Bioépítészet - lehetőség az élhetőbb környezetre

Pénzcentrum
2007. március 26. 12:00

Miről van szó? Hallhattunk már bioboltokról, biogazdaságról. De a bioépítészetről eddig keveset olvashattunk, így utánajártunk, mit is takar a kifejezés. Azt is megtudtuk, miért hasznos, miért lehet jó a bioépítészet eszközeihez folyamodni.

Miért van szükség a bioépítészetre?

Monostory Péter, a Magyar Bioépítészeti Egyesület (MBE) elnöke szerint a bioépítészet kialakulása egészen a Föld népességének növekedő ütemére vezethető vissza. Ugyanis ennek következtében a fogyasztás mértéke is emelkedik, amely pedig a termelés növelésének szükségességét eredményezi. Ez maga után vonja a természeti kincsek fokozott kiaknázását, az energiafelhasználás növekedését, a fokozott hulladékképződést, a káros anyagok kibocsátásának emelkedését, valamint az urbanizációt.

Ezen tényezők hatásaként alakultak ki az elnök szerint napjaink jelenségei, melyeket többek globális felmelegedésként, klímaváltozásként, a nagyvárosi lét válságaként élünk meg. Mindezen problémák lehetséges megoldása Monostory Péter szerint már nem csupán technikai kérdés, hanem a műszaki tudományok mellett szükség van a társadalomtudományok eredményeire is.

A Föld fejlődésének fenttarthatóságához maga az építészet is hozzájárulhat a saját eszközeivel - emelte ki Monostory Péter. Így tehát a bioépítészet előtérbe helyezi a természetben megtalálható anyagokat, olyan anyagokat használ, amelyek gyártása, előállítása kevés energiát igényel, illetve kevés környezetszennyezéssel jár. Fontos az is, hogy az egyes épületek kevés, és lehetőleg megújuló energiát hasznosítsanak, a káros anyagok kibocsátása alacsonyan maradjon. Ha az épület elbontásra kerül, a kibontott anyagok ne terheljék a környezetet. Mindemellett az elnök szerint fontos az is, hogy településszinten megszervezett módon épüljenek olyan épületek, amelyeket a természet károsodás nélkül képes befogadni.

Bioépítészet - mi is ez?

Mint azt Monostory Pétertől megtudtuk, a bioépítészet tulajdonképpen az ökologikus építészet egyik irányzata, amelyben tehát előtérbe kerül az épület, és környezetének vizsgálata. A bioépítészet pedig az elnök definíciója szerint a fenntartható fejlődést előtérbe helyező építészet, amely arra törekszik, hogy az épület építése környezetkímélő anyagokkal, technológiákkal történjen, használata egész élettartama alatt minél kevesebb károsanyag-kibocsátással történjék, valamint az épület elbontásakor a felhasznált anyagok visszakerüljenek a természetes körforgásba.

Talán némi meglepetésre adhat okot, de a bioépítészet nem is olyan újdonság hazánkban, így például Dr. Kuba Gellért, okleveles építészmérnök, nyugalmazott egyetemi tanár, vezető tervező már több, mint 30 éve tervez bioszolár házakat és tanít a bioépítészetről az egyetemen.

Az MBE elnöke felhívta figyelmünket, hogy a bioépítészeten belül is több különböző irányzatot különböztethetünk meg (építésbiológiai, bioklimatikus, bioszoláris irányzat) annak alapján, hogy az egyes környezetkímélő eszközök, anyagok, megoldások tekintetében melyeket helyezi előtérbe a tervező.

A bioépítészet során a leginkább használt eszközök: kövek, fa, vályog, tégla, cserép, természetes pala, nád, szalma, kender, parafa, üveg, kavics, homok, mész, gipsz, föld, a természetes eredetű pácok, lakkok, bevonó anyagok és az újrahasznosított, esetenként bontásból származó anyagok.

Miért hasznos?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Darabos Balázs, okleveles építészmérnök építész tervező, kiemelte, hogy a bioépítészet alapvető hasznossága abban rejlik, hogy bio-fiziológiailag egészséges és energiatakarékos lesz az épület. A bioépítészet elvei alapján kialakított épületek építészetileg oly módon vannak kialakítva, hogy a friss levegő áramlik az épületben.

Az építész tervező szerint a bioépítészet másik előnye az épületek, és a felhasznált anyagok tartóssága, illetve az azokhoz kapcsolódó minimális karbantartási igény. Darabos Balázs kiemelte, ha a bioépítészet elvei alapján építenek meg egy házat, akkor az - gépészeti berendezés nélkül is - szinte önmagától jól működik.

Az MBE elnöke szerint a szakemberek által a közeljövőben jósolt ökológiai katasztrófa elkerülhető, ha környezetkímélő technológiát alkalmazunk (azaz redukáljuk a szennyező anyagok kibocsátását, s úgynevezett ökológiai szemléletet alkalmazunk).

Miben más a bioépítészet, mint a hagyományos építészet?

Monostory Péter szerint az alapvető különbség az eltérő szemléletmódból fakad, a bioépítészet egész élettartam-elemzésén alapuló megfontolást, tervezést és építményhasználatot takar. Amellett, hogy a hagyományos építészettől a felhasznált anyagok tekintetében is eltérés tapasztalható, a bioépítészet az épületek megformálásában és megjelenítésében is eltér a hagyományostól.

A bioépítészet többek között megjelenik a tömegformálásban, s a homlokzatépítésben is. Funkcionális és esztétikai elemként is szolgál a napelem, a napkollektor, a hőszivattyú, a Trombe-fal, a légréteges falak, a zöldtető, a télikert, a zöldfal, a komposzttoilette, a gyökérzónás szennyvízkezelés és az esővíz-hasznosítás.

Mennyibe kerül?

Mennyibe kerül mindez?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem