13 °C Budapest

Húsbavágó áremelés a Tescóban! Hol vásárolhatsz a legolcsóbban?

Pénzcentrum
2007. január 8. 08:00

A Tesco nem viccel! Egyetlen hónap alatt átlagosan 4.5%-kal drágult a Pénzcentrum.hu árukosara, az áralakulást szemléltető grafikonunkra pillantva rögtön látszik, hogy szinte minden vizsgált piaci szereplő felfelé mozdította árait. Kivételt egyedül az Auchan jelent, de ebben az esetben is mindössze arról van szó, hogy az áremelést egy hónappal előbbre hozták, így most halvány csökkentés is belefért. A legolcsóbb és legdrágább üzlet közti eltérés a blokkon csaknem 11%-ra nőtt, ha pedig mindent a legolcsóbban veszünk meg, akkor mintegy 24%-ot spórolhatunk a legdrágább forgatókönyvvel szemben. Lássuk, mit hozott eddig az újév!

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az alábbi grafikon a Pénzcentrum.hu árkörképének kezdete óta mutatja a mosópor nélküli árak alakulását üzletenkénti bontásban. A januári értékekből tisztán látszik, hogy szinte minden piaci szereplő jelentős áremelést hajtott végre, a sorból azonban még így is kilóg a Tesco, mely 7.6%-os drágításával megközelítette a Kaiser's árszintjét. A brit hipermarket többször bizonyította már, mennyire biztos a dolgában, a "legkisebb is számít" imázs ugyanis olyan erősen él a fogyasztókban, hogy a legdrágábbról is elhiszik, hogy olcsó, ha a kék csíkos üzletben járnak...


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Hol érdemes vásárolni?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?