12 °C Budapest

Döbbenten álltunk az Auchan kasszájánál...

Pénzcentrum
2007. március 20. 05:30

Előzött az Auchan! Pontosan egy éve indította útjára a Pénzcentrum.hu havi rendszerességű árkörképét, mostanra tehát már év/év alapú árváltozást, azaz szubjektív árukosarunkra kalkulált inflációt is számíthatunk adatainkból. A kép vegyes: míg az elmúlt hónap a korábbi áremelések után a vizsgált üzletek és termékek esetében átlagosan 0,6%-os árcsökkenést hozott, addig idén márciusban átlagosan 6,54%-kal kellett többet fizetnünk kosarunk megvételéért, mint egy évvel korábban. A vizsgált kiskereskedelmi egységek sorrendjében azonban hatalmas változás következett be: elveszítette első helyét a csaknem örök aranyérmes Metro, miután az Auchan drasztikus árcsökkentést hajtott végre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az alábbi, üzletenkénti árváltozást szemléltető grafikonon jól látható, hogy a Metro csaknem 5%-os áremelésével felzárkózott a mezőnyhöz, ezzel egyidejűleg azonban az Auchan 4,5%-ot meghaladó mértékben mérsékelte árait a vizsgált kosárra vetítve, így helycsere következett be a dobogó első két fokán. (Az alábbi ábra számai a mosópor árát nem tartalmazzák, mivel ezt időközben vettük fel a bevásárló listára.)

Az év/év alapú árváltozást termékenkénti bontásban, a vizsgált üzletek árait átlagolva vázoljuk fel. Körképünk alapján márciusra 6,54%-os éves drágulás adódik a kosár egészére, ezen átlag azonban számos szélsőséges értéket elfed, a liszt ugyanis csaknem 55%-kal kerül többe, mint egy évvel korábban, mely maga után vonta a kenyér jelentős drágulását is, a kiválasztott fogkrémért azonban 5%-kal kevesebbet kellett fizetnünk, mint az előző év azonos időszakában.

A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Mit hol érdemes megvenni?

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Egy hónap múlva ismét megnézzük, hova érdemes betérni...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?