Meddig élsz még, ha most 30,40,50... éves vagy?

Pénzcentrum
2007. október 25. 05:40

Már születéskor... Van egy kérdés, amely kimondva-kimondatlanul szinte minden embert foglalkoztat: "meddig fogok élni?". A stresszes és mozgásszegény életmód, a dohányzás és egyéb szenvedélybetegségek vajon mennyivel rövidítik meg életünket? És gyógyír lehet ezekre az egészségügyi-reform, vagy csak egy alapos szemléletváltás segíthet a dolgokon? Nézzük, meddig élünk még, ha...!

Bizonyára sokaknak ismerős a történet, mikor egy elfoglalt menedzser vidékre költözik, hogy jó levegőn legyen. Azonban napi 8-10 óra munkát, mesterséges fénynél és szellőztető berendezéssel egy irodaházban, valamint a napi 1-2 óra utazást a dugóban, nem biztos, hogy kompenzálja a 6 óra alvás a friss levegőn. Bár kezdetnek nem rossz, azért a helyzet elkeserítő.

Már születéskor...

A születéskor várható élettartam egy 30, vagy 40 éves ember esetében már nem túl releváns. Ugyanis, a populációból az első 30 vagy 40 évben számos tag kiesik, a középkorúak számára már erősen torzított az adat. Bár a grafikont elnézve ettől még nem nyugszunk meg.

Az azonban tisztán látszik a grafikonból, hogy minél később született valaki annál jobbak az esélyei, hogy még láthassa az unokáit felnőni (Bár a gyerekvállalási hajlandóság is egyre jobban kitolódik, ez pedig csökkenti a valószínűséget).

Ha most vagy 30,40,50...

A férfiaknak van egy rossz hírem (igaz idáig nem volt jó hír): jelenleg egy 30 vagy 40 éves férfinak kevesebb van hátra az életéből, mint 1960-ban 30 vagy 40 éves férfinak. Bár a statisztikák szerint az elmúlt években sikerült előrelépni, ez a lényegen nem változtat, a magyar középkorú férfiak esélyei rosszabbak, mint 46 évvel ezelőtt.

Nők esetében a statisztikák már folyamatos javulást mutatnak, a különbség férfiak és nők között kitágult 1960 óta és ez a folyamat állandósulni látszik.

Már csak egy kérdés maradt: várhatóan meddig él még egy most 30,40,50 éves férfi, vagy nő. Nos erre is vannak statisztikák.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azt láthatjuk, hogy egy azonos korú nő és férfi esetén, a nők várható élettartama mindig hosszabb. Igaz, az évek előrehaladtával szűkül a két nem közötti drasztikus különbség. De ez még mit sem változtat a tényen: a nők tovább élnek.

Meddig élnek a külföldiek?

Meddig élnek a külföldiek?

Nemzetközi összehasonlításban is elmondhatjuk, hogy nem tartozunk az élmezőnyhöz sem a nők, sem pedig a férfiak várható élettartama tekintetében.

Egy japán férfi tíz évvel éli túl magyar "kollégáját", míg nők esetében ez szám "csak" hét.

De ne legyünk ennyire borúlátóak! A Dél-afrikai Köztársaságban egy férfi várhatóan 49(!) éves koráig fog élni, míg a nők várható átlagos élettartama 52,5 év.


Tehát a helyzet túlzás nélkül drámai. Egy magyar férfi várható élettartama kevesebb mint 40 évvel ezelőtt. Történik ráadásul mindez úgy, hogy nő az életszínvonal, nőtt az orvosok száma, fejlődik a technika, javul az egészségügyi ellátás (legalábbis kellene) és fejlődik a gyógyszeripar.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?