7 °C Budapest

Hogy élünk? Lesz még rosszabb!

Pénzcentrum
2007. április 13. 10:24

A lakosság gazdasági hangulatát mérő kutatást végzett a Szonda Ipsos. A felmérésből kiderül, hogy a magyarok meglehetősen szűkösnek ítélik saját anyagi lehetőségeiket, 45%-uk szerint az ország gazdasága komoly válságban van és a válaszadók mintegy fele szerint a honi gazdaság helyzete rosszabbra fordul a következő egy évben.

Új kutatásba fogott a Szonda Ipsos és a Figyelő gazdasági hetilap. A kutatócég ezentúl háromhavonta felmérést készít a lakosság körében 1500 fős reprezentatív mintán, amelyben arra keresi a választ, hogy milyennek ítélik meg a magyarok saját gazdasági helyzetüket és az ország állapotát. A felmérés neve Szonda-Figyelő Hogylét index.

A gazdasági helyzet érzékelésének természetesen több aspektusa van. A válaszadók egyrészt saját pénztárcájuk jelenlegi állapotát, illetve anyagi helyzetük várható jövőbeni alakulását érzékelve mondanak véleményt, másrészt az ország gazdasági helyzetéről alkotott képüket is beleszövik az ítéletbe. Az index kiszámításánál a Szonda Ipsos figyelembe vette azt is, hogy a jelenlegi érzékelés mindig fontosabb, mint a jövő alakulásával kapcsolatos várakozások. Az általános gazdasági vélekedések mellett a lakosság "hogylét"-ét jól jellemzi a fogyasztás várható alakulása, ami ennek megfelelően szintén szerepet kap a mutatóban. Mindemellett a gazdasági hangulatnak van egy olyan aspektusa is, amely azzal függ össze, hogy a lakosság milyennek látja a társadalom szerkezetet - például általánosságban szegénynek, vagy gazdagnak érzékeljük-e honfitársainkat. Mindezeket alapján a Szonda-Figyelő "Hogylét" mutató figyelembe veszi azt is, miként változik a társadalom anyagi rétegzettségéről kialakított lakossági kép.

A számítás módja

Mivel az egyes tényezők különböző mértékben határozhatják meg a lakosság gazdasági közérzetét, eltérő súllyal szerepelnek a mutató előállításához használt képletben is. A Szonda Ipsos mindezek fényében legnagyobb súllyal a válaszadók által érzékelt jelenlegi anyagi helyzetet vette figyelembe, amit a súlyozásban a várt anyagi, illetve az aktuális országos gazdasági helyzet követ. Ennél is kisebb súllyal szerepel a várt gazdasági helyzet, illetve a mutatóban szerepel a várható lakossági fogyasztás és a társadalom anyagi helyzetéről alkotott kép is.

Alacsonyan áll a Hogylét-mutató

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Szonda-Figyelő "Hogylét" mutatójának márciusi értéke 37 pont, ami a 100-as skála alsó harmadában található, vagyis meglehetősen borúsan látjuk saját anyagi helyzetünket és az ország gazdasági állapotát. A válaszadóknak mindössze 16%-a látja úgy, hogy nincsenek megélhetési gondjai, s ha akarna, akár félre is tehetne. Ezzel szemben 68%-uk szűkösen megél, 8%-uk korábbi megtakarításait éli fel, míg 7%-uknak külső segítségre van szüksége a megélhetéshez. Az ország gazdasági helyzetét hasonlóan negatívan ítélik meg a megkérdezettek: 45%-uk szerint komoly válság van, 38%-uk mondja azt, hogy csak kisebb válsággal nézünk szembe, 11%-uk látja úgy, hogy egészségesen, de teljesítőképessége alatt fejlődik, míg alig 1% szerint beszélhetünk dinamikus fejlődésről.

Borús jelen, borúsabb jövő

A felmérésben megkérdezettek pesszimista jövőképét jól jellemzi, hogy 58%-uk szerint a következő egy évben háztartásuk anyagi helyzete rosszabb lesz, s csupán 10% tartja úgy, hogy javulni fognak a pénztárcájuk adta lehetőségek. Az ország gazdaságának állapota a válaszadók több mint fele, 51%-a szerint a következő 12 hónapban rosszabb lesz, s csupán 19% bízik a javulásban. A lakosság borúlátását jól jellemzi, hogy a megkérdezettek 89%-a nem tervezi fél éven belül nagyobb értékű fogyasztási cikk vásárlását. A lakosság nem csak a saját helyzetét látja negatívan, hanem általánosnak érzi a rossz anyagi körülményeket: szerintük 100 családból 58 szegénynek minősül.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm