6 °C Budapest

Gyógyszeradó: cégek fizetik, mégis a betegek járnak rosszul...

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 09:30

Az APEH 8 milliárd forintnyi gyógyszeradót szedett be az év első hónapjában a gyógyszercégektől, amit át is utalt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Eddig a forgalmazók 90 százaléka teljesítette a 12 százalékos adófizetési kötelezettséget, de a hatóságok remélik, hogy a többiek sem feledkeznek meg feladataikról - írja a Világgazdaság.

A gyógyszercégek viszont problémásnak tartják az új törvényt, ugyanis csak akkor kell adózni, ha a készítmény forgalomba hozatali engedélye magyar cég birtokában van. Ha külföldi anyavállalat az engedély tulajdonosa, akkor nem kell adót fizetni. Az APEH szerint ez nem így van, ilyenkor a külföldi cégnek kell adószámot kérnie, és befizetni az adót.

A bevezetett törvény hatásai vegyesek ugyanis nem támasztják alá azt a korábbi felvetést, miszerint az azonos hatóanyagú, de olcsóbb gyógyszerek térhódítása a cél. A generikus orvosságok (másolatkészítmények) forgalma az első hét hónapban 17 százalékkal csökkent, miközben az organikus készítményeké 7 százalékkal nőtt. A legnagyobb forgalmat produkáló 20-as listán olyan gyógyszer is szerepel, amelyik több mint 220 százalékos forgalomnövekedést produkált.

Idén az árlicit hatására 1 800 termék ára csökkent, és várhatóan az év végéig ez a kör 2 500-ra fog bővülni. Minden negyedévben megvizsgálják a gyógyszereket, és a legolcsóbb termékek árához igazítják a tb-támogatások mértékét. Azokat a társaságokat, akik nem viszik le kellő mértékben az árakat, egyszerűen törlik a listáról.

A kis piaci részesedéssel rendelkező vállalatok jelentősen csökkentik az árakat, hogy ne essenek ki a versenyből, viszont a nagyvállalatok sokszor azon az áron vállalják a magasabb árakat, hogy lekerülhetnek a tb-listáról. Ez a későbbiekben még problémát is okozhat a betegek ellátásában.

A betegekre gyakorolt hatása sem túl pozitív a törvénynek, ugyanis sok gyógyszer lekerült a tb-támogatottak listájáról, így az előző évhez képest a betegek 12 milliárd forinttal többet fizetettek ugyanazokért a gyógyszerekért. Az OEP viszont örülhet az elért eredményeknek, mivel 30 milliárd forintot takarított meg, vagyis ez az intézkedés is, bár az árak csökkenését szorgalmazta, mégis a betegeken csattant.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?