11 °C Budapest

Kapálóznak a szolgáltatók - már nem vonzó az ingyen telefonálás?

Pénzcentrum
2007. október 19. 12:00

Nem borzolták túlságosan árváltoztatási lépéseikkel a kedélyeket az internetes telefónia reprezentánsai az elmúlt hetek során, a Pénzcentrum.hu által rendszeresen vizsgált szereplők egyike sem szánta rá magát jelentősebb módosításra összel sem. A hazai telefonálókra így csak a forint árfolyamának változása gyakorolhatott hatást, igaz ez is csupán a dollár árfolyamában érvényesült az előző havi körképhez képest. Az összefoglaló táblázatra tekintve persze megállapíthatjuk, hogy a vizsgált 6 desztinációból 4-re van lehetőségünk teljesen ingyen telefonálni, ennél többet pedig aligha várhatunk...

Változatlanul nem árt tudnunk, hogy az általunk fizetendő percdíjakra alapvetően két tényező hat:

• változik a szolgáltatók árpolitikája, vagy
• elmozdulás következik be a forint (euróval, dollárral, vagy fontban szembeni) árfolyamában.

A két tényező közül ez utóbbi szorulhat némi magyarázatra: a legtöbb szolgáltatónál euróban, dollárban, vagy éppen fontban tölthetjük fel virtuális számlánkat, így amennyiben ezt forint számlánkról tesszük, a mindenkor érvényes banki árfolyamon történik meg pénzünk átváltása (Ha devizaszámlát vezetnénk, nem lenne hatással ránk az árfolyamváltozás, ennek azonban pótlólagos költségei vannak.).

Az alábbi táblázatban az egy családba tartozó VoipStunt, VoipCheap, VoipDiscount, VoipBuster és az InternetCalls esetében ki kell emelni, hogy az ingyenesség már hetente csak 300 percre érvényes, az ezt meghaladó percekért 1 penny-t, illetve egy eurócentet kell fizetni a promóciós desztinációk esetében.


A Yahoo honlapja szerint a megadott percdíjakra adó és egyéb díjak jöhetnek, míg másütt ezeket tartalmazzák a táblázatban feltüntetett értékek. A szegmens úttörője, a Skype minden hálózaton kívüli (SkypeOut) hívás után 0,045 eurós bruttó kapcsolási díjat számít fel.

Elmondható, hogy az egyes szolgáltatók percdíjainak tekintetében nem tapasztalható változás, azonban az általunk fizetendő percdíjak forint értéke a dollárban denominált eredeti árak esetében alacsonyabbak az előző havi értékekeknél köszönhetően a forint dollárral szembeni erősödésének.
Az internet-telefónia mozdulatlanságát felpezsdítheti a szerdai bejelentés, amely szerint a MySpace üzenetküldő szoftverének felhasználói és a Skype ügyfelei novembertől ingyenesen hívhatják egymást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Valószínűleg lesz némi átfedés a két szolgáltató ügyfélköre között, azonban ez vélhetően minimális, hiszen más az ügyfélbázis a MySpace és más a Skype esetében. Előbbit inkább a tengerentúlon ismerik és használják, míg utóbbit inkább a nem amerikaiak.

Emellett a Skype egyéb újdonságokkal is megpróbálja feljebb tornászni bevételeit, ebben a hónapban jelenik meg saját mobiltelefonjával, először Nagy-Britanniában, Olaszországban, Hong-Kongban és Ausztráliában.

Összességében egyébiránt elmondható, hogy a magasabb hangminőség mellett érdemes lehet nevesebb szolgáltatót választani azért is, mert ezeknek több felhasználójuk van, így nagyobb eséllyel oldhatunk meg több hívást hálózaton belül, tökéletesen díjmentesen.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?