Többet utazunk, mint egy éve, többet is költünk

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 09:40

2007 első félévében 7 százalékkal több külföldi turista látogatta meg hazánkat, mint egy évvel korábban. Mi is többet utazunk külföldre, összesen 7,9 millió alkalommal, ez 4 százalékkal haladja meg a 2006. első félévi adatokat - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

A külföldről érkezők összesen 402 milliárd forintot költöttek hazánkban, míg mi 236 milliárd forinttal könnyítettük meg pénztárcánkat a nyaralás alatt. Az egyenleg így 166 milliárd forint, amely 48 milliárd forinttal jelent kevesebbet az egy évvel korábbinál, ennek romlása a KSH szerint leginkább a külföldre utazók költekezése megemelkedésének róható fel.

A Magyarországra érkező külföldiek számának emelkedésében az egy napos utazások játszották a döntő szerepet, ebben 10 százalékos növekedés volt tapasztalható. Ezzel szemben a több napra maradó külföldiek száma 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Tavalyhoz képest többen érkeztek Lengyelországból és Csehországból, míg Nagy-Britanniából, Ukrajnából és Szlovéniából kevesebben.


A külföldiek által leginkább kedvelt régió továbbra is Budapest, valamint Nyugat-Dunántúl. A kedvelt célpont, a Balaton részesedése is emelkedett.


Az év első félévében 7,9 millió alkalommal utaztunk külföldre, javarészt egy napra. Ezen utazások fele vásárlási céllal valósult meg, a többnapos utak esetében ez az arány már jóval kevesebb. A turisztikai motivációjú utazások az egynapos utazásoknak csak 29%-át képviselték, míg a többnapos utazások 81%-át, azaz a túlnyomó többséget. Jelentős volt a munkavégzés célú kiutazások aránya az egynapos utazásokon belül (17%), de még a többnaposak esetében is csaknem 13%-ot ért el a KSH adatai szerint.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?