14 °C Budapest

Hogy élünk? Lesz még rosszabb!

Pénzcentrum
2007. április 13. 10:24

A lakosság gazdasági hangulatát mérő kutatást végzett a Szonda Ipsos. A felmérésből kiderül, hogy a magyarok meglehetősen szűkösnek ítélik saját anyagi lehetőségeiket, 45%-uk szerint az ország gazdasága komoly válságban van és a válaszadók mintegy fele szerint a honi gazdaság helyzete rosszabbra fordul a következő egy évben.

Új kutatásba fogott a Szonda Ipsos és a Figyelő gazdasági hetilap. A kutatócég ezentúl háromhavonta felmérést készít a lakosság körében 1500 fős reprezentatív mintán, amelyben arra keresi a választ, hogy milyennek ítélik meg a magyarok saját gazdasági helyzetüket és az ország állapotát. A felmérés neve Szonda-Figyelő Hogylét index.

A gazdasági helyzet érzékelésének természetesen több aspektusa van. A válaszadók egyrészt saját pénztárcájuk jelenlegi állapotát, illetve anyagi helyzetük várható jövőbeni alakulását érzékelve mondanak véleményt, másrészt az ország gazdasági helyzetéről alkotott képüket is beleszövik az ítéletbe. Az index kiszámításánál a Szonda Ipsos figyelembe vette azt is, hogy a jelenlegi érzékelés mindig fontosabb, mint a jövő alakulásával kapcsolatos várakozások. Az általános gazdasági vélekedések mellett a lakosság "hogylét"-ét jól jellemzi a fogyasztás várható alakulása, ami ennek megfelelően szintén szerepet kap a mutatóban. Mindemellett a gazdasági hangulatnak van egy olyan aspektusa is, amely azzal függ össze, hogy a lakosság milyennek látja a társadalom szerkezetet - például általánosságban szegénynek, vagy gazdagnak érzékeljük-e honfitársainkat. Mindezeket alapján a Szonda-Figyelő "Hogylét" mutató figyelembe veszi azt is, miként változik a társadalom anyagi rétegzettségéről kialakított lakossági kép.

A számítás módja

Mivel az egyes tényezők különböző mértékben határozhatják meg a lakosság gazdasági közérzetét, eltérő súllyal szerepelnek a mutató előállításához használt képletben is. A Szonda Ipsos mindezek fényében legnagyobb súllyal a válaszadók által érzékelt jelenlegi anyagi helyzetet vette figyelembe, amit a súlyozásban a várt anyagi, illetve az aktuális országos gazdasági helyzet követ. Ennél is kisebb súllyal szerepel a várt gazdasági helyzet, illetve a mutatóban szerepel a várható lakossági fogyasztás és a társadalom anyagi helyzetéről alkotott kép is.

Alacsonyan áll a Hogylét-mutató

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Szonda-Figyelő "Hogylét" mutatójának márciusi értéke 37 pont, ami a 100-as skála alsó harmadában található, vagyis meglehetősen borúsan látjuk saját anyagi helyzetünket és az ország gazdasági állapotát. A válaszadóknak mindössze 16%-a látja úgy, hogy nincsenek megélhetési gondjai, s ha akarna, akár félre is tehetne. Ezzel szemben 68%-uk szűkösen megél, 8%-uk korábbi megtakarításait éli fel, míg 7%-uknak külső segítségre van szüksége a megélhetéshez. Az ország gazdasági helyzetét hasonlóan negatívan ítélik meg a megkérdezettek: 45%-uk szerint komoly válság van, 38%-uk mondja azt, hogy csak kisebb válsággal nézünk szembe, 11%-uk látja úgy, hogy egészségesen, de teljesítőképessége alatt fejlődik, míg alig 1% szerint beszélhetünk dinamikus fejlődésről.

Borús jelen, borúsabb jövő

A felmérésben megkérdezettek pesszimista jövőképét jól jellemzi, hogy 58%-uk szerint a következő egy évben háztartásuk anyagi helyzete rosszabb lesz, s csupán 10% tartja úgy, hogy javulni fognak a pénztárcájuk adta lehetőségek. Az ország gazdaságának állapota a válaszadók több mint fele, 51%-a szerint a következő 12 hónapban rosszabb lesz, s csupán 19% bízik a javulásban. A lakosság borúlátását jól jellemzi, hogy a megkérdezettek 89%-a nem tervezi fél éven belül nagyobb értékű fogyasztási cikk vásárlását. A lakosság nem csak a saját helyzetét látja negatívan, hanem általánosnak érzi a rossz anyagi körülményeket: szerintük 100 családból 58 szegénynek minősül.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?