9 °C Budapest

Felháborító BKV-bírság: a jogszabály sem véd meg?

Pénzcentrum
2007. június 11. 08:30

A Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője szerint nem törvénysértő az otthonfelejtett bérletek után június 1-jétől 2500 Ft-ra megemelt pótdíj mértéke. A díjtétel ezzel a 7350 Ft-os bérlet harmada lett, mellyel sokak szerint nem a notórius bliccelőket sújtja a közlekedési vállalat, nekik ugyanis még így is megéri vállalni a kockázatot - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hivatal vezetője kiemelte, hogy az aránytalanság megállapítása nem tartozik jogkörükbe, emlékeztetett ugyanakkor a tévékészülékek egykori üzembentartási díjával kapcsolatos alkotmánybírósági határozatra, mely kimondta, hogy ha egy szolgáltatásért az egyébként indokoltnál kevesebbet vagy jelképes összeget kell fizetni, akkor ennek elmulasztásakor helye van az aránytalanul nagy büntetésnek.

Emlékezetes, hogy egy kormányrendelet alapján komoly bírsággal kellett számolniuk azoknak, akik nem fizettek. A szankció ugyan sértette a polgári törvénykönyv arányosságra vonatkozó elvét, az alkotmányossági próbát azonban kiállta.

Kérdés persze, hogy mennyire tekinthető jelképesnek a 7350 Ft-os havibérlet ár, a BKV álláspontja szerint azonban ez továbbra sem fedezi a tényleges utazási költségeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00