21 °C Budapest

Többet utazunk, mint egy éve, többet is költünk

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 09:40

2007 első félévében 7 százalékkal több külföldi turista látogatta meg hazánkat, mint egy évvel korábban. Mi is többet utazunk külföldre, összesen 7,9 millió alkalommal, ez 4 százalékkal haladja meg a 2006. első félévi adatokat - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

A külföldről érkezők összesen 402 milliárd forintot költöttek hazánkban, míg mi 236 milliárd forinttal könnyítettük meg pénztárcánkat a nyaralás alatt. Az egyenleg így 166 milliárd forint, amely 48 milliárd forinttal jelent kevesebbet az egy évvel korábbinál, ennek romlása a KSH szerint leginkább a külföldre utazók költekezése megemelkedésének róható fel.

A Magyarországra érkező külföldiek számának emelkedésében az egy napos utazások játszották a döntő szerepet, ebben 10 százalékos növekedés volt tapasztalható. Ezzel szemben a több napra maradó külföldiek száma 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Tavalyhoz képest többen érkeztek Lengyelországból és Csehországból, míg Nagy-Britanniából, Ukrajnából és Szlovéniából kevesebben.


A külföldiek által leginkább kedvelt régió továbbra is Budapest, valamint Nyugat-Dunántúl. A kedvelt célpont, a Balaton részesedése is emelkedett.


Az év első félévében 7,9 millió alkalommal utaztunk külföldre, javarészt egy napra. Ezen utazások fele vásárlási céllal valósult meg, a többnapos utak esetében ez az arány már jóval kevesebb. A turisztikai motivációjú utazások az egynapos utazásoknak csak 29%-át képviselték, míg a többnapos utazások 81%-át, azaz a túlnyomó többséget. Jelentős volt a munkavégzés célú kiutazások aránya az egynapos utazásokon belül (17%), de még a többnaposak esetében is csaknem 13%-ot ért el a KSH adatai szerint.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?