23 °C Budapest

Rázós nyár vár ránk - összeomolhat a rendszer a klímák miatt

Pénzcentrum
2007. június 14. 10:30

Tegnap össze kellett hívni a villamosenergia-ipari krízisbizottságot. A szakemberek szerint a hazai erőműrendszer nem képes lépést tartani a klímaberendezések rohamos mértékű térnyerésével - írja a Népszabadság.

A hatályos rendelet szerint a bizottságot akkor kell összehívni, amikor az áramellátó-rendszer biztonsági tartalékai a napi igények 10 százaléka alá csökkennek. Ez a helyzet most előállt, méghozzá a klímaberendezések növekvő energiaigénye miatt.

Hazánk energiaigénye egy meleg nyári napon mintegy 5700 megawatt. Kizárólag a klímaberendezések miatt évente 60 megawattal, vagyis egy nagyközség fogyasztásával emelkednek az igények. Annak ellenére, hogy a beépített áramtermelő kapacitás mintegy 8000 megawatt, tegnapra a bármikor bevethető egységek kapacitása 600 megawatt alá csökkent.

Ennek oka Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek vezérigazgató-helyettese szerint a tervezett kiesések, valamint a rendkívüli üzemzavarokon felül az, hogy amióta a délszláv térségben megemelkedett az áram ára, nagymértékben megnőtt az áramimport.

A munkabizottsági ülésen kizárólag arról döntöttek, hogy rövid távon megvizsgálnak néhány lehetőséget. A vezérigazgató-helyettes szerint megoldást jelenthet például, hogy nagy melegben a szolgáltatók ne indítsák már délután el az "éjszakai áram" nevet viselő vezérelt áramszolgáltatást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vinkovits András, a rendszerirányításért felelős Mavir Zrt. vezérigazgatója szerint inkább rugalmasabb terheléselosztásra volna szükség. Mártha hosszabb távon új erőművek építésében látja a megoldást, emellett külföldi példák alapján azt javasolná a lakossági fogyasztóknak, hogy a napi csúcsok idején (reggel 8 és este 9 között) ne használják azokat a nagy áramfogyasztó berendezéseket, amelyek működtetését későbbre lehet halasztani.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?