Többet költünk gyógyszerekre, mint tavaly

Pénzcentrum
2007. április 16. 10:00

Mintegy harmincöt százalékkal kerülnek többe az egészségügyi szolgáltatások a magyar családoknak az életbe lépett egészségügyi reformok után - írja a Napi Gazdaság.

A Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó cég kutatása szerint havonta 15 ezer forintot költ egy átlagos magyar család orvosra, gyógyszerekre. Azokban a háztartásokban, ahol krónikus beteg él, ez az összeg 18 ezer forint.


A többletköltség oka a gyógyszerek térítési díjának növekedése, valamint a gyógyhatású készítmények gyakoribb fogyasztása. Több mint 5 ezer forintot az orvos által felírt szerekre költenek a családok, ennek azonban még ötöde továbbra is szemétbe kerül.

A krónikus betegségben szenvedők (például magas vérnyomás, allergia, cukorbetegség) havonta 9 ezer forintot költenek gyógyszerekre. Ebből mintegy 2 ezer forint a recept nélkül is hozzáférhető, kiegészítő terápiára költenek.

A kutatás adatai szerint szinte minden család tart otthon láz- és fájdalomcsillapítót, a megkérdezettek mintegy 40 százaléka nem váltja ki az orvos által felírt gyógyszert. Gyakran azért nem, mert már van otthon, illetve nem volt rá pénzük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vizitdíj bevezetésével kapcsolatosan a felnőtt lakosság 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy emiatt ritkábban megy majd orvoshoz. A megkérdezettek harmadát a vizitdíj bevezetése nem befolyásolja a hálapénz adásában, ugyanannyit tesznek majd a borítékba. A felmérésben részt vevők ötöde kevesebbet ad majd.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?