Piroslámpás számok: mi mennyi?

Pénzcentrum
2007. június 6. 05:40

Hónapról-hónapra beszámolunk Olvasóinknak arról, hol és hogyan lehet az interneten ingyenesen vagy rendkívül olcsón telefonálni. Számos kérdés érkezett szerkesztőségünkbe, melyek azt firtatják, vajon miből élnek akkor az internetes telefonszolgáltatást nyújtó cégek. A profit természetesen nem másból terem, mint az extra, prémium szolgáltatásokból, melyek száma mára szinte végtelen. A következőkben a szegmens úttörője, a Skype kínálati palettáján keresztül mutatjuk be, hogy mostanra az internet alapú telefonálás gyakorlatilag kényelmi jellemzőiben sem különbözik a hagyományostól, egy lényeges különbség akad továbbra is: a számla végösszege. Előrebocsátjuk, az újítások keretében a Skype kissé közel sodródott a világháló piroslámpás részéhez... Lássuk, mivel tehetjük kényelmesebbé és használhatóbbá a fapados szolgáltatást!

"Nem ülök mindig a net előtt"... De nem is kell!

Az internetes telefonálástól ódzkodók legtöbbször emlegetett kifogása, hogy nem szeretnének egész nap a világhálón lógni azért, hogy elérhetők legyenek, éppen ezért számukra a voip-szolgáltatás nem helyettesítheti a hagyományos telefonálást. Valljuk be, ez a kifogás teljesen elfogadható, ma azonban több megoldás is kínálkozik a probléma orvoslására.

Az egyik legkézenfekvőbb a hangpostafiók használata, mely minden szolgáltatónál díjköteles. (Minden szolgáltatónál, hiszen a Skype újításait sorra másolják le a követők, így ez a funkció már a legtöbbeknél elérhető.) A Skype esetében ezen szolgáltatás díja 3 hónapra 5 euró, míg egy egész évre 15 euró. Az összegek nagyságrendje is magyarázatot kíván: az üzleti modell lényege, hogy minél több felhasználót hozzanak be az ingyenes szolgáltatásra, akik közül egyre többet vegyenek rá az olcsó (nagy tömegben mégis szép bevételt hozó) kényelmi szolgáltatások használatára. (A Skype-nak világszerte több mint 170 millió felhasználója van jelenleg.)

Ha valakinek nem elég a hangposta, mert szeretne tényleg mindig elérhető lenni, ezt is megoldhatja, létezik ugyanis már hívásátirányítás funkció is. Ennek működése meglehetősen érdekes a Skype esetében: a hívó félnek ugyanis semmibe nem kerül egy olyan Skype partnert hívni, aki továbbíttatta a hívást, a fogadó fél azonban a SkypeOut tarifák szerinti percdíjat fizeti a beszélgetés után. Ez az összeg a hívást fogadó előre feltöltött Skype-számlájáról kerül levonásra. A díjakkal az alábbi összeállításunkban foglalkoztunk részletesebben, a fent leírtak értelmében ugyanis a Skype hálózaton kívülre irányuló hívások percdíja megegyezik az átirányítási díjjal. (Fizetni természetesen csak a hagyományos - mobil és vezetékes - telefonra történő átirányításkor kell.)

Ránktört a nyár! Mi lesz az árakkal?

Nem csak internetről hívnak - Hogy érnek el?

A Skype ezt a problémát is megoldotta, a többiek pedig ezt is gyorsan lekopírozták. Egyszerűen arról van szó, hogy igényelhetünk magunknak hagyományos telefonszámot, melyet vezetékes és mobilhálózatokból is lehet hívni.

A szolgáltatás díja 3 hónapra 12 dollár, egy egész évre pedig 38 dollár, ebben az árban azonban benne foglaltatik az ajándék hangposta is. A hivatalos nevén SkypeIn-számmal kapcsolatban érdemes még megjegyezni, hogy nem kötelező a lakhelyünknek vagy tartózkodási helyünknek megfelelő régiós számot kérni, tehát ha például a legtöbb ügyfelünk londoni, akkor gond nélkül kérhetünk londoni számot, hogy ügyfeleink olcsóbban érhessenek el minket.

Fókuszban a cégek!

A voip szegmensben a növekedési lehetőséget elsősorban az üzleti felhasználók kegyeinek elnyerése jelenti. Ebbe az irányba természetesen a Skype is tesz erőfeszítéseket, ennek jele a SkypeGroups létrehozása is, melynek keretein belül az előre feltöltött Skype egyenleget több - előre meghatározott - felhasználó használhatja. A központilag menedzselt számla esetében beállítható az automatikus újrafeltöltés és könnyedén nyomtatható ki a könyvelés számára megfelelő számla. Ez a szolgáltatás összességében ingyenes, hiszen azt hivatott elősegíteni, hogy a cégek alkalmazottai üzleti célokra is az olcsóbb internetes telefonálást válasszák.

Közösségépítésben a jövő?

A közösségépítésből, avagy a community-mániából a Skype sem maradhat ki, mely több módon is igyekszik összekovácsolni felhasználóit. Ennek egyik módja a Skypecast, mely nem jelent mást, minthogy bárki létrehozhat egy-egy topic-ot, ahol szívesen fogadja konferenciabeszélgetésre a többi érdeklődőt/hozzászólót. Az eszmecserében legfeljebb 100-an vehetnek részt és a topik tulajdonosa körbeadja a virtuális mikrofont, mintegy moderátorként irányítva a beszélgetést.

A Skypecast mellett némileg közösségépítő célokat szolgálhat a Skype Find is, mellyel többek között éttermeket, üzleteket és online szolgáltatásokat lehet keresni. A cégadatbázist maguk a felhasználók töltik fel, az adatlapokat pedig bárki szabadon szerkesztheti, megosztva véleményét a többiekkel. A keresés eredményeként feljövő cégeket az egyszerűség kedvéért egyetlen kattintással fel is lehet hívni Skype-on. (Mindez természetesen a hatékony hirdetés témakörébe tartozik, ugyanis bárki feltöltheti cégének adatlapját és lehetővé teheti, hogy egyszerűen elérjék potenciális ügyfelei.)

Keress pénzt Skype-pal! "Azt" a szegmenst a Skype sem hagyhatta ki...

Meglehetősen sokat ígérő szolgáltatás béta verziójáról rántotta le a leplet a közelmúltban a Skype, a Prime ugyanis lehetővé teszi, hogy a felhasználók emeltdíjas telefonszolgáltatást hozzanak létre, tehát pénzt szerezzenek azáltal, hogy valaki őket felhívja és beleegyezik a díjfizetésbe. A díj lehet perc-alapú vagy egyszeri tétel is, a szolgáltatótól függően.

A Skype a szolgáltatás bevezetésével kapcsolatban hangsúlyozza, hogy ennek segítségével a világ bármely táján élő szakértővel kapcsolatba léphetünk és igénybe vehetjük segítségüket némi díjfizetés ellenében, míg korábban az emeltdíjas hívások csak egy adott országon belül voltak kivitelezhetőek a hagyományos hálózatokban.

A hívó előre feltöltött Skype számlájáról fizet, a hívás fogadója (a szakértő szolgáltató) azonban az eBay PayPal rendszerén keresztül juthat hozzá pénzéhez. Mindebből persze következik, hogy csak olyan országokból lehet feliratkozni a szolgáltatásra, melyben elérhető a PayPal teljes körű palettája. (Megjegyezzük, hogy már hazánkban is alkalmas a rendszer összegek fogadására, míg korábban csak kifizetni lehetett rajta keresztül.)

A Skype csak mintegy mellékesen veti oda, hogy az emeltdíjas lehetőség a videó-telefonálás esetében is fennáll, mely ha kicsit belegondolunk igen jelentős szegmenst nyit meg az óriáscég előtt...

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16