6 °C Budapest

Újabb durva húzás: bolondját járatják az Auchan vásárlóival!

Pénzcentrum
2007. április 16. 05:40

Az Auchan nem viccel... Érdekes eredményeket hozott a Pénzcentrum.hu havi rendszerességű bevásárló-körképének áprilisi felvonása, melyben többek között azzal szembesültünk, hogy korántsem lehetetlen ugyanabban az üzletben négy hét különbséggel ugyanazon árukért összességében 7%-kal többet fizetni, mint korábban. A trükkre az Auchan volt képes, melynek esetében mindenképpen megér egy pillantást az áralakulást ábrázoló grafikon a hektikus ingadozások miatt. Az eredmények közül ki kell emelni, hogy a vizsgált üzletekben árukosarunkra vetítve egyetlen hónap alatt 1,7%-os az átlagos drágulás mértéke, míg év/év alapon 14%-ot meghaladó inflációt mértünk. Utóbbi értéket részben az magyarázza, hogy tavaly áprilisban sikerült beleszaladnunk egy komoly akciós időszakba, a bázist ennek hatásaival korrigálva nagyságrendileg most is 6,5%-os lenne az éves infláció esetünkben. Lássuk, hol éri meg leginkább vásárolni!

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti árváltozást ábrázoló grafikonon jól látszik, hogy az Auchan elsősége pünkösdinek bizonyult, a drasztikus (7%-os) áremelés és a Metro (3,5%-os) árcsökkentésének hatására visszakerült a korona a sokszoros első helyezetthez. Figyelemre méltó, hogy a Corának ismét sikerült a nem éppen olcsó Tesco szintjére repíteni árait, kíváncsian várjuk, hogy újra összejön-e az előzés...

Az év/év alapú árváltozásokat bemutató alábbi grafikon nagyságrendileg az előző hónapban felvázoltakat erősíti meg: a liszt jelentős drágulása magával húzta a kenyér árát, míg a kiválasztott fogkrémet most olcsóbban vehetjük meg, mint egy évvel korábban. Az alkoholos italok esetében a jelentős áremelkedés a bázisidőszaki akciós áraknak köszönhető, mely faktor egyben a kosárra vetített átlagos árváltozást is torzítja, ahogy azt korábban kiemeltük.

A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Mit? Hol? Mennyiért?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?