7 °C Budapest

A nyugdíjasoknak a legnehezebb

Pénzcentrum
2007. június 18. 10:30

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) inflációs adatai alapján egyértelműen látható, hogy az áremelkedés a nyugdíjasokat súlyosabban érinti, mint a teljes lakosságot. Május során a pénzromlás az előző év azonos időszakához képest 8,5 százalék volt, míg a nyugdíjasoknál 11,4 százalék - írja a Magyar Hírlap.

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy február során 3,5 százalékos különbség mutatkozott az inflációban a teljes lakosság valamint a nyugdíjasok között, melynek oka, hogy a két csoport fogyasztási szerkezete eltérő.

A nyugdíjasok fogyasztásában lényegesen nagyobb súllyal szerepel a háztartási energia, a gáz, valamint a távfűtés. Az ezekre fordított kiadások a teljes lakosság körében 8,7 százalékos arányt képviselnek a fogyasztói kosárban, míg a nyugdíjasok esetében ez az arány 15 százalék.

Hasonló eltérés tapasztalható az élelmiszerek tekintetében is, egy átlagos magyar háztartás összes kiadásának 22 százalékát, míg a nyugdíjasok 30 százalékát fordítják élelmiszer-vásárlásra.

Emellett meg kell jegyezni, hogy a nyugdíjasok jövedelmi viszonyaiban legalább oly mértékű a különbség, mint a lakosság egészében, így valószínűsíthető, hogy a kisnyugdíjasok körében súlyosabbak az infláció hatásai.

A gyógyszerárak emelkedése sem kedvez a nyugdíjasoknak, ugyanis itt egy év alatt 18 százalékos volt a drágulás mértéke. Egy nyugdíjas kiadásainak 6,2 százalékát, egy átlagos háztartás ezzel szemben 2,7 százalékát költi gyógyszerekre.

A főosztályvezető-helyettes szerint a pénzromlás üteme szeptemberben, az áfa-kulcsok, valamint az energiaárak emelése után kezdett emelkedni, majd márciusban érte el a tetőpontot. Ekkor az infláció kilenc százalék volt, a nyugdíjas infláció pedig 12,4 százalék.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?