9 °C Budapest

Meddig élsz még, ha most 30,40,50... éves vagy?

Pénzcentrum
2007. október 25. 05:40

Már születéskor... Van egy kérdés, amely kimondva-kimondatlanul szinte minden embert foglalkoztat: "meddig fogok élni?". A stresszes és mozgásszegény életmód, a dohányzás és egyéb szenvedélybetegségek vajon mennyivel rövidítik meg életünket? És gyógyír lehet ezekre az egészségügyi-reform, vagy csak egy alapos szemléletváltás segíthet a dolgokon? Nézzük, meddig élünk még, ha...!

Bizonyára sokaknak ismerős a történet, mikor egy elfoglalt menedzser vidékre költözik, hogy jó levegőn legyen. Azonban napi 8-10 óra munkát, mesterséges fénynél és szellőztető berendezéssel egy irodaházban, valamint a napi 1-2 óra utazást a dugóban, nem biztos, hogy kompenzálja a 6 óra alvás a friss levegőn. Bár kezdetnek nem rossz, azért a helyzet elkeserítő.

Már születéskor...

A születéskor várható élettartam egy 30, vagy 40 éves ember esetében már nem túl releváns. Ugyanis, a populációból az első 30 vagy 40 évben számos tag kiesik, a középkorúak számára már erősen torzított az adat. Bár a grafikont elnézve ettől még nem nyugszunk meg.

Az azonban tisztán látszik a grafikonból, hogy minél később született valaki annál jobbak az esélyei, hogy még láthassa az unokáit felnőni (Bár a gyerekvállalási hajlandóság is egyre jobban kitolódik, ez pedig csökkenti a valószínűséget).

Ha most vagy 30,40,50...

A férfiaknak van egy rossz hírem (igaz idáig nem volt jó hír): jelenleg egy 30 vagy 40 éves férfinak kevesebb van hátra az életéből, mint 1960-ban 30 vagy 40 éves férfinak. Bár a statisztikák szerint az elmúlt években sikerült előrelépni, ez a lényegen nem változtat, a magyar középkorú férfiak esélyei rosszabbak, mint 46 évvel ezelőtt.

Nők esetében a statisztikák már folyamatos javulást mutatnak, a különbség férfiak és nők között kitágult 1960 óta és ez a folyamat állandósulni látszik.

Már csak egy kérdés maradt: várhatóan meddig él még egy most 30,40,50 éves férfi, vagy nő. Nos erre is vannak statisztikák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azt láthatjuk, hogy egy azonos korú nő és férfi esetén, a nők várható élettartama mindig hosszabb. Igaz, az évek előrehaladtával szűkül a két nem közötti drasztikus különbség. De ez még mit sem változtat a tényen: a nők tovább élnek.

Meddig élnek a külföldiek?

Meddig élnek a külföldiek?

Nemzetközi összehasonlításban is elmondhatjuk, hogy nem tartozunk az élmezőnyhöz sem a nők, sem pedig a férfiak várható élettartama tekintetében.

Egy japán férfi tíz évvel éli túl magyar "kollégáját", míg nők esetében ez szám "csak" hét.

De ne legyünk ennyire borúlátóak! A Dél-afrikai Köztársaságban egy férfi várhatóan 49(!) éves koráig fog élni, míg a nők várható átlagos élettartama 52,5 év.


Tehát a helyzet túlzás nélkül drámai. Egy magyar férfi várható élettartama kevesebb mint 40 évvel ezelőtt. Történik ráadásul mindez úgy, hogy nő az életszínvonal, nőtt az orvosok száma, fejlődik a technika, javul az egészségügyi ellátás (legalábbis kellene) és fejlődik a gyógyszeripar.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 11:05
Írtam négy éve a szépreményű Four Generations Property "cégről", ami azóta már több néven újra és új...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem