7 °C Budapest

Drágul a lottó

Pénzcentrum
2007. október 8. 13:50

A Szerencsejáték Zrt. novembertől - két és fél évvel a legutóbbi áremelés után - emeli négy játékának és két sportfogadásának részvételi díját, illetve tétjét, s ezzel egyidőben a nyeremények is nőnek -jelentette az MTI-Eco.

A 2005 márciusa óta érvényes 175 forint helyett 2007. november 4-től az ötöslottón és a Jokeren, november 5-től a Hatoslottón, november 8-tól a Skandináv lottón egy alapjátékért 200 forintot kell majd fizetni. A totó és góltotó fogadások alapdíja november 5-től 50 forint lesz. A változások a kenót, a luxort, a tangót, a puttót, a sorsjegyeket és a tippmixet nem érintik. A Szerencsejáték Zrt. a korábbi időszakokban is általában kétévente igazította a részvételi díjakat az inflációs rátához.

A díjemelést a közleményben azzal indokolják, hogy a játékszervezés költségei - energia- és anyagárak, adatátvitel, üzletek korszerűsítése - az infláció következtében természetszerűleg növekedtek, amelyet a társaság nem szándékozik a nyeremények terhére áthárítani.

A dráguló játékoknál a díjakkal azonos mértékben, mintegy 15 százalékkal a nyeremények is nőnek, ez az alsóbb - jellemzően nem halmozódó - nyerőosztályokban hetente jelentkezik - áll a Szerencsejáték Zrt. közleményében. Az idei adatokat bázisként figyelembe véve az ötöslottón - az extrém esetektől eltekintve - a kéttalálatosokra átlagosan mintegy 200, a hármasokra 2.000, a négyesekre 100-200 ezer forinttal többet vehetnek majd fel a játékosok. Ez a tendencia várható a többi - az áremelésben érintett - játék és sportfogadás esetében is.

A Szerencsejáték Zrt. korábbi közlés szerint 2006-ban 915 millió alapjátékot értékesített, nettó 61 milliárd forint nyereményt fizetett ki - 8 milliárddal többet, amint az addigi 2005-ös csúcs évben -, és 57.2 milliárd forint adót fizetett be a költségvetésbe. A társaság idei terve 138 milliárd forint árbevételt tartalmaz. A cég bevétele tavaly elérte a 140 milliárd forintot, ami 8.2 milliárd forinttal, 6.2 százalékkal haladta meg a 2005. évit.

A szerencsejáték súlya 0.64 százalék a lakosság fogyasztói kosarában. Bár ez nem mondható jelentősnek, a drágulás mégis megjelenhet az inflációs adatban: kerekítve egy tized százalékpontot is emelhet a fogyasztói árindexen. Megjegyezzük, hogy egyre több jele van annak, hogy kisebb őszi árhullám söpör végig az országon, tompítva a mutató bázishatásból eredő jelentős esését. (A szeptemberi, várhatóan így is nagy zuhanást mutató inflációs adat csütörtökön jelenik meg.)

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?