Többet költünk gyógyszerekre, mint tavaly

Pénzcentrum
2007. április 16. 10:00

Mintegy harmincöt százalékkal kerülnek többe az egészségügyi szolgáltatások a magyar családoknak az életbe lépett egészségügyi reformok után - írja a Napi Gazdaság.

A Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó cég kutatása szerint havonta 15 ezer forintot költ egy átlagos magyar család orvosra, gyógyszerekre. Azokban a háztartásokban, ahol krónikus beteg él, ez az összeg 18 ezer forint.


A többletköltség oka a gyógyszerek térítési díjának növekedése, valamint a gyógyhatású készítmények gyakoribb fogyasztása. Több mint 5 ezer forintot az orvos által felírt szerekre költenek a családok, ennek azonban még ötöde továbbra is szemétbe kerül.

A krónikus betegségben szenvedők (például magas vérnyomás, allergia, cukorbetegség) havonta 9 ezer forintot költenek gyógyszerekre. Ebből mintegy 2 ezer forint a recept nélkül is hozzáférhető, kiegészítő terápiára költenek.

A kutatás adatai szerint szinte minden család tart otthon láz- és fájdalomcsillapítót, a megkérdezettek mintegy 40 százaléka nem váltja ki az orvos által felírt gyógyszert. Gyakran azért nem, mert már van otthon, illetve nem volt rá pénzük.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizitdíj bevezetésével kapcsolatosan a felnőtt lakosság 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy emiatt ritkábban megy majd orvoshoz. A megkérdezettek harmadát a vizitdíj bevezetése nem befolyásolja a hálapénz adásában, ugyanannyit tesznek majd a borítékba. A felmérésben részt vevők ötöde kevesebbet ad majd.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?