Gyógyszeradó: cégek fizetik, mégis a betegek járnak rosszul...

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 09:30

Az APEH 8 milliárd forintnyi gyógyszeradót szedett be az év első hónapjában a gyógyszercégektől, amit át is utalt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Eddig a forgalmazók 90 százaléka teljesítette a 12 százalékos adófizetési kötelezettséget, de a hatóságok remélik, hogy a többiek sem feledkeznek meg feladataikról - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A gyógyszercégek viszont problémásnak tartják az új törvényt, ugyanis csak akkor kell adózni, ha a készítmény forgalomba hozatali engedélye magyar cég birtokában van. Ha külföldi anyavállalat az engedély tulajdonosa, akkor nem kell adót fizetni. Az APEH szerint ez nem így van, ilyenkor a külföldi cégnek kell adószámot kérnie, és befizetni az adót.

A bevezetett törvény hatásai vegyesek ugyanis nem támasztják alá azt a korábbi felvetést, miszerint az azonos hatóanyagú, de olcsóbb gyógyszerek térhódítása a cél. A generikus orvosságok (másolatkészítmények) forgalma az első hét hónapban 17 százalékkal csökkent, miközben az organikus készítményeké 7 százalékkal nőtt. A legnagyobb forgalmat produkáló 20-as listán olyan gyógyszer is szerepel, amelyik több mint 220 százalékos forgalomnövekedést produkált.

Idén az árlicit hatására 1 800 termék ára csökkent, és várhatóan az év végéig ez a kör 2 500-ra fog bővülni. Minden negyedévben megvizsgálják a gyógyszereket, és a legolcsóbb termékek árához igazítják a tb-támogatások mértékét. Azokat a társaságokat, akik nem viszik le kellő mértékben az árakat, egyszerűen törlik a listáról.

A kis piaci részesedéssel rendelkező vállalatok jelentősen csökkentik az árakat, hogy ne essenek ki a versenyből, viszont a nagyvállalatok sokszor azon az áron vállalják a magasabb árakat, hogy lekerülhetnek a tb-listáról. Ez a későbbiekben még problémát is okozhat a betegek ellátásában.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A betegekre gyakorolt hatása sem túl pozitív a törvénynek, ugyanis sok gyógyszer lekerült a tb-támogatottak listájáról, így az előző évhez képest a betegek 12 milliárd forinttal többet fizetettek ugyanazokért a gyógyszerekért. Az OEP viszont örülhet az elért eredményeknek, mivel 30 milliárd forintot takarított meg, vagyis ez az intézkedés is, bár az árak csökkenését szorgalmazta, mégis a betegeken csattant.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09