15 °C Budapest

Rázós nyár vár ránk - összeomolhat a rendszer a klímák miatt

Pénzcentrum
2007. június 14. 10:30

Tegnap össze kellett hívni a villamosenergia-ipari krízisbizottságot. A szakemberek szerint a hazai erőműrendszer nem képes lépést tartani a klímaberendezések rohamos mértékű térnyerésével - írja a Népszabadság.

A hatályos rendelet szerint a bizottságot akkor kell összehívni, amikor az áramellátó-rendszer biztonsági tartalékai a napi igények 10 százaléka alá csökkennek. Ez a helyzet most előállt, méghozzá a klímaberendezések növekvő energiaigénye miatt.

Hazánk energiaigénye egy meleg nyári napon mintegy 5700 megawatt. Kizárólag a klímaberendezések miatt évente 60 megawattal, vagyis egy nagyközség fogyasztásával emelkednek az igények. Annak ellenére, hogy a beépített áramtermelő kapacitás mintegy 8000 megawatt, tegnapra a bármikor bevethető egységek kapacitása 600 megawatt alá csökkent.

Ennek oka Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek vezérigazgató-helyettese szerint a tervezett kiesések, valamint a rendkívüli üzemzavarokon felül az, hogy amióta a délszláv térségben megemelkedett az áram ára, nagymértékben megnőtt az áramimport.

A munkabizottsági ülésen kizárólag arról döntöttek, hogy rövid távon megvizsgálnak néhány lehetőséget. A vezérigazgató-helyettes szerint megoldást jelenthet például, hogy nagy melegben a szolgáltatók ne indítsák már délután el az "éjszakai áram" nevet viselő vezérelt áramszolgáltatást.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Vinkovits András, a rendszerirányításért felelős Mavir Zrt. vezérigazgatója szerint inkább rugalmasabb terheléselosztásra volna szükség. Mártha hosszabb távon új erőművek építésében látja a megoldást, emellett külföldi példák alapján azt javasolná a lakossági fogyasztóknak, hogy a napi csúcsok idején (reggel 8 és este 9 között) ne használják azokat a nagy áramfogyasztó berendezéseket, amelyek működtetését későbbre lehet halasztani.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?