0 °C Budapest

Postabezárások országszerte

Pénzcentrum
2007. február 19. 11:00

A Magyar Posta Zrt. ma 38, márciusban pedig 65 postát zár be Budapesten, a megyeszékhelyeken és a nagyobb vidéki városokban - adja hírül a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vállalat a postai szolgáltatások teljes liberalizációjára így készül fel, a bezárások az évekkel ezelőtt indított hatékonyságjavító és költségcsökkentő program részei. Szintén az intézkedést indokolja, hogy a Magyar Posta hálózata túlméretezett, a törvény Budapesten 85-86 kirendeltséget ír elő, jelenleg 169 működik.

A tervek szerint 2009-ben valósulna meg a teljes posta piacnyitás az Európai Unióban, az Európai Bizottság már elkészítette az ágazatot szabályozó direktíva tervezetét, ez azonban Szivi László, a Magyar Posta Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese szerint változatlanul hagyja az egyetemes szolgáltatások tartalmát.

A jelenlegi szabályozás szerint hetente 5 napon kell mindenkinek, megfizethető áron hozzáférést biztosítani a postai szolgáltatásokat. Az EB tervezet így tehát azt jelenti, hogy a nemzeti postatársaságoknak úgy kellene a feladatot ellátniuk, hogy a piacnyitás miatt elveszthetik a kiemelt ügyfeleiket, akik az annak finanszírozásához szükséges bevétel nagy részét biztosítják. Szivi László hozzátette, a tervezettel kapcsolatban az is problémát jelent, hogy nem készült hozzá felmérés az egyes tagállamok postai piacának helyzetéről.

Jelenleg úgy tűnik, a 2009-es teljes piacnyitás itthon a kisebb volumenű levélforgalmat bonyolító ügyfeleknek számottevő áremelkedést jelentene, mivel a társaság csak így lenne képes kedvezőbb feltételeket biztosítani a nagyfelhasználók számára, akikért már az alternatív postai szolgáltatók is versenybe szállnak. Potenciális riválisok lehetnek a gyorspostai szolgáltatók (TNT, DHL, UPS, GLS) mellett a hírlapterjesztő hálózatot kiépítő MediaLog, vagy a címzetlen küldeményeket (például reklámleveleket) kiszállító cégek közül a nagyobbak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szivi László elmondta, a Magyar Posta még nem készült fel a 2009-es nyitásra, a költségek tekintetében jelenleg nem versenyképes a társaság. Így tehát éppen a költségcsökkentést szolgálja a tervek szerint jövőre induló folyamat, melynek során mintegy 1000 posta üzemeltetését adják át vállalkozóknak.

Szivi László szerint a Magyar Posta véleményét osztja számos európai nemzeti postacég is, a francia, olasz, belga cégek álláspontja szerint 2011-2012 körülre kellene halasztani a liberalizációt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06