Szerencsejáték: Macao vs. Las Vegas

Pénzcentrum
2007. augusztus 28. 14:00

Új vetélytársra talált Las Vegas a szerencsejátékok terén. Úgy tűnik Macao kezd egyre közelebb kerülni az egyeduralkodó Las Vegas-hoz a szerencsejáték turizmus terén. Az új szállodák és kaszinók csak úgy nőnek ki a földből, csalogatva a játékra vágyó közönséget.

A 2,4 milliárd dollárból épített Venetian Macao Szállodakomplexum kedden nyitja meg kapuit a közönség előtt. A játékgépekkel, kártyaasztalokkal teli kaszinója háromszor akkora, mint Las Vegas legnagyobb kaszinója. A 15 ezer ülőhellyel rendelkező sportaréna vetekszik a Madison Square Gardennel, és emellett egy hatalmas konferenciaközpont, bevásárlóközpont, 3 három csatorna gondolákkal került kialakításra.

De ami a legmeglepőbb, hogy a tervezett 14 létesítményből megépült első komplexumot a Las Vegas Sands Vállalat építtette. A tervek megvalósítása után számos luxusszálloda, kaszinó, bár és étterem kap helyet Macao-n, az építkezések előre láthatóan összesen 10-12 milliárd dollárba kerülnek.

Kína már eddig is számos területen múlta felül az Egyesült Államokat, és most a szerencsejáték van terítéken. A legfőbb ok természetesen a pénz. Amikor egy korábban épült komplexum, a Sands Macao megnyitott, az első évben visszahozta az építés költségeit. Mivel Kínában illegális a szerencsejáték, az új macaoi szerencsejáték központ bevételei közelítenek Las Vegashoz. Számos környező országból, és a világ más országából is tömegével érkeznek a játékra vágyó vendégek.

Eddig 4,8 ezer 5 csillagos, és 4 ezer 4 csillagos szállodai szoba áll a vendégek rendelkezésére, de a közeljövőben megvalósuló projektek után további 2,5 ezer 5 csillagos, és 17,5 ezer 4 csillagos lakosztályt lehet majd igénybe venni.

De jelenleg még problémát jelent, hogy az átlagos szerencsejátékos Macao-n csak napi turista Hong Kongból, vagy a környező Kínai városokból, és átlagosan 1,26 napot töltenek itt, a Las Vegasban töltött átlag 3,4 nappal szemben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Las Vegas előnye még egyelőre, hogy a bevételek nemcsak a szerencsejátékból származnak, miközben Macao-n nem nagyon van más, nem játékhoz kötődő elfoglaltság. Ennek változtatása érdekében olyan programokat is próbálnak szervezni, ami miatt azok a turisták is idelátogatnak, akiket nem érdekel a szerencsejáték. Ilyen többek között a nemsokára megrendezésre kerülő teniszmeccs Pete Sampras és Roger Federer között, amire a jegyek kevesebb mint egy nap alatt elkeltek.

A hosszú távú siker azon is múlik, hogy a kormány hogyan tudja javítani a sokszor nem túl jó közbiztonságot, hogy ne legyenek zavargások, illetve vissza tudják szorítani az erőszakot, és a helyi bandák bomlasztó tevékenységét. A kormány másik nagy feladata, a tömegek érkezése. Jelenleg nem képest a közlekedés a várt turistákat befogadni, vagyis szélesíteni kell az utazási lehetőségeket is.

A fentieket tekintve Macao egyelőre nagyon jól halad afelé, hogy átvegye a vezetést a szerencsejátékokból származó bevételek terén, de sok mindenben fejlődnie kell, hogy valóban versenytársa legyen a híres Las Vegasnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?