoktól való visszalépés. A bonn-i egyetem szakértőjének véleménye a reform mellett kardoskodók érveit támasztja alá, Herald Schweim szerint ugyanis az online patikák ellenőrzése legalább olyan szigorú mint a hagyományos gyógyszertáraké. Ez biztosítja, hogy a hamisított termékek forgalmazásának valószínűsége közel azonos a két típus esetében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A reformok mellett kiálló politikusok szerint az online gyógyszertárak tevékenységének korlátozása ismét a verseny mérséklődéséhez vezetne, melynek következményeit a betegeknek kell majd megfizetniük. Emellett az engedélyezéskor az elsődleges érvek között jelent meg, hogy az online patikák képesek lesznek az egyre inkább elhanyagolt vidéki gyógyszertárak termékpalettájának kiegészítésére.

Futárszolgálat hazánkban is működik, a Gyógyszerfutár vényköteles és vény nélkül kapható termékeket is szállít. A szolgáltatás lényege, hogy a futár a vényköteles gyógyszerek esetében elsőként felveszi a recepteket, a patikában a gyógyszerészek összeállítják a csomagot, a lezárt doboz az előre leegyeztetett időpontban kerül átadásra.

Hazánkban ez az egyetlen ilyen kezdeményezés, az online patikát megtestesítő webáruház azonban a jelek szerint még fejlesztés alatt áll. A futárszolgálat a magas díjak miatt viszont bizonyosan nem tud versenyképes ajánlatot adni a hagyományos patikákkal szemben.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?