Meddig élsz még, ha most 30,40,50... éves vagy?

Pénzcentrum
2007. október 25. 05:40

Már születéskor... Van egy kérdés, amely kimondva-kimondatlanul szinte minden embert foglalkoztat: "meddig fogok élni?". A stresszes és mozgásszegény életmód, a dohányzás és egyéb szenvedélybetegségek vajon mennyivel rövidítik meg életünket? És gyógyír lehet ezekre az egészségügyi-reform, vagy csak egy alapos szemléletváltás segíthet a dolgokon? Nézzük, meddig élünk még, ha...!

Bizonyára sokaknak ismerős a történet, mikor egy elfoglalt menedzser vidékre költözik, hogy jó levegőn legyen. Azonban napi 8-10 óra munkát, mesterséges fénynél és szellőztető berendezéssel egy irodaházban, valamint a napi 1-2 óra utazást a dugóban, nem biztos, hogy kompenzálja a 6 óra alvás a friss levegőn. Bár kezdetnek nem rossz, azért a helyzet elkeserítő.

Már születéskor...

A születéskor várható élettartam egy 30, vagy 40 éves ember esetében már nem túl releváns. Ugyanis, a populációból az első 30 vagy 40 évben számos tag kiesik, a középkorúak számára már erősen torzított az adat. Bár a grafikont elnézve ettől még nem nyugszunk meg.

Az azonban tisztán látszik a grafikonból, hogy minél később született valaki annál jobbak az esélyei, hogy még láthassa az unokáit felnőni (Bár a gyerekvállalási hajlandóság is egyre jobban kitolódik, ez pedig csökkenti a valószínűséget).

Ha most vagy 30,40,50...

A férfiaknak van egy rossz hírem (igaz idáig nem volt jó hír): jelenleg egy 30 vagy 40 éves férfinak kevesebb van hátra az életéből, mint 1960-ban 30 vagy 40 éves férfinak. Bár a statisztikák szerint az elmúlt években sikerült előrelépni, ez a lényegen nem változtat, a magyar középkorú férfiak esélyei rosszabbak, mint 46 évvel ezelőtt.

Nők esetében a statisztikák már folyamatos javulást mutatnak, a különbség férfiak és nők között kitágult 1960 óta és ez a folyamat állandósulni látszik.

Már csak egy kérdés maradt: várhatóan meddig él még egy most 30,40,50 éves férfi, vagy nő. Nos erre is vannak statisztikák.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Azt láthatjuk, hogy egy azonos korú nő és férfi esetén, a nők várható élettartama mindig hosszabb. Igaz, az évek előrehaladtával szűkül a két nem közötti drasztikus különbség. De ez még mit sem változtat a tényen: a nők tovább élnek.

Meddig élnek a külföldiek?

Meddig élnek a külföldiek?

Nemzetközi összehasonlításban is elmondhatjuk, hogy nem tartozunk az élmezőnyhöz sem a nők, sem pedig a férfiak várható élettartama tekintetében.

Egy japán férfi tíz évvel éli túl magyar "kollégáját", míg nők esetében ez szám "csak" hét.

De ne legyünk ennyire borúlátóak! A Dél-afrikai Köztársaságban egy férfi várhatóan 49(!) éves koráig fog élni, míg a nők várható átlagos élettartama 52,5 év.


Tehát a helyzet túlzás nélkül drámai. Egy magyar férfi várható élettartama kevesebb mint 40 évvel ezelőtt. Történik ráadásul mindez úgy, hogy nő az életszínvonal, nőtt az orvosok száma, fejlődik a technika, javul az egészségügyi ellátás (legalábbis kellene) és fejlődik a gyógyszeripar.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20