12 °C Budapest

Hová lett Budapest?! - A világ legdrágább városai...

Pénzcentrum
2007. június 19. 05:55

Újra közzétette a világ legdrágább városainak listáját a Mercer Human Resource Consulting, melynek élén ugyanúgy, mint tavaly, most is Moszkva végzett. A 143 várost tartalmazó lista első ötven helyezettje között a közép-európai városok közül Prága és Pozsony is feltűnik, azonban Budapest úgy tűnik egyre olcsóbbá válik...

Évek óta minden júniusban közzéteszi a Mercer Human Resource Consulting a világ 143 főbb városának drágasági rangsorát, mely a mindennapi megélhetés költségein alapszik: kosarának alapja mintegy 200 áru és szolgáltatás, melyek között élelmiszerek, háztartási cikkek, ingatlanok, közlekedési, fuvarozási, szórakoztatási szolgáltatások és sok más egyéb található.

A világ legdrágább városának idén is az a Moszkva mutatkozott, mely tavaly hódította meg az első helyet. London három hellyel előrébb ugrott és így már az angol főváros minősül a világ második legdrágább lakhelyének. A listán a városok New York-hoz viszonyítva szerepelnek és a számok szerint 34.4, London pedig 26%-kal magasabb árfekvésű az amerikai metropolisznál.

London-t a listán három ázsiai óriás követi: sorrendben Szöul, Tokyo és Hongkong.

Az amerikai városok hihetetlenül visszacsúsztak a listán, ami a dollár gyengülésének köszönhető: New York 5 hellyel a 15. helyezésig zuhant, míg a második legdrágább USA város, Los Angeles a tavalyi 29 helyett már csak a 42. a listán.

A legolcsóbb városok az amerikaiak számára kontinensük déli részén találhatók, ugyanis az utolsó helyezett Paraguay fővárosa (Asuncion) például csak fele olyan drága, mint New York. A Latin Amerika két legdrágább városa, Sao Paulo és Rio de Janeiro még mindig csak a 62., illetve a 64. helyezéseket foglalják el.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindeközben a Közel-Kelet legdrágábbjának Tel-Aviv tekinthető a maga 17. helyezésével, miközben Afrika "csúcsán" a gánai Accra áll a 76. helyével.

A közép-kelet európai országok 2005-ben hirtelen sokkolták a világot drágaságukkal: a régióban akkor legköltségesebbnek minősülő Budapest a 24. helyre ugrott, azonban tavaly már csak a 65. helyezett lett fővárosunk, idén pedig meg sem említi az elsősorban az első 50 helyezettel foglalkozó sajtóközlemény. Nagyot drágult ugyanakkor Pozsony: immár a 31. helyen tartózkodik, amivel olyan fejlett városokat előznek meg, mint például München, Frankfurt, vagy éppen Los Anageles.

A közép-kelet európai fővárosok közül Prága fért még fel az első 50 listájára: a cseh település a 49. helyet szerezte meg, megelőzve ezzel az 50.-ként befutott Algírt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?