Postabezárások országszerte

Pénzcentrum
2007. február 19. 11:00

A Magyar Posta Zrt. ma 38, márciusban pedig 65 postát zár be Budapesten, a megyeszékhelyeken és a nagyobb vidéki városokban - adja hírül a Világgazdaság.

A vállalat a postai szolgáltatások teljes liberalizációjára így készül fel, a bezárások az évekkel ezelőtt indított hatékonyságjavító és költségcsökkentő program részei. Szintén az intézkedést indokolja, hogy a Magyar Posta hálózata túlméretezett, a törvény Budapesten 85-86 kirendeltséget ír elő, jelenleg 169 működik.

A tervek szerint 2009-ben valósulna meg a teljes posta piacnyitás az Európai Unióban, az Európai Bizottság már elkészítette az ágazatot szabályozó direktíva tervezetét, ez azonban Szivi László, a Magyar Posta Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese szerint változatlanul hagyja az egyetemes szolgáltatások tartalmát.

A jelenlegi szabályozás szerint hetente 5 napon kell mindenkinek, megfizethető áron hozzáférést biztosítani a postai szolgáltatásokat. Az EB tervezet így tehát azt jelenti, hogy a nemzeti postatársaságoknak úgy kellene a feladatot ellátniuk, hogy a piacnyitás miatt elveszthetik a kiemelt ügyfeleiket, akik az annak finanszírozásához szükséges bevétel nagy részét biztosítják. Szivi László hozzátette, a tervezettel kapcsolatban az is problémát jelent, hogy nem készült hozzá felmérés az egyes tagállamok postai piacának helyzetéről.

Jelenleg úgy tűnik, a 2009-es teljes piacnyitás itthon a kisebb volumenű levélforgalmat bonyolító ügyfeleknek számottevő áremelkedést jelentene, mivel a társaság csak így lenne képes kedvezőbb feltételeket biztosítani a nagyfelhasználók számára, akikért már az alternatív postai szolgáltatók is versenybe szállnak. Potenciális riválisok lehetnek a gyorspostai szolgáltatók (TNT, DHL, UPS, GLS) mellett a hírlapterjesztő hálózatot kiépítő MediaLog, vagy a címzetlen küldeményeket (például reklámleveleket) kiszállító cégek közül a nagyobbak.

Szivi László elmondta, a Magyar Posta még nem készült fel a 2009-es nyitásra, a költségek tekintetében jelenleg nem versenyképes a társaság. Így tehát éppen a költségcsökkentést szolgálja a tervek szerint jövőre induló folyamat, melynek során mintegy 1000 posta üzemeltetését adják át vállalkozóknak.

Szivi László szerint a Magyar Posta véleményét osztja számos európai nemzeti postacég is, a francia, olasz, belga cégek álláspontja szerint 2011-2012 körülre kellene halasztani a liberalizációt.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17