3 °C Budapest

Nyugodt ősz kell és megjönnek a külföldiek

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 10:00

A korábbi években tapasztalható boom után, a tavaly szeptemberi zavargások hatására, érezhetően csökkent a külföldiek érdeklődése Budapest iránt, a főváros turisztikai forgalma a tavalyi évben, 2002 óta először három százalékos visszaesést mutatott.

A BTH Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója, Fekete László a Világgazdaságnak elmondta, hogy az augusztusi hónap már ismét kedvezőnek bizonyult, így elképzelhető, hogy ha az ősz csendes marad, ismét pozitív növekedési ütemmel zárhatják az évet a főváros turisztikai szolgáltatói. Jó jelnek tekinthető az is, hogy a bevételek a forgalomcsökkenés ellenére is elérik a tavalyi évben tapasztalható szintet.

Enyhén optimista hangulatban várják az őszt a Magyar Szállodaszövetség tagjai is. Kovács István szerint az új ferihegyi járatok jót tehetnek Budapestnek, de persze csakis akkor, ha az ősz nyugodt lesz. A szakember szerint üdvözlendő lenne, ha a foglaltsági mutatók javulása mellett lehetőség nyílna arra, hogy a szállodák végre emeljenek nyomott áraikon.

Korántsem ennyire derűlátó a programszervező cégek hangulata, legalábbis ez derül ki Toldi Annamária szavaiból. A Program Centrum vezetője szerint a hazai piacon egyszerre jelentkezik a forgalom visszaesése és a piaci szereplők számának csökkenése.

A piacvezető cég vezetője szerint egyáltalán nem tesz jót a piacnak, hogy több, kevés tapasztalattal rendelkező cég is megjelent a piacon. Toldi Annamária emellett úgy véli, hogy a kulcs Budapest köztisztaságának javításában és a rongálások megfékezésében rejlik.

Problémát jelenthet továbbá, hogy a ferihegyi reptér az európai átlagnál magasabb díjjakkal sújtja a légitársaságokat egy személy földi kiszolgálásáért. Ennek jelentősége, hogy egy nemrégiben elkészült felmérés szerint a turisták többsége a repülőjegy ára alapján választja ki a kívánt célpontot. A BAA ígéretet tett arra, hogy ezt a díjat csökkenteni fogja, de a tulajdonosváltás miatt erre mindeddig nem került sor.

Pozitív változás, hogy a Ryanair 7 új járatot indít Budapestről, és a Malév is bővíti kínálatát, így már Spanyolországba is utazhatunk a légitársasággal. Az idelátogató külföldiek között csökkent a németek és a britek dominanciája, míg feltörekvőben vannak a franciák, oroszok, a skandináv országok lakói és a spanyolok. Tehát mindenképpen bizakodásra ad okot a hazai légitársaság lépése is.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?