13 °C Budapest

Újabb durva húzás: bolondját járatják az Auchan vásárlóival!

Pénzcentrum
2007. április 16. 05:40

Az Auchan nem viccel... Érdekes eredményeket hozott a Pénzcentrum.hu havi rendszerességű bevásárló-körképének áprilisi felvonása, melyben többek között azzal szembesültünk, hogy korántsem lehetetlen ugyanabban az üzletben négy hét különbséggel ugyanazon árukért összességében 7%-kal többet fizetni, mint korábban. A trükkre az Auchan volt képes, melynek esetében mindenképpen megér egy pillantást az áralakulást ábrázoló grafikon a hektikus ingadozások miatt. Az eredmények közül ki kell emelni, hogy a vizsgált üzletekben árukosarunkra vetítve egyetlen hónap alatt 1,7%-os az átlagos drágulás mértéke, míg év/év alapon 14%-ot meghaladó inflációt mértünk. Utóbbi értéket részben az magyarázza, hogy tavaly áprilisban sikerült beleszaladnunk egy komoly akciós időszakba, a bázist ennek hatásaival korrigálva nagyságrendileg most is 6,5%-os lenne az éves infláció esetünkben. Lássuk, hol éri meg leginkább vásárolni!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti árváltozást ábrázoló grafikonon jól látszik, hogy az Auchan elsősége pünkösdinek bizonyult, a drasztikus (7%-os) áremelés és a Metro (3,5%-os) árcsökkentésének hatására visszakerült a korona a sokszoros első helyezetthez. Figyelemre méltó, hogy a Corának ismét sikerült a nem éppen olcsó Tesco szintjére repíteni árait, kíváncsian várjuk, hogy újra összejön-e az előzés...

Az év/év alapú árváltozásokat bemutató alábbi grafikon nagyságrendileg az előző hónapban felvázoltakat erősíti meg: a liszt jelentős drágulása magával húzta a kenyér árát, míg a kiválasztott fogkrémet most olcsóbban vehetjük meg, mint egy évvel korábban. Az alkoholos italok esetében a jelentős áremelkedés a bázisidőszaki akciós áraknak köszönhető, mely faktor egyben a kosárra vetített átlagos árváltozást is torzítja, ahogy azt korábban kiemeltük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Mit? Hol? Mennyiért?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?