Rázós nyár vár ránk - összeomolhat a rendszer a klímák miatt

Pénzcentrum
2007. június 14. 10:30

Tegnap össze kellett hívni a villamosenergia-ipari krízisbizottságot. A szakemberek szerint a hazai erőműrendszer nem képes lépést tartani a klímaberendezések rohamos mértékű térnyerésével - írja a Népszabadság.

A hatályos rendelet szerint a bizottságot akkor kell összehívni, amikor az áramellátó-rendszer biztonsági tartalékai a napi igények 10 százaléka alá csökkennek. Ez a helyzet most előállt, méghozzá a klímaberendezések növekvő energiaigénye miatt.

Hazánk energiaigénye egy meleg nyári napon mintegy 5700 megawatt. Kizárólag a klímaberendezések miatt évente 60 megawattal, vagyis egy nagyközség fogyasztásával emelkednek az igények. Annak ellenére, hogy a beépített áramtermelő kapacitás mintegy 8000 megawatt, tegnapra a bármikor bevethető egységek kapacitása 600 megawatt alá csökkent.

Ennek oka Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek vezérigazgató-helyettese szerint a tervezett kiesések, valamint a rendkívüli üzemzavarokon felül az, hogy amióta a délszláv térségben megemelkedett az áram ára, nagymértékben megnőtt az áramimport.

A munkabizottsági ülésen kizárólag arról döntöttek, hogy rövid távon megvizsgálnak néhány lehetőséget. A vezérigazgató-helyettes szerint megoldást jelenthet például, hogy nagy melegben a szolgáltatók ne indítsák már délután el az "éjszakai áram" nevet viselő vezérelt áramszolgáltatást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vinkovits András, a rendszerirányításért felelős Mavir Zrt. vezérigazgatója szerint inkább rugalmasabb terheléselosztásra volna szükség. Mártha hosszabb távon új erőművek építésében látja a megoldást, emellett külföldi példák alapján azt javasolná a lakossági fogyasztóknak, hogy a napi csúcsok idején (reggel 8 és este 9 között) ne használják azokat a nagy áramfogyasztó berendezéseket, amelyek működtetését későbbre lehet halasztani.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem