15 °C Budapest

A nyugdíjasoknak a legnehezebb

Pénzcentrum
2007. június 18. 10:30

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) inflációs adatai alapján egyértelműen látható, hogy az áremelkedés a nyugdíjasokat súlyosabban érinti, mint a teljes lakosságot. Május során a pénzromlás az előző év azonos időszakához képest 8,5 százalék volt, míg a nyugdíjasoknál 11,4 százalék - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy február során 3,5 százalékos különbség mutatkozott az inflációban a teljes lakosság valamint a nyugdíjasok között, melynek oka, hogy a két csoport fogyasztási szerkezete eltérő.

A nyugdíjasok fogyasztásában lényegesen nagyobb súllyal szerepel a háztartási energia, a gáz, valamint a távfűtés. Az ezekre fordított kiadások a teljes lakosság körében 8,7 százalékos arányt képviselnek a fogyasztói kosárban, míg a nyugdíjasok esetében ez az arány 15 százalék.

Hasonló eltérés tapasztalható az élelmiszerek tekintetében is, egy átlagos magyar háztartás összes kiadásának 22 százalékát, míg a nyugdíjasok 30 százalékát fordítják élelmiszer-vásárlásra.

Emellett meg kell jegyezni, hogy a nyugdíjasok jövedelmi viszonyaiban legalább oly mértékű a különbség, mint a lakosság egészében, így valószínűsíthető, hogy a kisnyugdíjasok körében súlyosabbak az infláció hatásai.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A gyógyszerárak emelkedése sem kedvez a nyugdíjasoknak, ugyanis itt egy év alatt 18 százalékos volt a drágulás mértéke. Egy nyugdíjas kiadásainak 6,2 százalékát, egy átlagos háztartás ezzel szemben 2,7 százalékát költi gyógyszerekre.

A főosztályvezető-helyettes szerint a pénzromlás üteme szeptemberben, az áfa-kulcsok, valamint az energiaárak emelése után kezdett emelkedni, majd márciusban érte el a tetőpontot. Ekkor az infláció kilenc százalék volt, a nyugdíjas infláció pedig 12,4 százalék.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00