Szerencsejáték: Macao vs. Las Vegas

Pénzcentrum
2007. augusztus 28. 14:00

Új vetélytársra talált Las Vegas a szerencsejátékok terén. Úgy tűnik Macao kezd egyre közelebb kerülni az egyeduralkodó Las Vegas-hoz a szerencsejáték turizmus terén. Az új szállodák és kaszinók csak úgy nőnek ki a földből, csalogatva a játékra vágyó közönséget.

A 2,4 milliárd dollárból épített Venetian Macao Szállodakomplexum kedden nyitja meg kapuit a közönség előtt. A játékgépekkel, kártyaasztalokkal teli kaszinója háromszor akkora, mint Las Vegas legnagyobb kaszinója. A 15 ezer ülőhellyel rendelkező sportaréna vetekszik a Madison Square Gardennel, és emellett egy hatalmas konferenciaközpont, bevásárlóközpont, 3 három csatorna gondolákkal került kialakításra.

De ami a legmeglepőbb, hogy a tervezett 14 létesítményből megépült első komplexumot a Las Vegas Sands Vállalat építtette. A tervek megvalósítása után számos luxusszálloda, kaszinó, bár és étterem kap helyet Macao-n, az építkezések előre láthatóan összesen 10-12 milliárd dollárba kerülnek.

Kína már eddig is számos területen múlta felül az Egyesült Államokat, és most a szerencsejáték van terítéken. A legfőbb ok természetesen a pénz. Amikor egy korábban épült komplexum, a Sands Macao megnyitott, az első évben visszahozta az építés költségeit. Mivel Kínában illegális a szerencsejáték, az új macaoi szerencsejáték központ bevételei közelítenek Las Vegashoz. Számos környező országból, és a világ más országából is tömegével érkeznek a játékra vágyó vendégek.

Eddig 4,8 ezer 5 csillagos, és 4 ezer 4 csillagos szállodai szoba áll a vendégek rendelkezésére, de a közeljövőben megvalósuló projektek után további 2,5 ezer 5 csillagos, és 17,5 ezer 4 csillagos lakosztályt lehet majd igénybe venni.

De jelenleg még problémát jelent, hogy az átlagos szerencsejátékos Macao-n csak napi turista Hong Kongból, vagy a környező Kínai városokból, és átlagosan 1,26 napot töltenek itt, a Las Vegasban töltött átlag 3,4 nappal szemben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Las Vegas előnye még egyelőre, hogy a bevételek nemcsak a szerencsejátékból származnak, miközben Macao-n nem nagyon van más, nem játékhoz kötődő elfoglaltság. Ennek változtatása érdekében olyan programokat is próbálnak szervezni, ami miatt azok a turisták is idelátogatnak, akiket nem érdekel a szerencsejáték. Ilyen többek között a nemsokára megrendezésre kerülő teniszmeccs Pete Sampras és Roger Federer között, amire a jegyek kevesebb mint egy nap alatt elkeltek.

A hosszú távú siker azon is múlik, hogy a kormány hogyan tudja javítani a sokszor nem túl jó közbiztonságot, hogy ne legyenek zavargások, illetve vissza tudják szorítani az erőszakot, és a helyi bandák bomlasztó tevékenységét. A kormány másik nagy feladata, a tömegek érkezése. Jelenleg nem képest a közlekedés a várt turistákat befogadni, vagyis szélesíteni kell az utazási lehetőségeket is.

A fentieket tekintve Macao egyelőre nagyon jól halad afelé, hogy átvegye a vezetést a szerencsejátékokból származó bevételek terén, de sok mindenben fejlődnie kell, hogy valóban versenytársa legyen a híres Las Vegasnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24